Ziua de luni, 30 aprilie, a fost declarata zi nelucratoare pentru personalul din sectorul bugetar prin Hotararea Guvernului nr. 370/2012 pentru stabilirea zilei de 30 aprilie 2012 ca zi libera, publicata in Monitorul Oficial nr. 272 din 24 aprilie 2012.

Actul normativ prevede ca pentru salariatii din sectorul public ziua de luni, 30 aprilie 2012, se stabileste ca zi libera, urmand sa fie recuperata sambata, 5 mai 2012.

Si "privatii" au beneficiat de liber

HG nr. 370/2012 a dat posibilitatea si angajatilor din sectorul privat sa beneficieze de o zi libera, fara a-i obliga, insa, pe angajatori sa o acorde.

Mai exact, actul normativ stipula la art. 4 ca dispozitiile sale referitoare la declararea zilei de 30 aprilie ca zi nelucratoare pot fi aplicate si angajatilor din sectorul privat "in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel".

In aceste conditii, au fost si angajatori care au acordat salariatilor zi libera in data de 30 aprilie 2012, care ar urma sa fie recuperata (intr-o alta zi sau cateva ore/zi timp de mai multe zile).

De asemenea, au existat si angajati care, pentru a beneficia de liber in 30 aprilie, au solicitat concediu de odihna in aceasta zi.

Cate zile lucratoare are luna aprilie 2012 in sectorul privat?

Raluca Postelnicu, Project Manager in cadrul companiei Accace, a precizat ca luna aprilie are 20 de zile lucratoare.

Specialistul Accace a aratat ca angajatii care si-au luat o zi de concediu de odihna in 30 aprilie vor fi pontati in acea zi in concediu de odihna.

In schimb, cei care si-au luat liber pe 30 aprilie si au convenit cu angajatorul sa recupereze intr-o alta zi se vor ponta normal pe 30 aprilie, ca zi lucrata, iar in ziua in care recupereaza - nu se ponteaza.

"Acest lucru se stabileste prin decizie interna, iar angajatii isi exprima optiunea in scris", a mai punctat Raluca Postelnicu.