Guvernul a aprobat, recent, doua acte normative privind scrutinul pentru locurile ramase vacante in Parlamentul Romaniei. Este vorba despre Hotararea privind stabilirea datei alegerilor partiale pentru Camera Deputatilor si Senat si Hotararea privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea actiunilor din cuprinsul perioadei electorale, la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor si Senat.

Astfel, in baza celor doua documente, se stabileste ziua de duminica, 25 mai 2014 ca data a desfasurarii alegerilor partiale pentru Camera Deputatilor si Senat in colegiile uninominale ramase vacante din Circumscriptia electorala Galati, Circumscriptia electorala Gorj, Circumscriptia electorala Hunedoara, Circumscriptia electorala Ilfov, Circumscriptia electorala Satu Mare si Circumscriptia electorala municipiul Bucuresti.

Practic, in 25 mai vor fi organizate doua tipuri de alegeri: cele europarlamentare si cele parlamentare partiale.

Executivul a aprobat organizarea la 25 mai si a alegerilor partiale estimand ca in colegiile respective se va realiza o economie de aproximativ 50% cu costurile celor doua scrutinuri, a precizat acum cateva zile ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, Guvernul a stabilit, de asemenea, ca alegerile partiale vor avea loc intr-un singur tur, iar candidatul care a obtinut cele mai multe voturi sa fie declarat castigator.

In acest sens, in Monitorul Oficial nr. 206 din 24 martie a fost publicata OUG nr. 12/2014. Actul normativ, intrat deja in vigoare, prevede urmatoarele: "Alegerile partiale se desfasoara intr-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmand a fi declarat castigator. In caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie".

Conform informarii realizate de Executiv, termenul limita pentru depunerea candidaturilor va fi 5 mai, urmand ca eventualele contestatii sa fie solutionate pana la 11 mai.