Cum se reinnoieste certificatul digital emis de certSIGN

"Daca aveti certificat de la certSIGN, emiterea se face din fata calculatorului, fara cheltuieli suplimentare", a declarat pentru AvocatNet.ro, Adrian Floarea, director CertSign, care a precizat ca reinnoirea costa 30 de Euro, fara TVA.

Adrian Floarea a mentionat ca certificatul reinnoit va avea o noua perioada de valabilitate si un nou serial.

"In conformitate cu codul de practici si proceduri certSIGN, incepand cu 1 octombrie 2011, certificatele emise au chei de 2048 de biti fapt care confera un grad sporit de securitate si siguranta", a adaugat directorul certSIGN.

Pentru reinnoirea certificatului digital, clientii certSIGN primesc pe e-mail, cu 30 de zile inainte de expirarea certificatului, doua documente: Termeni si conditii generale.pdf si un Contract de prestari servicii.

Clientii cu certificate emise pe persoana fizica trebuie:
 • sa semneze electronic documentul Termeni si conditii generale primit pe e-mail, folosind certificatul digital si token-ul;
 • sa incarce in el o copie a actului de identitate;
 • sa il transmita pe e-mail la certSIGN impreuna cu dovada platii scanata.
Daca certificatul este emis pe persoana juridica, clientii trebuie sa:
 • sa semneze electronic documentul Termeni si conditii generale;
 • sa incarce in el o copie a actului de identitate;
 • sa il transmita prin e-mail la certSIGN;
 • sa semneze de mana si sa stampileze in doua exemplare Contractul de prestari servicii;
 • sa il depuna impreuna cu dovada platii la un partener certSIGN sau sa il transmita prin curier la sediul certSIGN.
Dupa primirea si verificarea documentelor, certSIGN transmite clientului un e-mail ce contine codul si Ghidul de reinnoire. Pe baza acestora, clientul isi reinnoieste personal certificatul.

"Factura aferenta OP-ului achitat, certificatul pe hartie si un exemplar din contract sunt transmise catre client prin curier rapid", a concluzionat Adrian Floarea.

Reinnoirea unui certificat digital emis de DigiSign

Costul reinnoirii unui certificat digital la DigiSign este de 29.9 euro fara TVA, iar pretul va fi platit in lei, la cursul BNR din ziua de vineri a saptamanii precedente.

Plata se poate efectua prin ordin de plata catre unul din conturile societatii, cu foaia de varsamant la sucursalele Bancii Transilvania sau la sediul societatii, in numerar sau prin card.

Pentru reinnoire este nevoie:
 • Sa completati informatiile solicitate in interfata web http://ca-services.digisign.ro/EnrollSEN/;
 • Sa tipariti si sa semnati declaratia (1 exemplar) si contractul (2 exemplare), pe care le veti primi automat pe adresa e-mail declarata, pre-completate cu datele furnizate;
 • Sa pregatiti o copie dupa C.U.I., daca plata se va face de catre o persoana juridica, si o copie dupa actul de identitate, care va trebui marcata "Conform cu originalul", semnata si datata.
 • Daca sunteti membru CECCAR sau CAFR, trebuie sa atasati la dosarul de documente si o copie dupa Cartea de membru, semnata si marcata "conform cu originalul".
Aceste documente (declaratia, contractul si CUI/actul de identitate) impreuna cu dispozitivul de autentificare (token) trebuie sa ajunga la DigiSign. Pentru a face acest lucru, aveti trei variante la dispozitie: fie le depuneti la una din sucursalele Bancii Transilvania, fie le trimiteti prin posta pe adresa companiei (str. Virgil Madgearu nr. 2-6, sector 1), fie va prezentati personal la sediul societatii.

Atentie! In cazul in care nu va puteti prezenta personal la sediul societatii sau la una din sucursalele Bancii Transilvania, declaratia trebuie autentificata de catre un notar public si trimisa cu celalalte documente insotitoare prin posta cu confirmare de primire sau curierat rapid.

In cazul in care va prezentati personal la sediul DigiSign, trebuie sa aveti la voi cartea de identitate sau, daca aveti alta cetatenie, pasaportul.

"Lipsa oricarui document mentionat mai sus atrage dupa sine intarzierea procesului de emitere. Din momentul in care avem toate documentele necesare si dovada platii, ne angajam sa emitem Certificatul Digital in cel mult o zi lucratoare", mai precizeaza DigiSign.

Potrivit companiei, transmiterea Certificatului Digital se face fie personal solicitantului in sucursala Bancii Transilvania unde au fost depuse actele, fie la sediul DigiSign, fie prin curier cu confirmare de primire.

Ce trebuie sa faci daca ai certificat digital emis de Trans Sped

In cazul Trans Sped, costul reinnoirii este de 30 de euro + TVA.

Potrivit informatiilor de pe pagina de internet a companiei, pentru reinnoire, aveti nevoie de urmatoarele documente:
 • Declaratia / Acord (un exemplar) - Documentul poate fi completat on-line aici si trebuie autentificat la un notar public, daca este trimis prin posta. In cazul in care documentul este predat personal unui reprezentant Tran Sped, la sediul companiei, nu mai este nevoie de legalizare. Dupa completarea on-line a Declaratiei/Acordului, solicitantul va primi prin e-mail instructiuni de tiparire a acestui document;
 • O adresa din partea organizatiei (este necesara numai daca se doreste folosirea certificatului ca angajat al unei organizatii, adica se doreste inscrierea numelui organizatiei si functia in certificat). Adresa trebuie sa contina lista persoanelor ce urmeaza sa primeasca certificate calificate, adresa de e-mail, functia, departamentul si datele de identificare ale acestor persoane . Adresele individuale se completeaza on-line impreuna cu Declaratia / Acordul de catre solicitant (daca este cazul). Adresa din partea organizatiei nu trebuie legalizata la notar, ci doar stampilata, semnata de reprezentantul legal al organizatiei si inregistrata (ca document de iesire din organizatie);
 • O copie dupa actul identitate (nu trebuie legalizata);
 • O copie a certificatului de inregistrare al firmei. Este necesara numai daca se doreste folosirea certificatului ca angajat al unei organizatii (nu trebuie legalizata).
Aceste documente impreuna cu tokenul trebuie depuse personal la sediul Trans Sped sau trimise prin posta companiei.

" Dupa verificarea si validarea dosarului fiecarui solicitant urmeaza procesul de emitere. Termenul maxim legal de emitere al certificatelor dupa verificarea actelor si validarea dosarului solicitantului este de 5 zile lucratoare. Utilizatorul va fi notificat pe e-
mail atunci cand noul certificat va fi emis
", precizeaza compania pe pagina sa de internet.

Reinnoirea poate fi facuta si online, insa aceasta procedura nu va scuteste de intocmirea si expedierea documentelor mentionate.

Avantajul reinnoirii online este ca token-ul nu mai trebuie trimis la Trans Sped, ci ramane la utilizator. Atentie, insa, pentru a putea aplica aceasta procedura online, trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:
 • certificatul nu este revocat sau expirat si este instalat pe PC, iar datele inscrise in certificat nu s-au modificat (Nume, Prenume, Functie, Departament, Organizatie, Email si UPN);
 • aveti la indemana smart-cardul sau dispozitivul token si cunoasteti PIN-ul acestuia;
 • driverele de acces la dispozitiv sunt instalate in sistem si puteti utiliza dispozitivul criptografic;
 • folositi un sistem de operare Windows si browser-ul Internet Explorer, versiunea 6.0 sau mai noua.

Important! Dupa ce ati reinnoit certificatul digital, el trebuie inregistrat si pe site-ul ANAF. Am scris AICI cum trebuie sa procedati pentru a face acest lucru.___
Nota: AvocatNet.ro a facut solicitari (prin e-mail si telefonic) catre toti cei trei furnizori de certificat digital pentru a afla direct de la sursa informatii despre reinnoire. Insa, Digi Sign si Trans Sped nu au raspuns solicitarilor noastre pana la ora redactarii acestui articol (20 decembrie, ora 18.00). De aceea, in cazul Trans Sped, informatiile din articol sunt preluate de pe pagina de internet a companiei, iar in cazul DigiSign, datele provin din oferta de servicii a companiei.