Cam in acesti parametri se desfasoara discutiile tinerilor de care m-am tot lovit in ultima saptamana. Nu prea am intalnit cazuri fericite, desi stiu prea bine ca sunt si astfel de copii. In acelasi timp, mi-a fost drag un domn care ii spunea colegului de serviciu ca a cumparat de la ziar toate cartile pe care trebuie sa le stie fiul lui pentru Bac. “L-am pus sa-mi faca lista si tot ce-am gasit am luat. Si poezii chiar! Sa citeasca, sa nu pateasca si el rusinea asta! Daca la scoala nu i-a interesat, lasa ca ma intereseaza pe mine, ca doar viitorul lui e..”

Draga absolvent de liceu,

Ma tot gandesc ce s-a schimbat in ultimii ani, de cand am trecut si eu prin examenul maturitatii. Nu o sa fiu ipocrita, stiu prea bine ca si atunci – ca si acum, de altfel – elevii sperau la minuni. In unele cazuri, chiar s-au intamplat adevarate miracole. Cunosc oameni care au avut note de 9,9, desi, pe toata perioada liceului, numarul absentelor acumulate echivala cu doua vacante de vara. Asa ca, stai linistit, nu te condamn pentru asta. Ni se spunea ca este importanta media pentru admiterea la facultate, tocmai ce se introdusese concursul de dosare.

Acum, conceptul de examen de admitere este atat de invechit, incat nici nu ti-a trecut prin minte ca, pe langa materiile de bac, ai mai putea invata la inca ceva.

Si-apoi, cum sa te invinovatesc cand societatea ti-a impus niste standarde care nu au nicio legatura cu realitatea? Avea dreptate domnul de la Cotroceni cand, in urma cu cativa ani, a spus ca tara da prea muti filosofi. Da, avem nevoie de lacatusi, strungari, brutari, chiar si de ciobani caci se duce naibii transhumanta – dar despre asta nu o sa te intreb fiindca mi-e teama de ce vei raspunde.

Insa, pana la urma un lucru vreau sa stiu. Permite-mi sa te intreb: cum ai terminat 12 clase cand tu nu faci diferenta dintre o piesa de teatru si un roman, nu stii in ce tara a domnit Vlad Tepes si nu stii sa rezolvi o ecuatie de gradul 2, o integrala sau o derivata? De cand a inceput razmerita, nimeni nu a explicat de ce, dupa 12 ani de scoala, o persoana nu stie nici macar sa defineasca secolul al XIX-lea.

Sa ma enervez pe tine, tinere, nu are sens. Oricum, interesul tau pentru acest subiect este destul de redus – doar ai dovedit-o prin performantele obtinute la examenul in discutie. Iti vor face parintii morala pret de o saptamana, o luna, doua. Si atat. Tu stii prea bine ca banii si valoarea nu se fac stand pe bancile scolii.

Asa ca ramane sa ma enervez pe sistemul mediocru care te-a format ca elev. Pe profesorii care dau note doar pentru ca te duci la meditatii, pe dirigintii care au inchis ochii cand ai chiulit, pe directorii de scoala care ti-au trecut cu vederea lipsa de deferenta, pe parintii care nu au stiut sa iti inchida televizorul atunci cand ti-ai insusit idealuri dintre columbeni, pestrite, crudute si a lu’ bote (da, cu b mic).

Te-as mai intreba ce iti doresti de la viata, dar ma gandesc ca daca nu ai vrut sa ai de-a face cu Gelu sau Manole, chiar nu are sens sa aflu la ce fel de absolute visezi.

Cu prietenie,

Ioana

PS: Acest material este un pamflet si trebuie tratat ca atare. Totusi, as fi curioasa sa aflu cum v-ati petrecut Bacalaureatul.