Una dintre cele mai importante noutati pe care le aduce acest proiect de OUG este aceea ca incepand din 2012, firmele ar putea deduce din nou sumele cheltuite pe carburant la masinile folosite in transportul de persoane, cu maximum noua locuri, precum si TVA aferenta achizitiei de autoturisme, dar numai in limita a 50%. AvocatNet.ro a scris deja despre acest subiect aici.

Prin acest proiect de OUG publicat de Finante, Guvernul mai propune, printre altele, clarificarea prevederilor privind tranzactiile efectuate de un contribuabil inactiv.

In prezent, confom art. 11 alin. 1 1 si 1 2 , tranzactiile efectuate de un contribuabil inactiv si cu un contribuabil inactiv nu sunt luate in considerare.

Ordonanta lansata in dezbatere propune ca firmele inactive sa nu aiba dreptul sa deduca cheltuielile si taxa pe valoarea adaugata aferenta unor operatiuni realizate pe perioada de inactivitate, dar sa aiba obligatia de plata a oricarui impozit prevazut de Codul fiscal pe aceeasi perioada.

De asemenea, proiectul de act normativ stabileste si ca beneficiarii care cumpara bunuri/servicii de la un contribuabil inactiv nu vor avea drept de deducere a cheltuielor si a TVA.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, cele doua masuri sunt menite sa constranga contribuabilii inactivi sa nu mai desfasoare activitati economice in perioada de inactivitate si, respectiv, sa oblige mediul de de afaceri sa nu aiba relatii comerciale cu contribuabili declarati inactivi, al caror risc fiscal este foarte crescut.

Totodata, proiectul de act normativ introduce noi alineate la art. 11 din Codul fiscal, prin care se stabileste ca persoanele impozabile, pentru care autoritatea fiscala a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, nu vor avea dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, dar vor avea obligatia de plata a TVA in situatia in care desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA. De asemenea, beneficiarii care cumpara bunuri/servicii de la acesti contribuabili nu vor avea posibilitatea deducerii TVA.