Cum se reflecta obiectivele programului asupra solicitantilor?

Masura 112 – Instalarea tinerilor fermieri face parte din Programul National de Dezvoltare Rurala, finantat prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala. Finantarea de proiecte pe aceasta masura urmareste imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri, dar in acelasi timp se sprijina si procesul de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor, siguranta la locul de munca. Printre obiectivele programului se mai numara si imbunatatirea managementului exploatatilor agricole prin reinoirea generatiei sefilor acestora, fara cresterea populatiei active ocupate in agricultura.

Pentru atingerea acestui obiectiv din urma, solicitantul trebuie sa depuna cererea de finantare in maxim 12 luni de la data instalarii, dar in acelasi timp i se solicita dovada ca a desfasurat activitati in domeniul agricol mai mult de 50% din timpul de lucru cu cel putin 12 luni inaintea instalarii pe cont propriu.

Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile in calitate de tanar fermier?

Conditiile generale pentru ca un solicitant sa fie eligibil in cadrul Masurii 112, se refera la faptul ca acesta trebuie sa fie un fermier, in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finantare), persoana fizica sau juridica si care practica in principal activitati agricole. In ceea ce priveste exploatatia agricola pe care acesta o conduce, aceasta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
  • are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE1;
  • este situata pe teritoriul tarii;
  • este inregistrata in Registrul unic de identificare – APIA si Registrul agricol.
Unitatea de Dimensiune Economicã (UDE) reprezinta unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploataþiei (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE). Valoarea unei unitati de dimensiune economicã este de 1.200 Euro.

Activitatea de instalare a tinerilor fermieri

Solicitantul trebuie sa depuna Cererea de Finantare pentru solicitarea sprijinului de instalare in maxim 12 luni de la data instalarii. Pentru a fi mai expliciti precizam faptul ca, instalarea tinerilor fermieri reprezinta activitatea de infiintare si/ sau preluare prin transfer de proprietate si/ sau arenda si/ sau concesionare a unei exploatatii agricole cu dimensiunea intre 6 si 40 UDE, care produce in principal produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor, pentru prima data in calitate de conducator (sef) de exploatatie.

Conditii minime obligatorii pentru acordarea sprijinului

Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 112, solicitantul sprijinului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
  • are varsta sub 40 de ani si se instaleaza pentru prima data in exploatatia agricola ca si conducator (sef) al acesteia;
  • detine sau se angajeaza sa dobandeasca competente si calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare;
  • prezinta un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei agricole;
  • este membru al unei familii de fermier si a lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul fermei (nu neaparat in ferma familiei) cu cel putin 12 luni inaintea instalarii sale pe cont propriu.
Valoarea sprijinului nerambursabil

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 de Euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE, iar peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 4.000 Euro/ 1 UDE, dar nu va putea depasi 40.000 de Euro/ exploatatie, sub rezerva aprobarii ulterioare a acesteia de cãtre Comisia Europeanã, care asa cum va spuneam inca de la inceput, va trebui sa se pronunte asupra mai multor modificari, contumul sprijinului fiind una dintre acestea.

Persoanele interesate pentru a afla mai multe informatii pot descarca versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru Masura 112 (V 05 din octombrie 2011) postata pe site-ul oficial al PDRP: http://www.apdrp.ro/.