Situatia prezentata de user

O femeie, mama a trei copii, este divortata de aproximativ un an. Instanta a hotarat ca tatal copiilor sa plateasca pensie alimentara de la data deschiderii procesului de divort. De asemenea, acesta a abandonatul caminul familial inainte de divort.

Fosta sotie vrea sa il dea in judecata pentru neplata, dar si abandon de familie.


Intrebarile userului

Este necesara angajarea unui avocat sau este de ajuns o plangere la politie pentru a i se intocmi dosar pensal?

Daca acesta a parasit domiciliul inainte de pronuntarea divortului, ce sanse exista ca la partaj sa sotia sa obtina apartamentul?


Raspunsurile si explicatiile oferite de useri pe aceasta tema


Un prim raspuns ofera o varianta cat mai simpla de a rezolva aceasta chestiune. Userul considera ca nu este nevoie sa fie angajat un avocat, dar este benefic ajutorul acestuia.

Plangerea privind abandonul de familie poate fi depusa la Parchet. La plangere ar trebui atasata o copie de pe hotararea judecatoreasca prin care a fostul sot a fost obligat sa plateasca pensie alimentara. De asemenea, poate fi solicitata plata retroactiva a pensiei pe ultimii 3 ani.

Un alt raspuns oferit aduce in prim plan solutia medierii, atat pentru neplata pensiei alimentare cat si pentru partaj in prima faza. Medierea este o cale extrajudiciara de rezolvarea conflictelor dintre persoane fizice sau juridice in afara salilor de judecata cu ajutorul unei terte persoane, mediatorul, in conditii de confidentialitate, si impartialitate, cu costuri reduse.

Mai exact, pentru partaj exista o taxa de timbru judiciar care se stabileste la valoarea bunului partajat. Daca partajul se realizeaza prin mediere aceasta taxa nu se mai plateste, iar daca partajul a fost dedus judecatii si se solicita de catre parti sa se mearga la un mediator autorizat, instanta suspenda procesul pana la solutionarea acestuia, dar nu mai mult de 3 luni, dupa care da o hotarare de expedient tinand cont de acordul pozitiv al partilor. 

Aceasta procedura extrajudiciara a fost instituita de legiuitor tocmai sa faciliteze rezolvarea rapida a problemelor justitiabililor, pe cale amiabila in afara salilor de judecata.

In opinia unui alt user, nu are nicio legatura parasirea domiciliului de catre fostul sot, cu un eventual proces de partaj. In cazul in care apartamentul a fost achizionat in timpul casatoriei, este bun comun si va fi partajat ca atare.


Un alt user sugereaza ca in cazul in care se stie unde lucreaza fostul sot, fosta sotie se poate prezenta acolo cu o copie dupa hotararera investita cu formula executorie si poate depune o cerere in vederea popririi sumelor restante datorate.

Totodata e bine sa se discute cu cineva de la compartimentul economic si sa se stabileasca daca banii vor fi virati intr-un cont anume sau prin mandat postal.

Daca acesta nu are un loc de munca stabil, persoana trebuie sa se informeze asupra posibilitatii ca acesta sa detina anumite bunuri si, cu ajutorul unui executor judecatoresc, i se vor vinde acele bunuri pana la concurenta sumei pe care o datoreaza. Mai dificil va fi cu pensiile viitoare. Insa, pentru acest aspect, daca au trecut 3 luni, se poate formula o plangere penala pentru abandon de familie si aratat ca fostul sot a fost executat silit pentru datoriile restante.

Cat priveste apartamentul, acest user considera ca e aplicabila varianta initiala, numai daca fostul sot accepta aceasta. In caz contrar, la deschiderea actiunii de partaj, instanta se va pronunta fie pe o cota de 50/50, fie, daca una din parti solicita mai mult, atunci instanta se va pronunta in functie de probele care se vor administra, va analiza ce contributie a avut fiecare dintre soti la achizitionarea acelui apartament, se va face expertiza de evaluare, etc. E mult mai complicat si de durata.

Un alt user recomanda formularea unei plangeri penale la parchet pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, plangere la care trebuie anexata copia hotararii judecatoresti prin care s-a stabilit acea pensie alimentara.

Pe de alta parte, in baza prevederilor legale, privind prescriptia extinctiva se poate obtine plata retroactiva a pensiei alimentare doar pe ultimii 3 ani.


Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.