Consumatorii casnici NU sunt obligati sa depuna o notificare la autoritatea vamala teritoriala, incepand cu 1 aprilie, pentru a fi scutiti de acciza pentru gazul natural furnizat si pentru energia electrica. Precizarea a fost facuta in HG nr. 196/2014, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 208, din data de 24 martie 2014

Conform unui comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice, emis pe data de 19 martie, dupa sedinta saptamanala in care Guvernul a adoptat acest act normativ, precizarea a fost necesara pentru a clarifica faptul ca persoanele fizice vor fi scutite sa depuna notificari pentru a beneficia de scutirea de accize pentru gazul natural furnizat.

"Aceste clarificari au fost facute in scopul interpretarii fara echivoc a prevederilor referitoare la obligativitatea depunerii notificarii de catre utilizatorii de gaz natural si energie electrica utilizate in regim de scutire directa de la plata accizelor conform art. 20660 din Codul fiscal, in sensul ca se introduce precizarea expresa a faptului ca aceasta prevedere nu se aplica consumatorilor casnici", se subliniaza in comunicatul de presa al MFP.

Important! Clarificarea ministerului a fost facuta ca urmare a publicarii HG nr. 77/2014, in Monitorul Oficial din 12 februarie, in care se preciza ca, incepand cu data de 1 aprilie 2014, in situatiile de acordare a scutirii directe pentru gazul natural sau pentru energia electrica, utilizate in scopurile scutite de la plata accizelor, utilizatorii notifica acest fapt la autoritatea vamala teritoriala. In plus, conform HG-ului din februarie, notificarea trebuie sa cuprinda informatii privind activitatea desfasurata de utilizator si cantitatea de gaz natural sau energie electrica solicitata in regim de scutire de la plata accizelor.

"Dupa notificare, utilizatorul transmite furnizorului de astfel de produse o copie de pe notificare cu numarul de inregistrare la autoritatea vamala teritoriala. Transmiterea notificarii nu este necesara atunci cand produsele respective provin din achizitii intracomunitare proprii sau din operatiuni proprii de import", se sublinia in HG nr. 77/2014.

De asemenea, in HG-ul din februarie se mentiona ca, daca utilizatorii nu depun notificarea la autoritatea vamala si daca aceasta notificare nu cuprinde informatiile solicitate, atunci ei risca sa plateasca accizele calculate pe baza cotei accizei prevazute pentru gaz natural sau energie electrica utilizate in scop comercial.

Acum insa, conform HG nr. 196/2014, consumatorii casnici NU trebuie sa depuna nicio notificare la autoritatea vamala teritoriala pentru a fi scutiti de acciza pentru gaz natural si pentru energie electrica.