Avocatnet.ro a realizat, pe baza informatiilor furnizate de paginile de internet ale principalelor institutii bancare din Romania, o analiza a dosarelor care trebuie depuse de clienti pentru contractarea unui credit de nevoi personale.

Conform analizei, cele mai stufoase dosare sunt necesare la BCR, BRD si CEC Bank, in timp ce la Unicredit Tiriac sau Raiffeisen Bank se depun cele mai putine acte.

In general, toate bancile luate in calcul de Avocatnet.ro solicita clientului adeverinta de venit, actul de identitate, precum si fisa fiscala pentru anul precedent si o factura de utilitati.

Desi nu toate aceste acte sunt prevazute expres pe paginile de internet la rubrica de credite, institutiile bancare isi rezerva de obicei, printr-o mentiune, dreptul de a mai cere documente suplimentare.

Spre exemplu, Banca Transilvania si ING sunt singurele banci la care fisa fiscala nu este precizata ca necesara pentru contractarea unui credit de nevoi personale.

Nici factura de utilitati nu este omniprezenta, ea lipsind din documentatia prevazuta la ING, CEC Bank si Banca Transilvania.

In plus, Alpha Bank solicita expres, in locul facturii de utilitati, o factura la telefonul mobil sau fix pe ultima luna, care sa fie pe numele celui care doreste creditul.

Cererea tipizata pentru solicitarea unui credit este, de asemenea, ceruta doar la sase banci din cele noua consultate de Avocatnet.ro. Institutiile bancare unde acest document nu este cerut sunt BRD, Raiffeisen si Unicredit Tiriac.

Cinci banci solicita, de asemenea, si o copie dupa cartea de munca sau dupa contractul individual de munca, printre acestea numarandu-se BCR, BRD sau Bancpost.

CEC Bank si Banca Transilvania sunt singurele banci care cer, in mod clar, ca dosarul pentru contractarea creditului sa contina si acordul pentru consultarea bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare si a Biroului de Credit (BC). Si ING solicita acordul pentru consultarea BC.

Certificatul de casatorie, solicitat la doua banci

Un act mai rar cerut este certificatul de casatorie, acolo unde este cazul, solicitat doar de BRD si Banca Transilvania.

De asemenea, doar BCR solicita clientilor copii ale contractelor de credit pe care clientul le are in derulare la alte banci.

Pe de alta parte, CEC Bank este singura institutie bancara unde este nevoie ca solicitantul sa precizeze, prin documente, care este destinatia creditului.

Tot CEC Bank mai solicita si “actele de identitate ale familiei clientului” si “declaratiile pe proprie raspundere date de client si familia clientului privind valoarea angajamentelor de plata ale acestora la data solicitarii creditului si, in mod distinct, a obligatiilor devenite exigibile si neonorate la Scadenta la aceeasi data, precum si litigiile cu tertii existente la data solicitarii creditului, cu precizarea, dupa caz, a motivelor care au condus la situatiile respective”, documente care nu sunt prevazute la alte banci.

In cazul in care creditul e garantat ipotecar, dosarul solicitantului trebuie sa mai contina, indiferent de banca la care aplica, si actele de proprietate ale imobilului cu care se garanteaza, asa cum, in cazul in care exista codebitori, acestia vor prezenta toate actele solicitate debitorului.

_____
Nota Avocatnet.ro: La realizarea materialului au fost luate in considerare primele zece banci din Romania, din punct de vedere al valorii activelor. In articol sunt precizate doar noua institutii bancare pentru ca Volksbank, care face parte din Topul celor 10, nu acorda credite momentan.