Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.422 de membri si 6.662 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.536.087 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Ce se intampla cu PFA-urile?

Du-te la pagina:  1 2
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Duminica, 27 Iunie 2010, 18:59

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 27 Iunie 2010, 19:06

Buna ziua, Problema mea este ca lucrez ca si PFA (cod caen 7022-consultanta in afaceri si management), si de vineri recunosc ca am ramas fara aer la stirea ca de la 1 iulie trebuie sa trec pe contract de munca...pt ca nu mai pot fi platita in baza contractului pe care il am cu Clientul... Imi poate explica si mie cineva.. DE CE???? Multumesc
 
 
 
offline
Avatar 22

Data înregistrării:
Joi, 10 Septembrie 2009, 10:18

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 28 Iunie 2010, 11:35
Si cum ati ajuns dumneavoastra la concluzia asta ? ca nu mai puteti fi platita ca si pfa.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Duminica, 27 Iunie 2010, 18:59

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 28 Iunie 2010, 22:33
Sincer asta mi-a zis contabila..dar pare ca nu e chiar asa.. Am ajuns sa ma informezputin din monitorul oficial..Din ce am inteles eu ar trebui sa dovedesc relatia de independenta fata de cel care ma plateste..cam greut..mai ales ca alineatul f) ..lasa loc la multe interpretari.
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Luni, 28 Ianuarie 2008, 20:54

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Luni, 28 Iunie 2010, 22:43
Uite iti postez un articol din EZ la tema:
PFA şi drepturi de autor, specii pe cale de dispariţie
Autor: Diana Zaharia
Publicat: 28 Iunie 2010
Vizionari: 3178;
Orice persoană fizică autorizată sau convenţie civilă va putea fi încadrată la activităţi dependente, potrivit modificărilor Codului fiscal. În acest caz, nivelul taxelor va fi identic cu cel pentru salarii, adică dublu sau chiar triplu faţă de cuantumul actual.
Persoanele fizice autorizate (PFA), precum şi cele care au venituri din convenţii civile, drepturi de proprietate intelectuală sau orice activitate independentă vor fi taxate în plus de la 1 iulie. Contribuţiile individuale de pensii (10,5%), sănătate (5,5%) şi şomaj (0,5%) devin obligatorii, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor. Baza de calcul a acestor contribuţii este limitată la cinci salarii medii pe economie, însemnând un total de 9.180 de lei. Suma datorată suplimentar faţă de cea achitată la buget acum va fi de cel mult 1.500 de lei anual, în condiţiile în care unele dintre contribuţii se datorează deja. De exemplu, contribuţia de sănătate este obligatorie pentru veniturile din drepturi de autor. PFA plătesc atât contribuţia de sănătate, cât şi pe cea de pensie, (cu excepţia celor care au carte de muncă) dar nu şi pe cea de şomaj. Pentru convenţiile civile nu se varsă niciun fel de contribuţii. Prevederile referitoare la noua baza de impozitare ar trebui să se regăsească în legea pensiilor, legea sănătăţii sau a bugetului, atât timp cât Codul fiscal nu conţine prevederi referitoare la contribuţiile de asigurări. Ministrul Vlădescu nu a făcut însă nicio referire la vreo modificare a acestor legi. Povara taxării creşte substanţial în cazul în care aceste activităţi independente ajung să fie reîncadrate ca activităţi dependente. Modificările aduse Codului fiscal prevăd câteva criterii în acest scop. Dacă o activitate independentă îndeplineşte cel puţin unul dintre aceste criterii, atunci veniturile vor fi tratate exact ca şi cele salariale. Concret, vor fi obligatorii nu doar contribuţiile individuale (de 16,5% cumulat), ci şi cele ale angajatorului (încă cel puţin 26,5%, în funcţie de specificul activităţii).
Ce mai e independent?
„Termenii folosiţi pentru definirea activităţilor dependente sunt extrem de vagi, lasă loc la interpretări şi, în consecinţă, la abuzuri din partea organelor de control“, spune Sorin Istrate, managing partner Contexpert. Atâta timp cât normele Codului fiscal includ şi acum limitări pentru încadrarea activităţilor independente, noile prevederi nu fac decât să ofere organelor de control justificări pentru calificarea oricăror activităţi ca dependente.
„Inclusiv o convenţie civilă, care are un caracter absolut ocazional şi care, de cele mai multe ori, presupune folosirea bazei tehnico-materiale a plătitorului de venit, poate fi reconsiderată ca venit de natură salarială“, precizează Istrate.
Modificările au o mulţime de neclarităţi. Una dintre ele vizează răspunderea în solidar a beneficiarului şi a plătitorului de venit, iar alta se referă la retroactivitatea legii. Sorin Istrate spune că, în mod normal, ar trebui să se aplice de la data intrării în vigoare „însă, pentru că modificările introduse se referă doar la clarificări suplimentare a ceea ce înseamnă activitate dependentă, organele fiscale nu vor ezita să reconsidere pe toată perioada de valabilitate un contract care a fost încheiat anterior intrării în vigoare a acestei ordonanţe şi care se află în derulare şi după introducerea acesteia“.
Potrivit Ministerului Finanţelor, ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare la 1 iulie 2010.
Au existat lacune legislative care au permis utilizarea diverselor sisteme de plată sau circuite de fraudare fiscală, în scopul obţinerii de venituri.
Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor
Cum se califică o activitate ca dependentă?
Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor şi aprobat de Guvern, orice activitate independentă poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul din următoarele criterii:

- Beneficiarul de venituri este în relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul lor de îndeplinire, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru.

- Foloseşte baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă şi altele asemenea.

- Contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu.

- Plătitorul de venituri suportă cheltuielile de deplasare, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate

- Plătitorul de venituri suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţiapentru incapacitate temporară de muncă în contul beneficiarului de venit.

- Orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii.

 
 
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Duminica, 27 Iunie 2010, 18:59

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 28 Iunie 2010, 22:56
multumesc de raspuns!
 
 
 
offline
Avatar 11

Data înregistrării:
Marti, 7 Iulie 2009, 14:01

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 29 Iunie 2010, 09:29
Mie nu mi-e f clar si ma scuzati daca s-a mai discutat: DACA o PFA va fi considerata ca desf o activitate dependenta, inteleg ca se vor plati atat contributiile angajatului, cat si ale angajatorului; dar CINE le plateste pe toate? Numai PFA -ul????
Si daca da, vor fi considerate plati (cheltuieli) deductibile?
Va multumesc
 
 
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Duminica, 27 Iunie 2010, 18:59

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 29 Iunie 2010, 20:31
As dori si eu raspuns la intrebarea pe care ati pus-o... Poate ne ajuta cineva..
Si mai am o intrebare ce se intampla daca pe luna iulie inchei un contract de prestari servicii cu o durata de 2 saptamani..Ce taxe trebuie sa platesc la Sata pt suma perceputa?
 
 
 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Luni, 15 Octombrie 2007, 22:28

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 30 Iunie 2010, 03:24
Raspunsul e simplu. Contractul pe care il aveti deja va creste cu x%, eventual faceti act aditional la contract. La cealalta intrebare, mi se pare normal ca aceste biruri sa fie deductibile, ca si in cazul CAS.
Eu promit ca nu am sa reduc cu 60% poate chiar si mai mult contractul meu pentru ca vreau sa platesc multe multe procente dintr-o suma mare mare de tot...
Se va ajunge exact ca in CIM unde ai un salariu brut de 720 lei si in mana luai 2000 neoficial bineinteles.
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 

Discuţie Ce se intampla cu PFA-urile?

Acest subiect este moderat de către
george-neagu 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 231
Total subiecte: 524444
Total mesaje: 2536087


 

Acum online

Utilizatori (56)
gglaza , Martonze , ilerina , jubak , Dapix , Cris1971 , Marica_sz , MihaiTTT , alexboiciuc , Santoswp , Simona_Voiculescu , leopolf , iulianabloju , When , scconfortdambovita , popescueduard , cris08 , costy0866 , cyan , Karla12 , Standard_Cont , Roxana Neagu , andreea_motoc , aidu , cosmindaniel12 , vicarcont , milan65 , Eugen_P , Gicuta_pas , Ovidiu1110 , ClipCris , carmenpo , duky , IlexCom , csatariplastsrl , Victoria_Victor , Endodiabet , sierra , bucurlivia73 , marin05 , GenescuSorina , Allona , julyet , Data Logger , Kiss82 , dobreflorin , c-mihaela , delia2007 , Lia Laslau , AngelicaBoiangiu , MateiIonela , todor etelka , Silvana09 , Moldovan Dan , againstPAS , CondeescuMagda

Consultanţi (3)
AjutorFirma , lung cristina , av_plac

Moderatori (0)
-

Administratori (1)
Admin

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

IONITAGRIGORELUCIAN , GRIGORELUCIANIONITA , cezarcri , cathy_tanase , mariaionescu , ciufina , sorinacho , ghidwayup , ioanalol , ppscaurel , dislexic , Laza Maria Monica , drandy2k , minnie , roxanadarie , otiliamirela , crengi , andrutzaaa99 , ncc1270 , viobim , ugotrading , Carmen G , carmenvaradi , Addicted R4v3n , valeriucta , uscons , flopozippo , migdonia51 , lauto20tm , tyby8 , laviniao , drcretoiu , siralmi , catalin30 , Atipico , dan oancea , didiazf , niko 94 , cmariusstancu , almasankatalin , nicoleta grama , violeta radulescu , anisoarabalut , marianasincu , vivere , karmens75 , delia_ionica , dana_trifa , iulipetrov , annynna , thesanco , silvia stanescu , iosifescun , eugen a , andreea2004 , eduard edy , anna1967 , whiterose12 , pescadore , robert19841209 , andreea_busa , sorinspataru , Talida01 , Maria_ , luminitacornea , atdacris , alimirela , geotonyus , cschieb , robi_gyongyi10 , iris9 , armeniaD , rozi.bucataru@yahoo.com , Horatiu2011 , blankab , CIMPEANU MIRELA , Popalelia , jitariu , Fabich , Mahtub , DanielCariga , SIMONA09 , dallexino , simcontab , noane , mocanu_eugen-nicky , mirelusha65 , lianaagrisan , simonamiron , mirelaojog , Ilinca1958 , dsorescu , lilibobocul , AniRotaru , AlexandraHDR , erudt2 , psdbf32 , isiv0884 , Errolubrp , zoif7803 , Brazlese3n , Teodorapoit , tthorayunt , rprsz39 , Dwainhd , Archiebvre , Sammyok , shula , Oscarao , Rourase8e , radackaang , Johnxs , Janitadizh , Kolodzieskise1q

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro