Rovana Plumb, ministrul Mediului, a anuntat recent ca proiectul de act normativ privind derularea in 2013 a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national va fi lansat in dezbatere publica in 15 aprilie, urmand ca modul in care se va desfasura programul sa fie stipulat intr-un ghid de finantare aprobat prin ordin de ministru. Conform declaratiilor ministrului, proiectul se va afla in consultare publica aproximativ 10 zile, timp in care se asteapta observatiile si propunerile celor interesati, anunta Mediafax. 

Ce se va schimba in acest an?

Mai multe modificari ale programului Rabla au fost anuntate inca de la inceputul anului 2013 de Rovana Plumb. Mai exact, una dintre schimbarile majore se refera la cresterea primei de casare, de la 3.800 lei, cat e in prezent, la peste 6.500 lei, adica 1.500 euro. 

In plus, conform declaratiilor ministrului din ultimele saptamani, au existat discutii pentru ca reducerea la achizitionarea unei masini noi sa se faca in schimbul unui singur voucher, desi, pana acum, pentru achizitionarea unui autovehicul nou puteau fi utilizate chiar si 3 tichete valorice. Ulterior acestor declaratii, insa, Plumb a precizat ca nu se stie exact cate tichete vor fi emise, intrucat autoritatile sunt inca "in perioada de evaluare si analiza" a programului de innoire a parcului auto. 

De asemenea, Rovana Plumb mentiona recent ca, incepand din acest an, vor fi incluse in program si autoturismele cu norma de poluare Euro 3 mai vechi de zece ani: "Sunt o categorie de autoturisme cu norma de poluare Euro 3, care au deja zece ani pe piata de autoturisme din Romania, si acestea vor face obiectul programului Rabla".

Ministrul a mai precizat ca vor fi incluse in programul Rabla "numai acele autoturisme care au fost in proprietatea persoanei fizice sau juridice mai mult de un an de zile", astfel ca "nu se pune problema unei invazii de masini rulate, foarte vechi pe piata din Romania".

Nici numele programului nu va ramane acelasi, caci sursa citata declara, recent, ca noul program pentru stimularea innoirii parcului auto nu se va mai numi "Rabla", deoarece ministerul are in vedere acordarea unor bonusuri suplimentare.

"Programul nu se va mai numi <<Rabla>>. Avem in vedere acordarea unor bonusuri suplimentare, dar vi le vom comunica la vremea respectiva. in afara de bonusul pe care l-am luat in calcul la achizitionarea unei masini electrice, de 2.500 de euro pe masina achizitionata, atat persoane fizice cat si persoane juridice, avem in vedere si acordarea unor bonusuri in cadrul acestui nou program pentru innoirea parcului auto, in vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon pentru Romania", a afirmat Rovana Plumb, citata de Mediafax.

Inclusiv premierul Victor Ponta este de acord cu masurile anuntate de Plumb, acesta declarand inca din octombrie anul trecut ca reducerea ar trebui sa se faca in baza unui singur tichet: "Ar trebui sa fie un singur tichet, iar aceasta facilitate sa fie pentru cel care isi caseaza masina, nu pentru cel care o tranzactioneaza, pentru ca este un fel de bursa ilegala a tichetelor, nereglementata si neimpozitata".

Atentie! Potrivit Rovanei Plumb, un proiect de act normativ care sa cuprinda modificarile mentionate urmeaza sa fie lansat in dezbatere publica astazi, insa, pana la data transmiterii acestei stiri, Ministerul Mediului nu a anuntat nimic in acest sens. Totusi, institutia informeaza ca Rovana Plumb va sustine dupa-amiaza o conferinta de presa pe tema Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national.

"Rabla" in 2012

Pogramul Rabla se adreseaza persoanelor fizice, persoanelor juridice sau operatorilor economici fara personalitate juridica, care detin in proprietate un autovehicul uzat inmatriculat pe numele lor. Autovehiculul trebuie sa aiba o vechime de cel putin 10 ani si sa fie in stare de functionare.

Cuantumul primei de casare a fost de 3.800 lei, fiind exprimata printr-un tichet cu valoare nominala. De asemenea, pentru achizitionarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult 3 tichete valorice.

Ultima zi de utilizare a tichetelor valorice in 2012 a fost 10 decembrie, astfel ca dupa aceasta data proprietarul nu mai are dreptul de a beneficia de prima de casare.