Potrivit prevederilor legale in vigoare, orice proces-verbal de constatare a contraventiei poate fi contestat in instanta, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.

Plangerea impotriva procesului-verbal se taxeaza cu 20 de lei, conform OUG nr. 80/2013, care stabileste, la art. 19, ca "in materie contraventionala, plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si calea de atac impotriva hotararii pronuntate se taxeaza cu 20 lei". 

Potrivit Gabrielei Pintea, consilier juridic si consultant in Forumul AvocatNet.ro, taxa este una fixa si nu depinde in niciun fel de tipul contraventiei impotriva careia se depune plangerea.

Aceeasi suma de 20 de lei se va achita si in cazul in care contravenientul ataca cu recurs si hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea, a mai explicat specialistul.

Cum contesti un proces verbal de contraventie?

Procedurile de contestare a procesului verbal de contraventie au fost modificate usor incepand din 15 februarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila.

Spre exemplu, daca primiti o amenda rutiera, puteti formula plangere impotriva procesului verbal de  constatare a contraventiei, pe care o veti depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, a precizat, pentru AvocatNet.ro, Gabriela Pintea. Ea a mai aratat ca de la aceasta regula fac exceptie doar plangerile care vizeaza rovinietele, ele depunandu-se la judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul contravenientul. 

Potrivit consultantului, plangerea trebuie insotita de copia procesului-verbal de contraventie, de taxa judiciara de timbru de 20 de lei, precum si de orice alte documente care pot fi considerate probe. In cazul in care contravenientul propune administrarea probei cu martori, in plangere vor fi mentionate numele, prenumele si domiciliul martorilor, a mai specificat Pintea.

Dupa depunerea plangerii, sunt aplicabile noile dispozitii prevazute de NCPC cu privire la verificarea cererii si regularizarea acesteia, dupa cum a mentionat intr-un articol mai vechi avocatul Claudiu Lascoschi, consultant in Forumul AvocatNet.ro

Astfel, completul caruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifica, de indata, daca cererea de chemare in judecata indeplineste toate cerintele prevazute de lege si cuprinde urmatoarele:

  • numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant.
  • numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul profesional
  • obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare. d) aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;
  • aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere;
  • semnatura.

Puteti citi AICI care este continutul obligatoriu al cererii de chemare in judecata.

"Cand cererea nu indeplineste aceste cerinte, reclamantului i se vor comunica in scris lipsurile, cu mentiunea ca, in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii, trebuie sa faca completarile sau modificarile dispuse, sub sanctiunea anularii cererii", subliniaza Lascoschi.

In plus, daca plangerea este netimbrata sau insuficient timbrata, instanta va pune in vedere contravenientului obligatia de a timbra cererea si de a-i transmite dovada achitarii taxei judiciare de timbru in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii instantei. Prin aceeasi comunicare, instanta ii va aminti contravenientului posibilitatea de a formula, in conditiile legii, cerere de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, in termen de 5 zile de la primirea comunicarii. Afla de AICI cum poti fi scutit de la plata taxei de timbru.

Urmeaza fixarea primului termen de judecata, ce va avea loc in conditiile art. 201 NCPC. Mai precis, dupa cum a explicat avocatul citat, judecatorul, de indata ce constata ca sunt indeplinite toate conditiile pentru cererea de chemare in judecata, dispune comunicarea acesteia catre parat, punandu-i-se in vedere ca are obligatia de a depune intampinare.

Intampinarea se comunica de indata reclamantului, care este obligat sa depuna raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la comunicare. Paratul va lua cunostinta de raspunsul la intampinare de la dosarul cauzei.

"In termen de 3 zile de la data depunerii raspunsului la intampinare, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, si va dispune citarea partilor", a punctat Claudiu Lascoschi.