Programul de asistenta utilizat la completarea declaratiei 390 VIES (soft A si soft J) a fost actualizat la 15 februarie 2012 si poate fi utilizat accesand acest link.

Declaratia recapitulativa 390 VIES se depune lunar, pana in data de 25, de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au efectuat livrari, achizitii sau prestari de servicii in tarile membre ale Uniunii Europene, sau in cadrul unei operatiuni triunghiulare, astfel cum sunt definite in titlul VI din Codul fiscal.

In luna februarie, data de 25 este intr-o zi de sambata, zi nelucratoare. In consecinta, formularele cu termen de depunere pe 25, inclusiv declaratia 390 VIES, se vor depune in prima zi lucratoare de dupa aceasta data, respectiv luni, 27 februarie.

Nedepunerea la termen a declaratiei 390 VIES este sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 5.000 de lei, in timp ce pentru depunerea unor declaratii recapitulative incomplete ori incorecte, amenda este cuprinsa intre 500 si 1.500 de lei.

Reamintim ca ANAF a modificat la inceputul lunii ianuarie modalitatea de raportare si de depunere pentru declaratia 390 VIES. Astfel, din 4 ianuarie 2012, pentru perioadele de raportare incepand cu decembrie 2011, declaratia 390 se poate genera doar prin doua noi programe de asistenta (Soft A si Soft J).

Noua modalitate de raportare a formularului 390 VIES este PDF cu fisier .xml atasat.

De asemenea, ANAF a modificat si modalitatea de depunere a declaratiei. Astfel, depunerea prin Internet a formularului 390 VIES poate fi facuta doar pe pagina de upload creata initial pentru declaratia 112, accesibila prin portalul www.e-guvernare.ro, dupa autentificarea cu certificat digital calificat. Pana acum, depunerea online a acestui formular se facea pe portalul ANAF.

Contribuabilii care nu au un certificat digital calificat pentru semnarea declaratiilor vor putea depune formularele la ghiseul organelor fiscale, in format PDF cu fisier .xml atasat, pe suport CD, insotite de declaratia listata, semnata si stampilata.

Pentru perioadele de raportare anterioare lunii noiembrie 2011, declaratia 390 VIES va putea fi depusa doar la ghiseu, pe suport hartie cu cod de bare sau cu fisier .txt pe suport electronic, generata prin programele de asistenta accesibile pe portalul ANAF, portalul ANAF, sectiunea Asistenta contribuabili – Programe utile – Declaratii fiscale.