"Am adus un set de modificari Codului Fiscal in plus fata de cele destinate stimularii pietei de capital, mergand pe patru directii", a afirmat seful Guvernului.

Primul ministru Calin Popescu nu a precizat exact de cand se vor aplica aceste noi prevederi, insa, avand in vedere ca ele fac parte din Programul de crestere economica si de creare de locuri de munca, cel mai probabil, vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009.


TVA de 5% pentru livrarea de locuinte

Una dintre prevederi se refera la aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale. Este vorba despre livrarea de cladiri destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, de cladiri destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de reeducare si reabilitare pentru minori cu handicap.

Cota TVA de 5% se va aplica si pentru livrarea de locuinte care au o suprafata construita de maximum 120 mp si a caror valoare nu depaseste suma de 380.000 de lei, achizitionate de orice persoana necasatorita sau de o familie.

"Ce vreau sa explic mai in detaliu, este vorba despre masura care se adreseaza celui mai mare numar de romani - cei care doresc sa isi cumpere prima casa noua, fara limita de varsta, ca la programul ANL care era cu limita de 35 de ani, sau cei care doresc sa se mute dintr-o casa mai mica, cu un standard mai mic, intr-o casa care se inscrie in acesti parametri: 120 mp construiti si o valoare care sa nu depaseasca 380.000 de lei", a precizat primul ministru.

"In ultima categorie de cladiri care beneficiaza de TVA redus sunt cele livrate catre primarii ca locuinte sociale. Primariile au si ele un program de achizitie de locuinte sociale", a adaugat Tariceanu.

Scutiri de impozite pe venituri din dobanzi si dividende reinvestite

Printre modificari se numara si introducerea unor masuri speciale de stimulare fiscala pentru activitatile de cercetare-dezvoltare-inovare."Este vorba de un credit fiscal", a adaugat premierul Tariceanu.

Totodata, Guvernul a decis transformarea in venituri neimpozabile a veniturilor sub forma de dobanzi la depozite la termen si la instrumentele de economisire, incepand cu 1 ianuarie 2009.

"Este o concluzie la care am ajuns dupa consultarile pe care le-am avut cu Banca Nationala si Asociatia Romana a Bancilor pentru a stimula economisirea", a explicat Tariceanu.

A alta masura in cadrul setului de modificari ale Codului Fiscal este scutirea de impozit pe dividendele reinvestite.