Legea nr. 117/2012 pentru aprobarea OUG nr.4/2012, care prevede suspendarea emiterii titlurilor de despagubire pana la 15 mai 2012, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 456, din 6 iulie 2012, si a intrat astazi in vigoare.

Fostul Guvern Ungureanu a adoptat, in luna martie, OUG nr. 4/2012, ce prevedea suspendarea, pe o perioada de 6 luni, a emiterii titlurilor de despagubire, titlurilor de conversie si a procedurilor privind evaluarea imobilelor pentru care se acorda despagubiri.

Potrivit declaratiilor de atunci ale fostului purtator de cuvant al Executivului, Dan Suciu, "masura de suspendare are un caracter temporar, mai exact pana la adoptarea proiectului legislativ privind implementarea hotararii pilot pronuntata de catre Curtea Europena a Drepturilor Omului (CEDO)". Totusi, Legea nr. 117/2012 nu doar aproba OUG nr. 4/2012, ci o si modifica, astfel ca perioada de suspendare se extinde.

Mai precis, pana la data de 15 mai 2013, NU se mai emit titluri de despagubire in cazul imobilelor preluate abuziv de stat in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. In acelasi timp, nu se vor emite nici titluri de conversie si se suspenda inclusiv procedurile privind evaluarea imobilelor pentru care se acorda despagubiri.


Titlurile de conversie sunt certificate emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in numele si pe seama statului roman, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman si care urmeaza a fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea.

In conditiile noilor prevederi legale, persoanele care, pana la data intrarii in vigoare a legii, au optat pentru acordarea titlurilor de plata, dar acestea nu au fost emise de ANRP, pot opta pentru conversia titlurilor de despagubire in actiuni emise de Fondul Proprietatea. In schimb, cei care aleg sa NU schimbe titlurile de despagubire in actiuni emise de Fondul Proprietatea vor primi titluri de plata dupa data de 15 mai 2013.

Legea a fost adoptata tacit de Senat, prima camera sesizata, la sfarsitul lunii mai, si ulterior, la 26 iunie 2012, de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 38 de voturi "pentru", 0 "impotriva" si 8 abtineri.

Care este cadrul legislativ pentru restituirea imobilelor preluate in mod abuziv de stat?

Legea 247/ 2005 prevede restituirea, in natura, a imobilelor preluate in mod abuziv de stat, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si a celor preluate de stat in baza Legii nr. 139/1940. In cazurile in care restituirea in natura nu este posibila, procedura de acordare a despagubirilor este reglementata de Titlul VII "Regimul stabilirii si platii despagubirilor" al Legii nr.247/ 2005, ce stabileste si sursele de finantare si cuantumul despagubirilor.

Analizarea si stabilirea cuantumului final al despagubirilor care se acorda potrivit prevederilor legii 247/ 2005, se face de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (Comisia Centrala), care dispune emiterea deciziilor referitoare la acordarea de titluri de despagubire.

Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Cancelaria Primului Ministru, prin Comisia Centrala, in numele si pe seama statului roman, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman, corespunzator despagubirilor acordate potrivit legii. Titlurile de despagubire nu pot fi vandute sau cumparate inainte de conversia lor in actiuni emise de Fondul "Proprietatea" si se pot transmite numai prin succesiune, potrivit prevederilor legii civile romane.

De asemenea, au o durata limitata de existenta si circulatie, respectiv pana la conversia in actiuni emise de Fondul „Proprietatea”, care este entitatea destinata realizarii platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman.