Puteti consulta Codul fiscal valabil in 2013 in fisierul atasat acestui articol (fisier ce poate fi si descarcat in calculatorul vostru) sau direct pe site-ul ANAF, AICI.

Fiscul precizeaza ca textul ANAF este actualizat prin mijloace informatice si nu reprezinta o republicare.

Codul fiscal publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala contine si cele mai recente modificari cuprinse in OUG nr. 87/2012, actul normativ care a modificat Codul fiscal pentru a sasea oara in 2012.

Prevederile din OUG nr. 87/2012 se aplica deja, ele intrand in vigoare la 1 ianuarie 2013. Acestea armonizeaza legislatia nationala cu prevederile europene in domeniul antrepozitelor fiscale pentru depozitarea produselor accizabile, in vederea respectarii angajamentelor asumate  de Romania prin semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana.

Cronologie a modificarilor Codului fiscal in 2012

8 mai  A fost publicata OUG nr. 15/2012 in Monitorul Oficial nr. 306, dupa ce a fost adoptata in aceeasi zi, in prima sedinta de Guvern a Cabinetului Ponta, abia instalat la conducerea tarii. Acest act normativ a modificat Codul fiscal, astfel incat baza de calcul al contributiei la sanatate pentru pensiile mai mari de 740 de lei sa fie doar veniturile care depasesc aceasta suma.

7 iunie → A fost publicata OUG nr. 24/2012 in Monitorul Oficial nr. 384. Una dintre cele mai importante reglementari din OUG nr. 24/2012 este cea referitoare la majorarea plafonului de la care firmele si persoana fizice autorizate sunt obligate sa se inregistreze in scopuri TVA. Potrivit actului normativ, plafonul de TVA a fost majorat de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (la cursul de schimb din data aderarii Romaniei la UE - 3,3817). Celelalte modificari aduse Codului fiscal prin PUG nr. 24/2012 le puteti citi AICI.

29 august → A fost publicata OG 15/2012 in Monitorul Oficial nr. 621. Prin aceasta ordonanta, s-a introdus mult-asteptatul sistem de plata TVA la incasarea facturii, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate. Cititi principalele noutati legislative din OG nr. 15/2012 AICI.

6 septembrie → A fost publicata OUG 47/2012 in Monitorul Oficial nr. 635. Noile reglementari introduse prin aceasta OUG stabilesc ca pentru antrepozitarul a carui autorizatie de antrepozit fiscal a fost revocata din cauza neconformarii la conditii de autorizare sau de functionare a antrepozitelor fiscale, intervenite in perioada de valabilitate a autorizatiei, o noua autorizatie sa poata fi emisa la data la care acesta indeplineste toate conditiile de autorizare a unui antrepozit fiscal.

18 octombrie → A fost publicata Legea 177/2012 in Monitorul Oficial nr. 712. Acest act normativ include in categoria contribuabililor care declara si platesc impozitul pe profit la 25 februarie si agricultorii care obtin venituri din cultura cartofilor. Detalii AICI.

18 decembrie → A fost publicata OUG nr. 87/2012. Dispozitiile acestei ordonante de urgenta armonizeaza legislatia nationala cu prevederile europene in domeniul antrepozitelor fiscale pentru depozitarea produselor accizabile, in vederea respectarii angajamentelor asumate  de Romania prin semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana.