Incepand de luna viitoare in unitatile sanitare din intreaga tara medicii specilisti in anestezie si terapie intensiva,cardiologie, dermato-venerologie, diabet, endocrinologie, gastroenterologie si hepatologie, geriatrie si gerontologie, medicina de familie, medicina interna, nefrologie, neurologie, oncologie, pneumologie, alergologie si imunologie clinica, psihiatrie si psihiatrie pediatrica, reabilitare, medicina fizica si balneologie, reumatologie, obstetrica-ginecologie, otorinolaringologie, urologie, anatomie patologica vor avea la dispozitie ghiduri de diagnostic si tratament pe baza carora pot decide asupra ingrijirilor care trebuie acordate intr-o anumita circumstanta bolnavului.

“Este inca un pas important pe care il facem pentru eficientizarea sistemului. Aceste ghiduri vin sa puna ordine asupra modului in care sunt tratati pacientii, dar si asupra felului in care sunt cheltuite resursele. Documentele uniformizeaza practica medicala si sprijina medicul in luarea deciziilor”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii

Documentele realizate de catre specialistii din comisiile Ministerului Sanatatii dupa modele europene nu suspenda judecata profesionala, ci obliga la respectarea evidentelor medicale, dovedite. Ghidurile stau la baza elaborarii protocoalelor terapeutice.

“Am creat astfel premisele pentru extinderea calitatii actului medical la nivelul intregii tari. In plus, prin aceste ghiduri putem face previziuni realiste asupra cheltuielilor, si putem creste controlul asupra acestora. In acelasi timp putem identifica mai usor risipa fara temei medical”, a mai spus CSEKE Attila.

Ministerul Sanatatii a mai elaborat astfel de ghiduri de practica medicala pentru specialitatile ginecologice si pentru alte 12 afectiuni cu raspandire larga, care constituie probleme de sanatate publica.