avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Imi este greu să aleg cărui consultant ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Imi este greu să aleg cărui consultant să mă adresez ...

Buna ziua!
Imi este greu să aleg cărui consultant să mă adresez legata de o problemă de muncă.
Sunt mama a doi copii de 4ani si altul de 1 an si 2 luni. Am o vecină care ar dori să o angajez eu ca persoană fizică, dar cu carte de muncă pentru a acumula vechime in muncă si pentru a putea contracta un credit la banca. doreste venit permanent. Care este temeiul legal la care să apelez si care sunt pașii pe care trebuie să-i urmez.. (contract, Anaf, ITM) Va rog să mă indrumati privitor la ceea ce am de făcut (daca exista asa o posibilitate) Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: silvia159 , utilizator 16:34, 15 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru cine anume vrea vecina sa o angajati, si pe ce temei legal anume'??

Aveti pe cineva in familie incadrat in gradul de handicap GRAV cu insotitor'?

Ceea ce isi doreste vecina, si observ ca si dvs vreti, nu prea este posibil.
S-ar putea poate numai daca ii platiti dvs salariul minim NET pe economie, plus taxele catre stat.

Aici nu va puteti adresa public unui anume consultant, ci prin topic va adresati tuturor forumistilor.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2024
Dapix, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dapix a scris:

Ceea ce isi doreste vecina, si observ ca si dvs vreti, nu prea este posibil.

Ba da, este posibil. Dupa ce invadatorii romani l-au ucis pe Decebal legea s-a schimbat. Glumesc, desigur.
Art. 10 din Cdul Muncii

Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remunerații denumite salariu.

Asadar, trebuie sa incheiati un contract individual de munca cu persoana pe care o angajati si sa mergeti la ITM sa il inregistrati. Ar fi bine sa va gasiti un contabil care sa va ajute cu REVISAL si cu virarea impozitului pe salariu si contributiilor datorate catre CASS si CAS.
P.S. Domnul Cornel Vasile este specialist pe munca si extrem de exact.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Încadrarea în munca a unei persoane se realizează prin încheierea unui contract individual de muncă între persoana care prestează munca şi persoana fizica sau juridică în beneficiul căreia este prestată munca, denumita angajator.

2. Dupa 01.01.2011 si-a incetat aplicabilitatea Decretul 92/1976 privind carnetele de munca.

3. C.i.m. , actele privind executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea acestora se transmit la ITM prin intermediul aplicatiei REVISAL.

4. Sunt mai multi pasi de efectuat pentru angajare :
1. informarea salariatului , potrivit art.17 alin.3 C.mun., cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
) identitatea partilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să îşi desfăşoare activitatea în locuri de muncă diferite, precum şi dacă deplasarea între acestea este asigurată sau decontată de către angajator, după caz;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidenţiate separat, periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul şi metoda de plată;
l) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi/sau ore/săptămână, condiţiile de efectuare şi de compensare sau de plată a orelor suplimentare, precum şi, dacă este cazul, modalităţile de organizare a muncii în schimburi;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata şi condiţiile perioadei de probă, dacă există;
o) procedurile privind utilizarea semnăturii electronice, semnăturii electronice avansate şi semnăturii electronice calificate;
p) dreptul şi condiţiile privind formarea profesională oferită de angajator;
q) suportarea de către angajator a asigurării medicale private, a contribuţiilor suplimentare la pensia facultativă sau la pensia ocupaţională a salariatului, în condiţiile legii, precum şi acordarea, din iniţiativa angajatorului, a oricăror alte drepturi, atunci când acestea constituie avantaje în bani acordate sau plătite de angajator salariatului ca urmare a activităţii profesionale a acestuia, după caz.

2. Daca partile cad de acord , atunci se va incheia c.i.m.

3. Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca (cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza).

Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Inspecţia Muncii pune la dispoziţia angajatorilor o versiune actualizată a aplicației Revisal pentru transmiterea registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic conform prevederilor legale in materie
[ link extern ]

4. Se completeaza si se transmite REVISAL-ul la ITM.
Transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic prin depunerea la sediul inspectoratului teritorial de munca se face pe suport CD sau medii de stocare USB cu sistem de fisiere FAT/FAT32.
Registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic (REVISAL), insotit de o adresa de inaintare semnata si stampilata de catre reprezentantul legal, se depune la sediul inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala persoanele fizice sau juridice isi au domiciliul, respectiv sediul.
Pentru prima depunere la sediul inspectoratului teritorial de munca a registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic, adresa de inaintare este insotita de o copie a certificatului de inmatriculare - in cazul angajatorului persoana juridica, respectiv o copie a actului de identitate - in cazul angajatorului persoana fizica.

5. Obținerea parolei pentru transmiterea online a REVISAL-ului de către angajatori se face la sediul ITM în a cărui rază teritorială îşi au sediul sau domiciliul, în baza prezentării următoarelor documente:
a) solicitarea scrisă pentru eliberarea parolei;
b) împuternicire semnată şi ştampilată de angajator, în cazul în care persoana care solicită obținerea parolei este alta decât reprezentantul legal al angajatorului;
c) copia certificatului de înmatriculare al angajatorului/copie a actului de identitate - in cazul angajatorului persoana fizica;
d) copia actului de identitate al persoanei împuternicite.
==========


@ Adalbert Gabriel Gazdovici
Multumesc :))
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc mult. Deci se poate si voi actiona. m-au ajutat mult toate precizările Dvs. dar, există un dar pe care nu-l pot controla. La Anaf, pot mă duc să inregistrez același contract individual de muncă pentru a mă lua in evidentă. Cum ma voi descurca cu Anaful căci nu mă pot duce la nici o firmă pentru vecina mea (baby sitter)

silvia159 a scris:
multumesc mult. Deci se poate si voi actiona. m-au ajutat mult toate precizările Dvs. dar, există un dar pe care nu-l pot controla. La Anaf, pot mă duc să inregistrez același contract individual de muncă pentru a mă lua in evidentă. Cum ma voi descurca cu Anaful căci nu mă pot duce la nici o firmă pentru vecina mea (baby sitter)

Contracul nu se inregistreaza la ANAF, insa contributiile si impozitul datorat pentru salariul platit trebuie virate si cel mai bine ar fi sa apelanti la un contabil care va poate face toate aceste operatiuni inclusiv pentru REVISAL.

Alte discuții în legătură

Pasii pentru angajare personal ii maxima2016 maxima2016 buna ziua, care sunt pasii care trebuiesc urmati pentru a angaja o persoana pe intreprindere individuala? (vezi toată discuția)
Completare si trimitere revisal albu67 albu67 O societate vrea sa angajeze , care sunt pasi cu ITM? (vezi toată discuția)