Guvernul a elaborat un proiect de OUG care modifica prevederile OG nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare. Aceasta a fost trimis de Asociatia Romana a Bancilor catre bancile comerciale din Romania pentru ca acestea sa-si dea opinia in legatura cu propunerea Guvernului.

Documentul, obtinut in exclusivitate de AvocatNet.ro, reduce plafoanele zilnice pentru platile in numerar efectuate de firme.

Mai exact, conform noilor reglementari, aflate inca in stadiul de proiect, platile zilnice catre o singura persoana juridica ar urma sa fie limitate la 1.000 de lei, in conditiile in care in prezent plafonul zilnic este de 5.000 de lei.

De asemenea, proiectul de OUG interzice platile in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 de lei, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau servicii a caror valoare este mai mare de 1.000 de lei.

De la aceste prevederi sunt exceptate:

  • depunerile in conturi firmelor deschise la institutiile de credit;
  • chletuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite prin plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute, efectuate in acest sens;
  • cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinte, de simpozioane si alte asemenea actiuni.

Platile efectuate de catre firme catre magazinele de tipul Cash&Carry isi pastreaza acelasi regim ca si in prezent. Plafonul in acest caz este de 10.000 de lei zilnic, inclusiv pentru platile fragmentate. In plus, sunt interzise platile fragmentate in numerar catre astfel de magazine pentru facturile a caror valoare este mai mare de 10.000 de lei, reglementare regasita si proiectul de OUG.

Platile in numerar, limitate si pentru persoanele fizice

Daca pana acum doar firmele erau cele care aveau stabilite plafoane pentru platile in numerar, noile reglementari prevad introducerea de limitari si pentru platile cash intre persoane fizice.
Astfel, proiectul de OUG obtinut de AvocatNet.ro, stabileste ca persoanele fizice autorizate sau liber profesionistii vor putea face plati zilnice de pana la 2.000 de lei.

Si amenzile se modifica

Proiectul de OUG prevede si o noua modalitate de sanctionare a celor care nu respecta noile plafoane instituite. Concret, cei care incalca regulile si platesc numerar mai mult decat prevad normele vor fi sanctionati cu 20% din suma care depaseste plafoanele zilnice.

In prezent amenzile sunt fixe (nu se stabilesc procentual), fiind cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.


Puteti consulta proiectul de OUG elaborat de Guvern in fisierul atasat.