25 iulie 2011 a fost termenul limita de depunere a declaratiei fiscale 112 de catre contribuabilii persoane fizice si juridice care au calitatea de angajator sau entitati asimilate angajatorului. Incepand cu data de 25 iulie 2011, acestia vor completa si depune formularul 112 - “Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, numai prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania, nemaifiind acceptat formatul de hartie.

Nedepunerea sau depunerea cu intarziere a formularului 112 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 500 – 1.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000 – 5.000 lei pentru persoane juridice. In situatia in care angajatorul nu depune in mod repetat declaratia lunara, acesta va fi declarat inactiv.

ANAF precizeaza ca, in vederea depunerii declaratiei prin mijloace electronice de transmitere la distanta, angajatorii trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica sau sa imputerniceasca persoane care detin acest certificat. Obtinerea unui certificat calificat se face, conform ANAF, de la unul din furnizorii acreditati de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si mentionati pe site-ul www.mcsi.ro:
• SC CERT SIGN SRL - www.certsign.ro;
• SC DIGI SIGN SA - www.digisign.ro;
• SC TRANS SPEED SRL - www.transsped.ro.

Atentie! Certificatul calificat obtinut trebuie inregistrat pe site-ul ANAF la sectiunea „Declaratii electronice”. Aceasta inregistrare presupune urmatoarele operatiuni ce trebuie efectuate de utilizator:
• Descarcarea documentului de confirmare, completarea si trimiterea acestuia spre avizare furnizorului certificatului calificat.
• Inregistrarea documentului de confirmare avizat pe portalul ANAF in sectiunea dedicata.
• Printarea, semnarea si stampilarea formularului 150 generat in urma inregistrarii documentului de confirmare.
• Prezentarea la orice unitate fiscala cu formularul 150 completat, impreuna cu actul de identitate si documentul care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului sau imputernicirea.

Astfel, dupa verificarea documentelor, solicitantului i se va transmite un e-mail prin care i se confirma dreptul de utilizare a serviciului de depunere on-line a declaratiilor fiscale.

Atentie! ANAF precizeaza, totodata, ca mai multe informatii se pot obtine accesand pagina de Internet a ANAF, sectiunea “Declaratii electronice”, unde se gasesc instructiuni complete pentru utilizarea serviciului de depunere a declaratiilor on-line.

De asemenea, contribuabilii mai pot obtine informatii si la birourile pentru asistenta contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice, dar si telefonic, la Centrul de asistenta a contribuabililor, la numarul de telefon 031.40.39.160.


Mai multe informatii despre depunerea on-line a declaratiilor fiscale aici.