Indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 256/2014, publicat in Monitorul Oficial nr.135 din 25 februarie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.

Potrivit acestui act normativ, pentru anul fiscal 2014, valoarea indicelui preturilor de consum este de 102,4%, mai mica decat cea utilizata pentru anul fiscal 2013, care a fost de 104,3%.

Ce trebuie sa stii despre sistemul de plata a impozitului pe profit?

Conform OG nr. 30/2011, de la 1 ianuarie 2013, contribuabilii pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.

Practic, noul sistem de plata a impozitului pe profit este optional, iar contribuabilii care aleg sa il aplice vor plati impozitul pe profit anual cu plati anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul datorat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie.

In plus, impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.
 
Daca in primul an in care se aplica noul sistem de plata a impozitului pe profit contribuabilii inregistreaza pierdere fiscala, atunci ei trebuie sa efectueze plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata, se mentioneaza in Codul fiscal.

De asemenea, in cazul contribuabililor care aplica sistemul platilor anticipat de declarare si plata a impozitului pe profit si care, in anul precedent, au beneficiat de scutiri de la plata impozitului pe profit, conform legii, iar in anul pentru care se calculeaza si se efectueaza platile anticipate nu mai beneficiaza de facilitatile fiscale respective, impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit determinat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, luandu-se in calcul si impozitul pe profit scutit.

Optiunea pentru sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anticipat se efectueaza la inceputul anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului platilor anticipate si este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi. Aceasta decizie trebuie comunicata organelor fiscale teritoriale competente prin depunerea formularului 012 Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, pana la 31 ianuarie 2014

Apoi, contribuabilii vor trebui sa plateasca impozitul pe profit trimestrial pe 25 aprilie 2014, 25 iulie 2014, 25 octombrie 2014 si 25 ianuarie 2015.