Conform ordinii de zi, Camera Deputatilor ar trebui sa-si dea astazi votul final pe propunerea legislativa pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse care stabileste amnistierea infractiunilor pedepsite cu inchisoare de pana la 6 ani si gratierea pedepselor cu inchisoarea de pana la 7 ani.
 
Propunerea a fost adoptata cu amendamente pe 9 decembrie de Comisia juridica din cadrul Camerei Deputatilor, transmite Mediafax. Astfel, proiectul initiat de catre deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun s-a aflat si pe ordinea de zi a sedintei Camerei din 10 decembrie, la propunerea Grupului parlamentar al PSD. Cu toate acestea, potrivit unui comunicat de presa al Parlamentului, saptamana trecuta legea pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse nu a fost dezbatuta si nici votata, in urma intelegerii dintre liderii grupurilor politice parlamentare.
 
Ieri, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anunta ca initiativa legislativa va ramane in dezbatere publica pana in februarie 2014.
 
"Amnistia o retrimitem la comisie si va fi in dezbatere publica, asa cum este si Codul de conduita, pana la 1 februarie. (...) Din discutia cu cei de la ambasade, toata lumea si-a dat seama ca este un proiect normal si el este in dezbatere publica. De aceea l-am si oprit de la votul final. Ca sa fie in dezbatere publica, sa vada toata lumea ca nu este nicio chestie ilegala. (...) Totul a fost transparent. Asteptam ca opinia publica, cei care sunt interesati, sa ne spuna care sunt amendamentele si care sunt nemultumirile pe care le au la acest proiect si la celelalte in dezbatere", a spus acesta, citat de Agerpres.
 
Prevederile cuprinse in proiectul de act normativ a provocat deja o serie de reactii din partea presedintelui Romaniei si a unor institutii precum Consiliul Superior al Magistraturii.
 
"Vreau sa stiti ca atat legea amnistiei si gratierii care nu a trecut astazi (10 decembrie, n.r.) cat si modificarile la Codul Penal nu au avut niciun fel de aviz de la CSM, ceea ce este absolut inacceptabil. Era obligatoriu sa aiba avizul CSM-ului", a declarat marti Traian Basescu.. 
 
In plus, seful statului a adaugat ca acest act normativ este dedicat clientelei politice, aflate in stare avansata in diverse procese in derulare sau aflata deja dupa gratii. Mai mult decat atat, potrivit declaratiilor presedintelui, "daca legea amnistiei, cel putin deocamdata, a fost retrasa de pe ordinea de zi, modificarile la Codul Penal sunt dramatice si ele darama 10 ani de munca si de activitate a institutiilor anticoruptie din Romania, fie ca vorbim de ANI, fie ca vorbim de DNA, institutii specializate exact in lupta impotriva coruptiei". 
 
In acelasi timp, Consiliul Superior al Magistraturii sustine, intr-un document de presa publicat recent pe pagina proprie de internet, ca propunerea nu are la baza o analiza a importantei valorii sociale ocrotite prin incriminarea faptei respective.
 
Astfel, cel putin cu privire la amnistia postcondamnatorie, prin raportare la practica instantelor cu privire la cuantumul pedepselor stabilite in urma aplicarii criteriilor generale si speciale de individualizare, aceasta limita este prea mare.
 
Totodata, in ceea ce priveste limita maxima a pedepsei aplicate pentru a putea fi acordata gratierea, propunerea legislativa stabileste ca se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusive, pedepsele complementare ale acestora, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta de judecata. "Din aceasta perspectiva, trebuie avuta in vedere evitarea situatiilor in care legea de gratiere se aplica persoanelor care, prin gravitatea faptelor penale savarsite, prezinta un pericol social deosebit", opineaza CSM.
 
Referitor la criteriul privind natura infractiunilor care determina exceptarea  de la aplicarea beneficiului gratierii, institutia a constatat ca o serie de infractiuni care au fost exceptate de la aplicarea actului de clementa, in ultima lege de gratiere (Legea nr. 543/2002), nu sunt mentionate in proiectul de lege. Mai exact, este vorba despre infractiunile de abuz in serviciu in forma calificata, luarea de mita, darea de mita, primirea de foloase necuvenite, traficul de influenta, infractiunile prevazute de Legea privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, infractiunea de spalare a banilor, infractiunile prevazute de Legea privind prevenirea si combaterea terorismului, precum si a infractiunilor de coruptie din legea speciala".
 
"In acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, cu majoritate de voturi, transmiterea catre Parlamentul Romaniei a unui punct de vedere institutional ce argumenteaza lipsa de fundamentare si oportunitate a propunerilor legislative recent formulate/promovate de Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor", se mai arata in documentul de presa.
--
Amintim ca acest proiect de lege a fost respins de Senat la inceputul anului, insa a fost adoptat cu amendamente in 9 decembrie de Comsia juridica si urmeaza a fi introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, forul decizional in acest caz. In cazul in care deputatii vor da un vot pozitiv, documentul isi va incheia traseul legislativ in Parlament si va putea fi transmis spre promulgare presedintelui Romaniei, apoi publicat in Monitorul Oficial. Puteti consulta AICI traseul legislativ al proiectului.
 
Cine nu beneficiaza de amnistie sau gratiere?
 
Proiectul de lege in forma adoptata de Comisia juridica stabileste ca se amnistiaza infractiunile pentru care Codul Penal sau legile special prevad o pedeapsa privativa de libertate pana la 7 ani inclusiv sau amenda. Practic, conform reglementarilor, aministia inlatura raspunderea penala pentru infractiunea savarsita, in toate formele ei de participatie penala, autori, coautori, instigator, complice si participatie improprie.
 
Mai mult decat atat, documentul prevede gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 6 ani inclusiv, precum si a pedepselor cu amenda, aplicate de instanta de judecata. Tot in intregime se vor gratia si internarile intr-un centru de reeducare ale minorilor dispuse de instantele de judecata.
 
Pe de alta parte, nu vor beneficia de amnistie sau gratiere cei care au savarsit urmatoarele infractiuni: omor, vatamare corporala grava, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, lipsirea de libertate in mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuala, incest, talharie, inselaciune, delapidare, ultraj, tortura, evadare, trafic de stupefiante sau falsificarea de monede sau alte valori, etc.
 
Important! Masura gratierii nu va fi aplicata persoanelor aflate in stare de recidiva, celor care nu au inceput executarea pedepsei inchisorii, deoarece s-au sustras de la executarea acestora, precum nici celor care au inceput executarea, dar ulterior s-au sustras.
 
Documentul citat prevede, de asemenea, ca in cazul aplicarii in mod succesiv a unor dispozitii de gratiere, cu privire la aceeasi pedeapsa, se va lua in considerare numai dispozitia de gratiere mai favorbaila condamnatului.
 
"Persoanele gratiate care, in curs de 3 ani, savarsesc cu intentie o infractiune vor executa, pe langa pedeapsa stabilita pentru acea infractiune si pedeapsa sau restul de pedeaspa neexecutat ca urmare a gratierii”, se mai arata in propunerea legislativa.