In "Raport privind situatia macroeconomica pentru anul 2014 si perspectiva acesteia pe anii 2015 - 2017", publicat miercuri pe site-ul MFP, sunt prezentate elementele in functie de care Guvernul Romaniei construieste bugetul de stat pe anul viitor. 
 
Conform acestui raport, din 2014, se introduce un impozit pentru contribuabilii care realizeaza venituri de pana la 20% din consultanta si management. Aceasta masura va aduce 50 de milioane de lei la bugetul de stat.
 
In plus, de anul viitor, se introduce un impozit asupra valorii constructiilor, altele decat cladirile, impozit care in prezent nu exista. Se estimeaza ca acesta va aduce la bugetul de stat venituri de 488 de milioane de lei. Mai multe detalii despre acest impozit puteti citi aici si aici.
 
Potrivit actului publicat de MFP, din 2014, se interzice practicarea vanzarilor cu prime, iar pentru cele din categoria promotiilor doar in anumite conditii, pentru produsele accizabile din grupa tutunului prelucrat si din grupa alcoolului si bauturilor alcoolice. Se mentioneaza ca aceasta masura va aduce 246 de milioane de lei la bugetul statului.
 
Conform aceluiasi raport, de anul viitor, valoarea accizelor in lei se stabileste intr-un nou mod, in situatia in care cursul de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decat cursul de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent. In acest sens, valoarea in lei a accizelor si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit titlului VII din Codul fiscal in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta valoare a cursului de schimb se actualizeaza cu media anuala a indicelui preturilor de consum calculata in luna septembrie din anul precedent, comunicata oficial de Institutul National de Statistica, pana la data de 15 octombrie. In urma acestei modificari, statul va obtine venituri de 1.107,4 milioane de lei anul viitor.
 
De asemenea, in proiectul de buget sunt trecute masurile deja anuntate de Guvern, dar pentru care se mentioneaza, de aceasta data, si cu cat contribuie la veniturile statului, respectiv in urmatorul mod:
 • cresterea salariului minim de la 800 lei/luna la 850 lei/luna incepand cu luna ianuarie 2014 si la 900 lei/luna in luna iulie 2014; acesta va aduce venituri de 344 de milioane de lei la buget; mai multe detalii despre aceasta crestere puteti citi aici;
 • valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 3,75%, respectiv 3,33% inflatia si 0,42% reprezinta 50% din cresterea reala a  castigului salarial mediu brut, indicatorii fiind cei realizati pe anul 2012; astfel, valoarea punctului de pensie va creste in anul 2014 de la 762,1 lei la 790,7 lei; mai multe detalii puteti citi aici;
 • venitul minim garantat se majoreaza cu 4,5%; mai multe detalii despre aceasta majorare puteti citi aici;
 • extinderea bazei de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca acestea mai realizeaza si alte venituri, pentru care datoreaza aceasta contributie; aceasta va aduce venituri de 49,8 milioane de lei la buget; mai multe detalii despre aceasta extindere puteti citi aici;
 • cresterea nivelului accizei la carburant, care va aduce venituri de 2.678,6 de milioane de lei la buget, dintre care cea mai mare parte, 1.867 de milioane de lei, cea de la motorina, se va face in urmatorul mod:
  • la benzina fara plumb de la 467,00 euro/tona la 557,91 euro/tona, respectiv de la 359,59 euro/1000 de litri 429,59 euro/1.000 de litri;
  • la motorina de la 391,00 euro/tona la 473,85 euro/tona, respectiv de la 330,395 euro/1000 de litri la 400,395 euro/1.000 de litri;
  • la petrolul lampant (kerosen) - utilizat drept combustibil pentru motor de la 469,89 euro/tona la 557,39 euro/tona, respectiv de la 375,91 euro/1000 de litri la 445,91 euro/1.000 de litri.
Majoritatea masurilor prezentate mai sus au fost initial anuntate acum zece zile de catre Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice, si de premierul Victor Ponta, in cadrul unei conferinte de presa, care a fost organizata dupa incheierea discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International.
 
A fost inclusa in buget si prevederea ca reducerea semnificativa a CAS cu 5 puncte procentuale se va face incepand cu luna iulie 2014. Se mentioneaza si ca aceasta se va face daca prin masurile ce vor fi intreprinse pana atunci, ea va avea un impact bugetar neutru.
 
De asemenea, in buget este inclus programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 92/2013. Acesta consta in acordarea IMM-urilor a unei linii de credit pentru capital de lucru garantata de catre stat in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare. Mai multe detalii despre acesta puteti citi aici.
 
Tot proiectul de buget de stat pe 2014 poate fi consultat in fisierele atasate.