Haideti sa o luam pe rand, sa detaliem putin si sa vedem la ce ne expunem atunci cand nu respectam regulile de securitate si sanatate in munca, simple si usor de aplicat.

Unul dintre riscurile de accidentare este cel de impiedicare care se poate manifesta in mai multe moduri:
  • atunci cand avem mai multe aparate electronice de birou (calculatoare, monitoare, imprimante, fax-uri etc.) acestea trebuie conetcate la reteaua electrica. Pentru aceasta sunt necesare cabluri de alimentare si prelungitoare (nefiind montata cate o priza pentru fiecare aparat). In momentul in care toate aceste cabluri nu sunt pozitionate corespunzator ele pot produce genera de impiedicare pentru angajatii care trec prin zona;
  • sunt situatii in anumite cladiri in care podeaua este falsa si prizele sunt pozitionate in podea prin dispozitive speciale care dupa conectarea cablurilor de alimentare trebuie inchise. Acest lucru nu se intampla uneori, raman deschise si apare pericolul de impiedicare;
  • o alta situatie in care acest risc apare este atunci cand lasam un sertar deschis, in special la un nivel apropiat de podea si nu este intotdeauna usor de observat;
  • orice obiect (cutie cu hartie de xerox, genti de laptop sau personale, pachete, colete etc.) lasat pe caile de acces poate crea un pericol de accidentare prin impiedicare.
Un alt risc este riscul de alunecare care apare in special atunci cand personalul de intretinere curata caile de acces si nu avertizeaza personalul din cladire prin montarea de panouri cu pericol de alunecare. Riscul de alunecare apare si atunci cand ploua sau ninge si intram in cladire cu incaltamintea umeda, accesul facandu-se pe suprafete lucioase (gresie, sau pardoseli asemanatoare).

Tot in cadrul activitatilor de birou exista si riscul de accidentare prin electrocutare care apare in doua situatii:
  • cand folosim cabluri de alimentare care prezinta defectiuni (au invelisul exterior de plastic deteriorate sau stecherul este spart) si putem atinge aceste parti;
  • in cazul unei intreruperi in alimentarea cu curent electric (care poate aparea din motive variate) si intervenim la panoul electric, desi nu suntem personal calificat pentru aceste operatiuni.
Mai exista un risc de accidentare care apare mai rar si anume acela de accidentare in situatiile de urgenta care pot sa apara, cum ar fi incendii sau calamitati naturale (cutremure, inundatii, alunecari de teren). In aceste cazuri trebuie sa cunoastem foarte bine procedurile de interventie si evacuare in situatii de urgenta.

Pe langa riscurile de accidentare pot exista si imbolnaviri profesionale la locul de munca in activitatile de birouri acestea fiind cauzate in special de nerespectarea normelor de ergonomie la locul de munca. Pozitiile incorecte in timpul desfasurarii activitatilor noastre sau lipsa pauzelor la interval de timp regulate sau lucrul cu monitoare incorect pozitionate pot duce la afectiuni ale sistemului osos sau la afectiuni ale vederii.

O pozitie corecta la birou poate fi exemplificata de imaginea de mai jos.Toate aceste riscuri de accidentare si imbolnavire profesionala prezentate pot fi prevenite prin participarea personalului angajat la training-urile de specialitate si aplicarea In activitatea de zilnica a procedurilor prezentate. O alta modalitate de prevenire a lor este interventia noastra directa atunci cand observam ca pot aparea situatii periculoase.