La finalul sedintei de Guvern de luni in care au fost aprobate aceste noi reglementari, Laszlo Borbely a declarat ca, in urma colectarii informatiilor din teritoriu, s-a constatat ca modificarea legislatiei privind taxa auto influenteaza sute de mii de proprietari. In aceste conditii, Guvernul a hotarat sa suspende aplicarea taxei auto pentru autovehiculele inmatriculate in Romania inainte de 2007, pana la 1 ianuarie 2013. Aceasta masura este regasita in OUG nr. 1/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 79, din 31 ianuarie 2012. Ordonanta de urgenta a intrat in vigoare la data publicarii, adica marti, 31 ianuarie.

Reamintim ca, potrivit Legii nr. 9/2012 (in vigoare din 13 ianuarie 2012), noua taxa auto se plateste si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora. Prin noile reglementari aprobate de Guvern luni, se amana pentru aproximativ un an aplicarea acestor prevederi, urmand ca de la 1 ianuarie 2013 ele sa se aplice din nou.

De asemenea, tot la finalul sedintei de Guvern de luni, ministrul Mediului a mai precizat ca reducerea de 25% a taxei de poluare pentru proprietarii de autovehicule care inmatriculeaza autoturisme in Romania din data de 13 ianuarie 2012 se mentine. Citeste mai multe despre noua taxa auto AICI si calculeaza-ti AICI cat trebuie sa platesti pentru noua taxa de poluare!

Ministrul Mediului a explicat ca actul normativ adoptat luni de Guvern reglementeaza si situatia in care proprietarii au achitat deja taxa pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, conform legii privind taxa auto. Proprietarii de autovehicule aflati in aceasta situatie pot solicita restituirea taxei auto directiilor financiare locale, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.