Luni, 27 februarie, este termenul limita pentru depunerea la Fisc si a formularelor:

  • 392A - Declaratie informativa privind livrarile si prestarile de servicii efectuate in anul 2011;
  • 392B - Declaratie informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitii efectuate in anul 2011;

Formularul 392A privind livrarile si prestarile de servicii efectuate in anul 2011 trebuie depusa de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA), conform art. 153 din Codul Fiscal, care au realizat efectiv la finele anului calendaristic o cifra de afaceri inferioara sumei de 35.000 euro, calculata in echivalent lei la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data aderarii la Uniunea Europeana (3,3817 lei/euro) si rotunjita la urmatoarea mie, respectiv 119.000 lei.

Potrivit informatiilor ANAF, declaratia se completeaza atat pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cat si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA, precum si TVA aferenta.

In ceea ce priveste declaratia 392B privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitii efectuate in anul 2011, aceasta se depune de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal, care au realizat, la finele anului calendaristic, o cifra de afaceri (exclusiv veniturile din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane) inferioara sumei de 35.000 euro. Aceasta suma este, de asemenea, calculata in echivalent lei la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data aderarii la Uniunea Europeana si rotunjita la urmatoarea mie; deci plafonul este tot de 119.000 lei, ca in cazul declaratie 392A.

Declaratia se completeaza atat pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cat si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA.

Potrivit Codului de procedura fiscala, amenzile pentru nedepunerea declaratiilor infomative 392A si 392B se sanctioneaza cu amenzi de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenzi de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice.

Cum se depun formularele

Cele doua declaratii informative se depun, in format electronic, la ghiseele organelor fiscale sau la posta, prin scrisoare recomandata. Ele trebuie insotite, obligatoriu, de formularele editate cu ajutorul programului de asistenta, semnate si stampilate.

Ambele declaratii se editeaza in cate doua exemplare: un exemplar se depune la Fisc, impreuna cu suportul electronic, iar un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Formatul electronic al formularulelor 392A si 392B se obtine prin folosirea programului de asistenta, disponibil pe site-ul ANAF, AICI.

Magazinul Avocatnet.ro iti recomanda urmatoarele produse aflate in legatura cu acest articol: