Cele doua acte normative au fost votate astazi de Camera Deputatilor, forul decizional.

Astfel, Codul fiscal a fost adoptat in sedinta de astazi a Plenului, cu 306 de voturi “pentru”, 2 “impotriva” si o abtinere.

In ceea ce priveste Codul de procedura fiscala, acesta a fost votat de 210 deputati, in timp ce 7 dintre parlamentari s-au declarat importiva actului normativ, iar 91 s-au abtinut.

Un nou sistem fiscal din 2016

Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Proiectele noilor coduri, aduc schimbari importante in fiscalitate.

Una dintre cele mai importante modificari va fi reducerea cotei de TVA de la 24% la 19%, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Noile coduri, care se vor aplica cel mai probabil de anul urmator, modificau, in variantele care au circulat in spatiul public, mai multe zone importante ale fiscalitatii, printre acestea numarandu-se: taxele si impozitele locale, inspectiile Fiscului la firme, regimul microintreprinderilor.

AvocatNet.ro va urmari informatiile publicate de Camera Deputatilor pentru a vedea care este forma finala sub care au fost adoptate cele doua coduri si va reveni cu analize detaliate despre subiect.

Acum Codurile fiscale vor fi trimise la Presedintie

Dupa votul deputatilor, noile Coduri ajung la Administratia Prezidentiala. Presedintele Klaus Iohannis poate promulga cele doua acte normative sau le poate retrimite in Parlament, o singura data, pentru o noua runda de dezbateri si vot.

In situatia in care le va promulga, documentele mai trebuie doar publicate in Monitorul Oficial pentru a-si incheia intreg parcursul legislativ.

Cititi AICI toate articolele publicate de AvocatNet.ro pe tema noului sistem fiscal. Articolele se bazeaza pe variantele intermediare ale celor doua Coduri (cele propuse de Guvern, modificate ulterior de senatori). Atentie! E foarte probabil ca prevederile sa difere, proiectele Codurilor trecand si prin dezbaterile deputatilor, care au mai adus amendamente textelor de lege.