Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.139 de membri si 6.660 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.535.079 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces?

Du-te la pagina:  1 2 3
 
offline
8

Data înregistrării:
Marti, 1 Iunie 2010, 20:37

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 3 Iunie 2010, 15:34

In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un notar), altfel se desemneaza un notar din oficiu... Exista un singur bun pt care ar trebui facuta succesiunea: apartamentul in care locuim in prezent, al carui contract de vanzare-cumparare este pe numele tatalui si al mamei; mostenitori suntem 4 fiice si sotia.
Unele persoane mi-au spus ca n-ar fi obligatorie succesiunea, mi-au dat cazuri de succesiune nefacuta timp de ani de zile, fara sa se fi intamplat nimic...; altii mi-au zis ca succesiunea ar fi necesara doar in cazul vanzarii apartamentului...
M-am interesat si la un notar, am inteles ca in prezent "jumatate de apartament este fara stapan", de aceea ar trebui facuta succesiunea, existand riscul ca aceasta parte sa fie luata de stat (), dar ca nu exista (inca) o lege care sa spuna ce se intampla in caz de neefectuare a succesiunii...
Asadar, as dori sa obtin lamuriri in ce priveste notarul "din oficiu" (in caz de neefectuare in 6 luni), daca este sau nu este obligatorie succesiunea (in cazul nostru) acum (inainte de cele 6 luni), care ar fi consecintele neefectuarii succesiunii si in baza carei legi... Multumesc mult!
 
 
 
offline
1.40

Data înregistrării:
Marti, 12 Mai 2009, 13:48

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 3 Iunie 2010, 15:39
buna ziua .
in termen de 6 luni de la decesul defunctului, succesorii tr. sa dea declaratie la notar, de acceptare a succesiunii;
pt. aceasta declaratie se plateste o taxa fixa.
succesiunea este imprescriptibila, ea putand fi dezbatuta oricand. singurul dezavantaj il consituie faptul ca, in caz de nedezbatere a succesiunii in termen de doi ani de la decesul defunctului, notarul va va percepe impozitul de 1% din valaorea masei succesorale .
astfel incat, ce tr. dvs. sa faceti este sa va adresati unui notar, pt. a da declaratie expresa de acceptare a succesiunii .
ulterior cand veti dori puteti proceda la dezbaterea succesorala .
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Marti, 16 Martie 2010, 18:55

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 3 Iunie 2010, 15:40
Succesiunea se poate dezbate oricand. Termenul de 6 luni este termenul de acceptare a succesiunii (care poate fi fie expresa - declaratie notariala-, fie tacita). In cazul in care toti mostenitorii sunt de acord cu impartirea succesiunii, va recomand ca in urmatorii 2 ani sa va prezentati la notarul public in raza caruia defunctul a avut ultimul domiciliu (unde banuesc ca se afla si imobilul la care dvs. ati facut referire) pentru deschiderea procedurii succesorale notariale.
 
 
 
offline
Avatar 2.00
1

Data înregistrării:
Joi, 17 August 2006, 08:04

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 3 Iunie 2010, 15:41
Dezbaterea succesiunii nu este obligatorie. Obligatorie este doar acceptarea ei in termenul de 6 luni de la deces, daca doriti sa mosteniti.

Totusi, notarul sesizat din oficiu este obligat sa citeze mostenitorii, iar daca acestia nu solicita dezbaterea succesiunii el este obligat sa calculeze impozitul datorat de mostenitori si sa-l comunice administratiei fiscale in vederea impunerii mostenitorilor. Bineinteles, asta abia dupa expirarea termenului de scutire de impozit prevazut de codul fiscal.

 
 
 
offline
2.00
1

Data înregistrării:
Marti, 27 Decembrie 2005, 14:31

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 3 Iunie 2010, 15:46
Nu este obligatorie dezbaterea succesiunii in termen de 6 luni decat pentru obtinerea dreptului de mostenitor al succesibililor care nu au posesia apartamentului respectiv. Dar, aceasta se poate rezolva si printr-o simpla declaratie autentica la notar de acceptare a succesiunii dupa defunct, facuta in cele 6 luni de la decesul defunctului, ce constituie termenul de optiune succesorala in care se poate accepta succesiunea.
Dar, dezbaterea succesiunii se poate face oricand, si dupa expirarea termenului de optiune succesorala, cu dezavantajul ca:
- taxele notariale vor fi mai mari ;
- daca nu exista intelegere intre succesibili, cei care nu au acceptat tacit sau expres succesiunea dupa defunct, indiferent de calitatea acestora (descendent, sotie supravietuitoare) pierd dreptul de a-l mosteni pe defunct, deoarece poate fi invocata oricand de mostenitorii acceptanti exceptia lipsei calitatii de mostenitor al celor ce nu au acceptat tacit sau expres succesiunea in termen de 6 luni dupa decesul defunctului.
De regula, dupa data decesului unei persoane, la Primarie se intocmeste Anexa 1 cu succesibilii defunctului si se repartizeaza dosarul unui notar in vederea dezbaterii succesiunii. Daca aveti o alta preferinta, puteti solicita ca dezbaterea sa o faca alt notar, numai daca notarul investit din oficiu este de acord.
Astfel, daca doriti ca dezbaterea succesiunii sa o faca un anume notar, imediat dupa decesul acelei persoane trebuie sa mergeti la acel notar si sa depuneti o cerere in acest sens, pentru ca sa nu fie numit un notar din oficiu.
 
 
 
offline
8

Data înregistrării:
Marti, 1 Iunie 2010, 20:37

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 3 Iunie 2010, 16:36
MULTUMESC TUTUROR pt. raspunsuri!
Ca sa ma asigur ca am inteles:
- "Nu este obligatorie dezbaterea succesiunii in termen de 6 luni decat pentru obtinerea dreptului de mostenitor al succesibililor care nu au posesia apartamentului respectiv." - din categoria acestor "succesibili" am face parte noi, fiicele?(contractul apartamentului fiind si pe numele mamei)
- "dezbaterea succesiunii" inseamna impartirea apartamentului intre mostenitori? deci, daca in prezent noi continuam sa locuim (impreuna) in apartament si nu ne intereseaza impartirea lui, nu avem treba cu dezbaterea succesiunii, nu?
- "cei care nu au acceptat...succesiunea...pierd dreptul de a-l mosteni pe defunct", ; deci inteleg ca declaratia de acceptare o face fiecare descendent? sau totusi e o singura declaratie, comuna?
- in legatura cu notarul din oficiu si Anexa 1: de la Primarie m-au trimis intai la un notar, sa ma informez (de taxe, procedura...), dupa care spuneau ca vom completa Anexa; dar, daca nu vrem dezbaterea succesiunii, dupa declaratia de acceptare mai trebuie sa intocmim Anexa?
Multumesc pt. rabdare...
 
 
 
offline
2.00
1

Data înregistrării:
Marti, 27 Decembrie 2005, 14:31

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 3 Iunie 2010, 19:34
1. Succesibilii sunt cei care au vocatia la mostenire. Succesibilii care accepta mostenirea devin din succesibili, mostenitori. Deci, succesibili in cazul dv. sunteti fiicele si mama, daca aceasta era casatorita cu defunctul la data decesului tatalui dv.
2. Da. Daca folositi personal bunul defunctului, platiti taxe pentru el, sau inchiriati acest bun, nu este necesara acceptarea expresa a succesiunii, deoarece prin acest fapt dovediti acceptarea tacita a succesiunii.
3. Acceptarea succesiunii poate fi facuta in doua moduri:
- acceptare expresa, in forma autentica, la notar, ambasada, consulat;
- acceptare tacita.
Declaratia expresa de acceptare a succesiunii se face de fiecare personal, fie:
- cu ocazia dezbaterii succesiunii in termenul de 6 luni;
- in termenul de 6 luni, la notar, daca succesibilul nu poseda sau nu administreaza alte bunuri ale defunctului care sa faca dovada acceptarii tacite a succesiunii.
4. Anexa cred ca trebuie sa o completati indiferent, ca ati decis sa dezbateti succesiunea sau nu, cu ocazia eliberarii certificatului de deces si a ajutorului de inmormantare.
 
 
 
offline
8

Data înregistrării:
Marti, 1 Iunie 2010, 20:37

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 4 Iunie 2010, 11:30
Multumesc, inca o data!
In concluzie, cum noi folosim apartamentul (si platim taxe...), asta inseamna acceptare tacita, deci nu mai este nevoie sa mergem la notar; dar cum va sti Primaria acest lucru (sa nu-mi desemneze notar din oficiu), daca eu nu intocmesc nici un act?; iar dupa cum am spus, Anexa ei au asociat-o cu mersul la notar...; eventual sa mai incerc si la Primarie, acum, dupa ce am obtinut informatiile astea...
Si cum ramane cu afirmatia notarului: "in prezent jumatate din apartament este fara stapan"? si cu riscul ca aceasta parte sa intre in posesia statului (la un moment dat, daca intre timp nu i se aloca proprietar)? Dovada folosirii apartamentului ar "anula" si aceasta problema?
Iar termenul de 2 ani (pt.dezbaterea succesiunii, fara perceperea impozitului de 1%) ramane valabil si in cazul acceptarii tacite?
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3
 

Discuţie succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces?

Acest subiect este moderat de către
andreigrigoriu,    gerberga,    Joha,    simonette12,    romascanu,    AVLIL,    freeelis,    trandafir2 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 309
Total subiecte: 524171
Total mesaje: 2535079


 

Acum online

Utilizatori (38)
LIVIU NISTEA , alexboiciuc , elenazan , victor sorin , EpureAlexandra , mebi , EllaMayer , giullianna , Isuca_19 , popescueduard , Zoya , Daliborka , Carp Mircea , accesoriidepetrecere , Caramici , FabricaCugir , 2013intreb , sercaianu , Brettxd , victorancuta , crisanvasile , SEugenia , ORANGEROMANIASA , raspunsutil , Dapix , ContabilitateAgora , aztpensii , nick_docan , Corneliuz , delia83 , ASUL28 , GeorgianaO , andreea8891 , nedelcu1981 , Lili_A , robertcirtojanu , Mihail Opra , claudiatess

Consultanţi (8)
AjutorFirma , Av. Gabriel Klein Kiritescu , irinacoma , laleaua-neagra , a_fleancu , danpopescu2011 , dolimp , patrascu razvan

Moderatori (3)
george-neagu , Joha , gi-jane2

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

Adina Hofman , enco , CEZAR-TOMA , smiru_99 , codruta_07 , csillasz18 , marcelnis , antranic , madlain7 , contlexpert , gelborn , cristinabunduc2006 , chiselmax , maru46 , kedves , anca78 , mit , akara , odin , Znupi , mireillelove , gaby_rct , avozamb , dremanoil , lacusta , gheorghiu constantin , expur , gabimotocel , consulting_tr , ppdoru , bydyk , Teea , luminitar , doinisor , vicom51 , snoopdoggirl , pupina , bcungureanu , TOASCA79 , xaolin , claudissa , vampirely , akordys , xander_little , daney , nicolle.spiru , nuran , Nicoleta Stoian , floriral , al3xutzu10 , ica cozma , sergiu_degan , rodic@ , emil.petrescu , ramona-maria , Kudos , elena - alina , messagero , hendea , BOGDAN EUGEN , ilina_objopt , marmotica , crys21 , elenn , crisandra7 , optan , Chris-Cross , dragos24 , veronica.gojgar , Miki04 , CRISTINArares , cristinaepa , Vlad Nicoleta , sorinus71 , lavinia almasan , mierlesteanu valentin , chereji , oana57 , busecan , miki25 , cristi7777 , Bustha , big_sister73@yahoo.com , dan tita , danyelacojocaru , G3orgyq , nicoleta_iacob , timeav , mirelatatulescu , djandy23 , anamaria8312 , slvpopescu , diodan , bota simona , anamaria0 , elenor , igorash , LuchianSeb , DLaurentiu , 07121967 , menes662000 , monanicolaescu , bejmuraru , LaurentiuCazan , nycollemaria , valeriu77 , Phantom79 , ovidiu12 , anca07dum , Geoteo , ltkc1760 , yfrx8673 , smur2947 , Alicecej , Kimatoriakqq34 , Joepab , aimxp46 , qondifaea83 , dgmeter34bf , Remfertaq5 , ryynamor , Monteuv , Tuanya , qyuin64 , zbdhz83 , Reyesfa , Leoneldpag , Binnerse3k

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro