Regulile privind depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2012 au fost stabilite prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 879/2012, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 427, din 27 iunie 2012.

Potrivit actului normativ, sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2012 se aplica, in mod obligatoriu, operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri peste echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro. Contribuabilii a caror cifra de afaceri nu depaseste aceasta valoare nu au, deci, obligatia sa depune raportari contabile la 30 iunie.

De asemenea, reglementarile Finantelor stabilesc si operatorii economici care sunt exceptati de la depunerea raportarilor contabile pentru primul semestru.

Astfel, conform ordinului MFP, operatorii economici care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2012, precum si cei care s-au aflat in inactivitate temporara in primul semestru al anului nu trebuie sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile la 30 iunie 2012.

In aceeasi categorie intra si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, acestea fiind, de asemenea, exceptate de la obligatia de a depune raportari contabile pentru primul semestru.

Ordinul MFP mai prevede ca nici entitatile care s-au infiintat in cursul anului 2012 nu intocmesc raportari contabile.

Cititi mai multe despre cum se intocmesc raportarile contabile pentru primul semestru AICI.