Asociatia Psihiatrica Americana sustine ca persoanele care au fobii incearca sa evite lucrurile de care se tem, iar in situatia in care nu reusesc acest lucru dezvolta anumite simptome care implica panica, teroare sau spaima. Aceste reactii nu sunt singulare. Specifice fobiilor sunt si palpitatiile, transpiratia sau respiratia ingreunata. De asemenea, masurile extreme pe care o persoana le poate lua pentru a evita obiectul ori situatia de care se teme sunt si ele simptome ale prezentei unei fobii. Cel mai adesea, persoanele care sufera de o fobie "cad prada" unor reactii automate ce nu pot fi controlate si care iau cu asalt gandurile persoanei, sustin specialistii americani.

Oamenii pot dezvolta fobii legate de animale (ex. serpi), activitati (ex. zborul cu avionul) sau situatii sociale (ex. simplu fapt de a se situa intr-un loc public). Fobiile afecteaza oamenii de toate varstele si din orice colt al lumii. Institutul National de Sanatate Mintala din America sustine ca 10% din adulti sufera de cel putin o fobie.

Ce tipuri de fobii exista?

Fobiile sunt diferite in functie de cauza reactiei si a gradului de evitare a acestora. Asociatia Psihiatrica Americana a identificat trei tipuri principale de fobii care includ agorafobia, fobia sociala si fobia specifica.

Agorafobia

Agorafobia reprezinta teama de spatii deschise, insa senzatia exagerata de frica apare si atunci cand o persoana se confrunta cu situatii sau locuri nefamiliare, ceea ce duce la pierderea controlului asupra propriei persoane.

Persoanele care sufera de agorafobie pot evita strazile sau incaperile aglomerate, iar in unele situatii ele pot chiar sa refuze sa iasa din casa. Daca totusi o persoana accepta sa isi paraseasca locuinta este posibil ca stresul sa fie atat de mare incat sa fie nevoie de un prieten sau un membru al familiei care sa o insoteasca.

Simptomele agorafobiei se dezvolta de obicei in perioada cuprinsa intre adolescenta tarzie si varsta mijlocie, potrivit Asociatiei Psihiatrice Americane. Debutul simptomelor poate aparea brusc sau treptat. Cei mai multi oameni care sufera de agorafobie dezvolta aceasta tulburare dupa ce experimenteaza, initial, unul sau mai multe atacuri de panica (sentimente de teroare intense insotite de simptome cum ar fi transpiratia, respiratia dificila sau starea de lesin). Astfel de atacuri sunt imprevizibile, de aceea o persoana nu poate anticipa situatia care va determina o asemenea reactie. Imprevizibilitatea atacurilor de panica ii “antreneaza” pe oameni sa anticipeze astfel de atacuri pentru ca in cele din urma sa ajunga sa se teama de orice situatie in care atacul s-ar putea declansa. In consecinta, ei evita locul sau situatia in care au avut loc atacurile de panica anterioare.

Fobia sociala

Fobia sociala se caracterizeaza prin frica intensa a unei persoane de a fi privita si judecata de celelalte persoane. Cea mai intalnita fobie sociala este teama de a vorbi in public. Foarte multe persoane au o forma generalizata de fobie sociala care se caracterizeaza prin evitarea interactiunilor interpersonale. Acest lucru face ca persoana afectata sa intampine dificultati in ceea ce priveste mersul la scoala sau serviciu si interactiunea cu persoanele din jur. Fobiile sociale se dezvolta dupa varsta pubertatii, dar fara tratament se pot manifesta pe parcursul intregii vieti.

Fobiile specifice

Persoanele cu fobii specifice manifesta o teama irationala fata de anumite lucruri sau situatii. Cea mai comuna fobie specifica care apare la cei mai multi oameni este teama de animale, in special caini, serpi, insecte sau soareci. Alte fobii specifice includ teama de spatii inchise (claustrofobia) si frica de inaltime (acrofobia). Cele mai multe fobii simple se dezvolta in perioada copilariei si pot disparea in cele din urma. Cele care persista la varsta adulta nu dispar fara tratament decat in cazuri foarte rare.

Cum pot fi tratate fobiile?


Orice fobie care interfereaza cu viata de zi cu zi si duce la o limitare a activitatilor poate fi tratata, spun specialistii din cadrul Asociatiei Psihiatrice Americane. Cu tratamentul corespunzator, majoritatea pacientilor cu fobii isi pot depasi temerile si pot scapa de simptome pentru o perioada mare de timp, chiar si pentru intreaga viata.

Tratamentul implica atat terapia cognitiva (lucrul cu un terapeut), cat si medicamentele.