Regula principala a sistemului de TVA la incasare, introdus in Codul fiscal prin OG nr. 15/2012, este aceea ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90 a zi calendaristica de la data emiterii facturilor.

Incepand ce la 1 ianuarie 2013, noul sistem de plata a TVA trebuie aplicat obligatoriu de doua categorii de contribuabili. Fiecare dintre cei care aplica noul sistem va fi mentionat in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, document realizat de Fisc si facut public  pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Iata cine este obligat sa aplice sistemul de plata a TVA la incasare in 2013:

1. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate.

Pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aceste persoane au obligatia sa depuna la organul fiscal pana la data de 25 octombrie inclusiv o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

In situatia in care persoana impozabila nu depune notificarea va fi inregistrata din oficiu de organul fiscal in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si va aplica acest sistem incepand cu data de 1 ianuarie 2013.

Va reamintim ca Fiscul a publicat saptamana trecuta modelul notificarii pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare. Totusi, formularul nu poate fi folosit inca pentru ca este in stadiul de proiect, nefiind publicat in Monitorul Oficial pana acum. 

2. Persoanele impozabile care se inregistreaza  in scopuri de TVA in cursul anului 2013.

Acesti contribuabili vor aplica noul sistem de TVA incepand cu data inregistrarii in scopuri de taxa pe valoare adaugata.

Atentie! Desi sistemul de TVA la incasare este obligatoriu pentru toate persoanele impozabile mentionate, el nu se aplica de catre contribuabilii care fac parte dintr-un grup fiscal unic (Citeste AICI cum functioneaza un grup fiscal unic din punct de vedere al TVA)


Aflati pentru ce operatiuni nu se aplica noul sistem de TVA AICI.