Prin atragerea fondurilor de finantare europene, Ministerul Justitiei a realizat un proiect de extindere a facilitatilor de informare a portalului instantelor de judecata din Romania - portal.just.ro -  si s-au intreprins demersuri pentru asigurarea infrastructurii capabile sa sustina noul portal extins.

Conform informatiilor furnizate de Ministerul Justitiei, in prima etapa (n.r. primul trimestru al anului 2009), jurisprudenta consolidata la nivel national va fi accesibila in reteaua interna a sistemului judiciar, urmand ca dupa o perioada de testare sa devina accesibila publicului larg, prin intermediul portalului instantelor de judecata.

In aceasta perioada de testare interna vor fi urmarite atat aspecte ce privesc respectarea protectiei datelor cu caracter personal, instantele de judecata avand responsabilitati legale in calitate de operatori de date cu caracter personal, cat si fiabilitatea noului sistem extins.

Prin aceasta masura, Ministerul Justitiei isi propune eficientizarea procedurilor judiciare, prin asigurarea accesului simultan al justitiabililor la informatiile de interes public privind actul de justitie.

Totodata, prin intermediul acestui portal, personalul instantelor si parchetelor va avea acces rapid la legislatie, jurisprudenta si la informatii privind cazurile aflate pe rol.

Portalul va asigura, de asemenea, si o comunicare rapida intre unitatile sistemului judiciar, prin utilizarea mijloacelor electronice securizate

Mai mult, si Consiliul Superior al Magistraturii a insitituit, la inceputul acestei luni, obligatia, pentru instante, de publicare pe portal a hotararilor relevante si, pentru curtile de apel, de a realiza si de a comunica, periodic, Buletinul jurisprudentei.