Veteranii de razboi, vaduvele de razboi, precum si accidentatii de razboi in afara serviciului ordonat, care au suferit o infirmitate din cauza actiunii mijloacelor de lupta ale razboiului, ar putea beneficia in anul 2013 de un ajutor anual majorat, potrivit HG nr. 872/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 710, din 19 noiembrie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii. 

Mai precis, documentul citat stabileste un ajutor in cuantum de 265 lei/persoana pentru acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice, cu 15% mai mult fata de nivelul aprobat in anul 2012, cand ajutorul a fost de 230 lei.

Aceasta majorare este motivata de cresterile de preturi la marfurile nealimentare si la servicii in luna iunie 2013 fata de luna iunie 2012. Astfel, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica in buletinul de preturi nr.6/2013, pretul la energie electrica, gaze si incalzire centrala a crescut cu 15%, se arata in nota de fundamentare a hotararii. Totodata, pentru serviciile de apa, canal, salubritate cresterea este de 11,3%, iar pentru chirii de 0,7%.

De ajutorul anual va beneficia un numar total de 29.936 persoane, din care 28.349 persoane platite de Ministerul Muncii, 810 persoane platite de Ministerul Apararii Nationale, 775 persoane platite de Ministerul Afacerilor Interne si 2 persoane platite de Serviciul Roman de Informatii.

Amintim ca drepturile de care beneficiaza persoanele care au calitatea de veterani de razboi si vaduve de razboi, precum si de accidentati de razboi in afara serviciului ordonat, care au suferit o infirmitate din cauza actiunii mijloacelor de lupta ale razboiului sunt reglementate de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi.

Potrivit prevederilor legale, pentru aceste categorii de persoane se acorda un ajutor anual pentru acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice, al carui cuantum se stabileste anual, prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si posibilitatile de sustinere din bugetul de stat. Plata acestui ajutor se asigura de la bugetul de stat prin bugetele ordonatorilor principali de credite care efectueaza plata indemnizatiilor de veteran de razboi.

In anul 2012, prin Hotararea Guvernului nr. 1171/2012, cuantumul ajutorului anual a fost aprobat la nivelul de 230 lei/persoana, de acest ajutor beneficiind aproximativ 36.836 persoane.