Astfel, Guvernul va propune Parlamentului data de 1 iunie 2012 pentru aplicarea dispozitiilor din Noul Cod de procedura civila, termenul fiind prevazut si in proiectul de act normativ.

“Principala solutie normativa cuprinsa in cadrul acestui proiect de interes pentru opinia publica si sistemul judiciar este data de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila. Potrivit deciziei de astazi ( 25 ianuarie 2012 - n.red.) a Guvernului, noi vom propune Parlamentului, prin proiect, data de 1 iunie 2012 pentru punerea in aplicare a noului Cod de procedura civila”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Potrivit documentului de presa, proiectul de lege adoptat cuprinde si o regula de drept tranzitoriu. Astfel, cererile si executarile silite incepute inainte de data punerii in aplicare a noului Cod de procedura civila vor continua pe procedura care era in vigoare la momentul inceperii acestor cereri, iar cererile si executarile silite initiate dupa data punerii in aplicare a noului Cod de procedura civila, vor fi solutionate potrivit noului Cod.

“Noi am optat pentru aceasta regula si tehnica de drept tranzitoriu, pentru a fi cat mai clari cu privire la modalitatea de solutionare a cererilor in curs”, a explicat ministrul Catalin Predoiu.

Ministrul Justitiei a mai precizat ca o serie de prevederi din noul Cod de procedura civila privind competenta, privind citarea partilor, au fost deja puse in aplicare prin Legea micii reforme.

“Aceasta punere in aplicare, inaintea noului Cod de procedura civila, s-a dovedit a fi o idee buna, pentru ca semnalele primite au fost in sensul celor anticipate”, a mai adaugat ministrul.

Potrivit Guvernului, Noul Cod de procedura civila este continuarea fireasca a reformei sistemului judiciar romanesc, o consecinta a intrarii in vigoare a Noului Cod civil.

”Intrarea in vigoare a Codului de procedura civila, alaturi de celelalte trei coduri, civil (intrat in vigoare la 1 octombrie 2011), penal, procedura penala, reprezinta un obiectiv fundamental al reformei initiate de Guvern”, se mai arata in documentul de presa remis de Guvern.

Biroul de presa al Executivului precizeaza ca proiectul a fost avizat de toate celelate ministere si/sau institutii cu atributii in domeniul de aplicare, precum si de Consiliul Superior al Magistraturii si Consiliul Economic si Social.