avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie copil minor

Buna ziua,

Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si sunt amenintata ca imi va lua copilul. Precizez faptul ca amandoi lucram in strainatate cu forme legale. Situatia mea financiara mereu a fost mai buna decat a lui si nu mi-am neglijat niciodata copului, dimpotriva. Ce sanse are sa imi ia copilul in cazul unui proces de custodie?

Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:29, 30 Mai 2013
Ce intelegeti prin "custodie", locuinta copilului ? Pentru ca in ce priveste autoritatea parinteasca o veti exercita in comun, ambii parinti. Locuinta copilului va fi stabilita la unul din parinti.
Unde e copilul si cu cine sta ?
Prin custodie, ma refer la cine va ramane copilul. La ce se refera autoritatea parinteasca mai exact?
Momentan copilul e in tara la bunicii(parintii mei)
Autoritatea parinteasca comuna inseamna egalitate intre parinti in ce priveste drepturile parintesti si indatoriri cu privire la educatia copilului, intretinerea lui. Asadar veti lua decizii impreuna si dupa divort in tot ce priveste copilul- educatie; intretinere; supraveghere, interventii medicale, cum isi petrece copilul si unde vacantele etc, etc.
Locuinta copilului va fi stabilita la mama, insa e dificil de stabilit locuinta copilului la mama daca in realitate copilul sta cu bunicii, mai ales ca tatal se opune. E de preferat sa stea cu unul din parinti decat cu bunicii.
Copilul e doar momentan la bunicii, il voi lua inapoi aici unde locuiesc si eu, doar de 3 luni e in tara si va sta si pe perioada verii acolo(luni in care eu voi fi in tara cel putin o sapt in fiecare luna). Mentionez faptul ca domiciliul meu stabil e inca in tara, nu am facut acte pt schimbarea domiciliului in stainatate. Exista sanse sa se stabileasca locuinta copilului la tata in conditiile prezentate?
Inca o intrebare, ce anume implica stabilirea domiciliului la mama? Voi putea sa ies cu copilul din tara fara acordu-l tatalui?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
oanamaiu, utilizator
Tatal ce vrea de fapt ?
Doar daca cereti ca locuinta copilului sa fie la dvs in strainatate, veti iesi cu copilul fara acord.
Daca aveti ambii resedinta in strainatate in aceeasi tara si copilul sta cu unul din voi acolo, mi-e ca veti divorta acolo unde sunteti, competenta in divort e instanta pe raza ultimului domiciliu comun al sotilor, prin domiciliu intelegandu-se unde locuiesc efectiv.
Ar fi mult mai simplu daca ati reusi sa va intelegeti in vreun fel.

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului catre tata e posibila? cristeasimona cristeasimona buna ziua!Am si eu o intrebare va rog! In urma unei casatorii de 6 ani, avem un copil cu varsta de 5 ani.acesta a fost crescut mai mult de parintii mei ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Iesire cu minor din tara alejandra alejandra probabil ca este un subiect destul de dezbatut dar ce se poate face cand un parinte se impotriveste ca celalalt parinte sa iasa cu un minor din tara,in ... (vezi toată discuția)