Procedura privind gestiunea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzute la art. 180 alin. (1) din noul Cod fiscal a fost stabilită prin Ordinul ANAF nr. 3743/2015, care a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 975 din 29 decembrie 2015 și care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016.

Documentul adoptat de Agenția Națională de Administrare Fiscală prevede obligativitatea ca persoanele fizice fără venituri să se înregistreze la Fisc în maxim 15 zile de la data în care se încadrează în categoria plătitorilor de CASS care nu obțin venituri și să plătească contribuția la sistemul public de sănătate (CASS).

Dacă vă regăsiți în această situație, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să completați și să depuneți la ANAF formularul 604 „Declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată”, despre care AvocatNet.ro a scris deja AICI.

Nedepunerea declarației fiscale se sancționează cu amendă

În noul Cod de procedură fiscală, în vigoare de la data 1 ianuarie 2016, în cadrul Titlului XI Sancțiuni, la art. 336 Contravenții, este specificat că nedepunerea de către contribuabil la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de înregistrare fiscală, de radiere a înregistrării fiscale sau de mențiuni se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 de lei și 1.000 de lei pentru persoanele fizice.

Având în vedere că formularul 604 este o declarație de înregistrare fiscală, așa cum îi spune și numele („Declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată”), persoanele fizice care nu se vor înregistra la Fisc în termen de 15 zile de la data în care se încadrează în categoria plătitorilor de CASS care nu obțin venituri, vor fi pasibile de amenda menționată în paragraful anterior.

AvocatNet.ro a explicat pas cu pas procedura de înregistrare la Fisc în cazul persoanelor care nu obțin venituri în acest articolDe asemenea, AICI găsiți mai multe informații referitoare la acest subiect.