avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PERIOADA DE PROBA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PERIOADA DE PROBA

Buna!
Am si eu o intrebare legata de perioada de proba ; pentru functiile de executie aceasta este, cf. legii, de 30 zile iar pentru functiile de conducere pana la 90 zile.
Intrebarea este : in Regulamentul Intern, respectiv Contractul Colectiv de Munca al firmei se pot insera perioade de proba mai lungi : de exemplu 60 zile pentru functiile de executie , respectiv peste 90 zile pentru functiile de conducere ?
Se poate personaliza astfel perioada de proba ? Personal, stiu ca termenele de 30, respectiv 90 zile sunt clar si definitiv stabilite in Codul Muncii.
Exista si alte variante ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:43, 9 Iunie 2010
Potrivit art.31 din Codul Muncii pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Pentru persoanele cu handicap încadrarea se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
În cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
Absolventii institutiilor de învatamânt se încadreaza, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.
Pe durata perioadei de proba, salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute de legislatia muncii, contractul colectiv de munca aplicabil, în regulamentul intern, precum si în contractul individual de munca.
Potrivit art.32 din Codul Muncii, pe durata executarii contractului individual de munca, nu poate fi stabilita decât o singura perioada de proba. Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba în situatia în care acesta debuteaza la acelasi angajator într-o noua functie/profesie/la un nou loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba (art.17 alin.4 din Codul Muncii - întocmirea actului aditional în termen de 15 zile de la data încunostiintarii în scris a salariatului, cu exceptia cazurilor stipulate în lege sau în contractul colectiv de munca când rezulta posibilitatea si nu obligatia acestei masuri) duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
Perioada de proba constituie vechime în munca.
Codul Muncii la art.33 precizeaza ca angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioada de proba pentru acelasi post este interzisa.
Perioada de proba reprezinta o clauza de dezicere/denuntare a contractului individual de munca, de care se poate folosi angajatorul în cazul în care salariatul nu corespunde cerintelor postului în care a fost încadrat.
Pe durata sau la sfârsitul perioadei de proba CIM poate înceta printr-o notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
2. Asadar in CCM si/sau in Regulamentul intern se pot stabili perioade de proba mai mici dar nu mai mari decat spune Codul muncii.
3. Aceste perioade de proba pot fi personalizate, nu trebuie sa fie aceleasi pentru toti salariatii, dar nu mai mari decat 30, respectiv 90 de zile calendaristice.
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Limita maxima a perioadei de proba specificata in codul muncii nu poate fi depasita.
Un element interesant in ceea ce priveste perioada de proba a fost introdus de catre legiuitor prin intermediul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 65/2003, privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii. Articolul I, punctul 16 din aceasta ordonanta de urgenta (prin care se introduce un nou alineat, 4 ^1, in cadrul art. 31 din Codul Muncii) prevede: „Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti".
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
Marcel Mihalache, Avocat
Buna!
Stiu articolul respectiv, este foarte util si il folosesc, daca este cazul.
Mai mult, se poate intampla intr-o luna, de exemplu, pentru functiile de executie, sa nu-ti dai seama de tot ce poate omul sa faca, asa ca o varianta era - desi mam gandit ca nu se poate - extinderea perioadei de proba, astfel incat acea incetare de care vorbiti sa constituie o facilitate si pentru noi si pentru angajat - nu pornim de la premisa ca doar angajatorul poate notifica, ci si angajatul.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Perioada de proba pt muncitorii necalificati delia25 delia25 Conform noului cod al muncii muncitorii necalificati ce perioada de proba vor avea? Multumesc. (vezi toată discuția)
Perioada de proba la locul de munk hart hart as dori sa stiu,cate zile inseamna perioada de proba la un loc de munca si daca este cu sau fara plata. (vezi toată discuția)
Perioada de proba enache dorina enache dorina as dori sa stiu cate zile are perioada de proba legal (vezi toată discuția)