Am incercat intotdeauna sa fiu moderat in gandire si abordarea subiectelor zile. Am incercat sa gasesc acel ceva nediscutat in dialogurile interminabile de la TV sau din alte ziare. Astazi, insa, mi-e greu sa gasesc ceva nou, pentru ca situatia in sine e atat de veche incat a fost intoarsa deja pe toate partile.

Am detestat in ultima vreme PDL-ul datorita unor experiente personale cu unii dintre domnii inregimentati in acest partid. Hai sa zicem ca actiunile si gesturile lor m-au facut sa ma indoiesc serios ca undeva, intr-un timp anume, as putea gandi ca ma alatur acelor oameni in sustinerea unui crez politic. Da, asta sunt eu si n-am negat-o niciodata. In acelasi timp, insa, pot avea o discutie politica cu cineva fara patima si ura, tocmai pentru ca viata m-a invatat ca orice crez trebuie sustinut in limitele decentei si nu violent si smechereste. Daca dezbatem idei si nu acuzam persoane, probabil ca putem ajunge departe. Deocamdata, insa, in Romania totul este despre persoane si nu despre idei. Totul este despre puterea personala si nu despre puterea unor proiecte.

Si lucrul acesta, oricat de colorat as parea ca il spun, a pornit de la modul in care s-a facut politica in ultimii ani. De cand cu poreclele pe care toti au capatat placerea sa le spuna, de cand cu campaniile care s-au transformat in “in spate e de fapt x si y si nu ala pe care il vezi pe afis”, de cand Presedintele Basescu ne-a aratat tuturor ca Elena Basescu este buna de europarlamentar. Da, oricum m-ar face pe mine cititorul ca spun asta, eu, Alin Popescu, cred ca presedintele Basescu a directionat Romania spre o politica in care se semana vant. Din greu.

Astazi, Presedintele culege ce-a semanat. Furtuna zilei, a carei graba si logica n-o inteleg in totalitate, ma face sa cred ca moneda cu care i se raspunde Presedintelui este aceeasi: violenta politica, incalcarea clara a unor reguli si logici ale decentei, interpretarea legii dupa bunul plac si multe altele. Si mi-e teama de viitor. Pentru ca asa cum liderii USL forteaza astazi usa regulilor stabilite pana acum, probabil ca tot asa li se va raspunde intr-un viitor mai indepartat sau mai apropiat de o alta forta politica pe care electoratul din Romania o va pune sa succeada mandatului sau mandatelor USL. Iar spirala lucrurilor care se intampla acum, oricat de incalcita ar fi, spune ca raspunsul nu poate fi decat unui si mai violent.

Si, din pacate, oricat de trist ai fi privind la televizor, vestile rele nu se opresc aici. Pentru ca din toata aceasta disputa ciudata au de castigat partide cu ideologii stranii, partide care propun case gratuite si bani pentru fiecare roman, partide care propovaduiesc ura fata de o etnie sau alta sau intoarcerea la un Capitan din istorie.

Atunci cand semeni vant, culegi furtuna. Cand semeni furtuna, hmm, oare ce culegi?