Personalul din sectorul bugetar va primi salariile pe luna in curs mai devreme decat era prevazut. Mai exact, legea stabileste ca salariile aferente lunii aprilie se platesc in prima parte a lunii mai, insa guvernantii au decis recent ca bugetarii isi vor primi banii in data de 30 aprilie, informeaza Guvernul intr-un comunicat de presa remis redactiei noastre la jumatatea lunii aprilie.

Concret, Executivul a aprobat recent Ordonanta de Urgenta nr. 29/2013 privind stabilirea unor masuri pentru plata salariilor personalului din sistemul bugetar aferente lunii aprilie 2013, actul normativ fiind si publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 220, din 17 aprilie 2013.

"Articol unic. - Prin derogare de la prevederile art. 53 alin. (1) din Legea privind finantele publice nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2013, in sistemul bugetar salariile aferente lunii aprilie, a caror plata este esalonata potrivit legii in perioada 5-10 inclusiv a lunii mai, se platesc in data de 30 aprilie", se arata in OUG nr. 29/2013.

Potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta de la data respectiva, s-au gasit solutiile legale pentru ca aceasta masura sa fie pusa in aplicare: "In primul rand, vreau sa confirm faptul ca Ministerul de Finante si ministrul delegat pentru buget au gasit solutia juridica pentru ca salariilor bugetarilor care trebuiau achitate exact in perioada de Paste, perioada 1-10, sa fie achitate pana pe 30 aprilie", a punctat primul-ministru.

In plus, sursa citata mentioneaza ca, in acest fel, bugetarii vor avea mai multi bani pentru sarbatorile de Paste, iar cei mai norocosi vor putea chiar sa cheltuiasca banii in facilitatile turistice: "E o categorie redusa, din pacate, raportat la ansamblul populatiei, insa sprijin si pentru zona de turism e oricand binevenit", a mai precizat Ponta.

Amintim ca personalul din sectorul bugetar va beneficia de o "mini-vacanta" la inceputul lunii mai, conform Hotararii Guvernului nr. 79/2013, care stabileste ca zilele de 2 si 3 mai 2013 sunt zile libere.

Concret, bugetarii vor avea nu mai putin de 5 zile libere, in intervalul 1-6 mai 2013.

Potrivit HG nr. 79/2013, salariatii vor recupera cele 2 zile libere in datele de 13 si 20 aprilie 2013. Pe de alta parte, institutiile publice pot stabili si o altfel de recuperare, prin prelungirea programului zilnic de lucru pana la sfarsitul lunii aprilie. "Pentru zilele stabilite ca zile libere (...) institutiile publice isi vor desfasura activitatea in regim de program normal in zilele de 13 aprilie 2013, respectiv 20 aprilie 2013 sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 30 aprilie 2013, potrivit planificarilor stabilite", se precizeaza in hotararea mentionata.