Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 326.418 de membri si 5.997 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.108.312 mesaje in forum.

Discutie Ce se intampla cu PFA-urile?

Du-te la pagina:  1 2
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Duminica, 27 Iunie 2010, 18:59

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Duminica, 27 Iunie 2010, 19:06

Buna ziua, Problema mea este ca lucrez ca si PFA (cod caen 7022-consultanta in afaceri si management), si de vineri recunosc ca am ramas fara aer la stirea ca de la 1 iulie trebuie sa trec pe contract de munca...pt ca nu mai pot fi platita in baza contractului pe care il am cu Clientul... Imi poate explica si mie cineva.. DE CE???? Multumesc
 
 
 
offline
Avatar 20

Data inregistrarii:
Joi, 10 Septembrie 2009, 10:18

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 28 Iunie 2010, 11:35
Si cum ati ajuns dumneavoastra la concluzia asta ? ca nu mai puteti fi platita ca si pfa.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Duminica, 27 Iunie 2010, 18:59

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 28 Iunie 2010, 22:33
Sincer asta mi-a zis contabila..dar pare ca nu e chiar asa.. Am ajuns sa ma informezputin din monitorul oficial..Din ce am inteles eu ar trebui sa dovedesc relatia de independenta fata de cel care ma plateste..cam greut..mai ales ca alineatul f) ..lasa loc la multe interpretari.
 
 
 
offline
2.00

Data inregistrarii:
Luni, 28 Ianuarie 2008, 20:54

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Luni, 28 Iunie 2010, 22:43
Uite iti postez un articol din EZ la tema:
PFA și drepturi de autor, specii pe cale de dispariție
Autor: Diana Zaharia
Publicat: 28 Iunie 2010
Vizionari: 3178;
Orice persoană fizică autorizată sau convenție civilă va putea fi încadrată la activități dependente, potrivit modificărilor Codului fiscal. În acest caz, nivelul taxelor va fi identic cu cel pentru salarii, adică dublu sau chiar triplu față de cuantumul actual.
Persoanele fizice autorizate (PFA), precum și cele care au venituri din convenții civile, drepturi de proprietate intelectuală sau orice activitate independentă vor fi taxate în plus de la 1 iulie. Contribuțiile individuale de pensii (10,5%), sănătate (5,5%) și șomaj (0,5%) devin obligatorii, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor. Baza de calcul a acestor contribuții este limitată la cinci salarii medii pe economie, însemnând un total de 9.180 de lei. Suma datorată suplimentar față de cea achitată la buget acum va fi de cel mult 1.500 de lei anual, în condițiile în care unele dintre contribuții se datorează deja. De exemplu, contribuția de sănătate este obligatorie pentru veniturile din drepturi de autor. PFA plătesc atât contribuția de sănătate, cât și pe cea de pensie, (cu excepția celor care au carte de muncă) dar nu și pe cea de șomaj. Pentru convențiile civile nu se varsă niciun fel de contribuții. Prevederile referitoare la noua baza de impozitare ar trebui să se regăsească în legea pensiilor, legea sănătății sau a bugetului, atât timp cât Codul fiscal nu conține prevederi referitoare la contribuțiile de asigurări. Ministrul Vlădescu nu a făcut însă nicio referire la vreo modificare a acestor legi. Povara taxării crește substanțial în cazul în care aceste activități independente ajung să fie reîncadrate ca activități dependente. Modificările aduse Codului fiscal prevăd câteva criterii în acest scop. Dacă o activitate independentă îndeplinește cel puțin unul dintre aceste criterii, atunci veniturile vor fi tratate exact ca și cele salariale. Concret, vor fi obligatorii nu doar contribuțiile individuale (de 16,5% cumulat), ci și cele ale angajatorului (încă cel puțin 26,5%, în funcție de specificul activității).
Ce mai e independent?
„Termenii folosiți pentru definirea activităților dependente sunt extrem de vagi, lasă loc la interpretări și, în consecință, la abuzuri din partea organelor de control“, spune Sorin Istrate, managing partner Contexpert. Atâta timp cât normele Codului fiscal includ și acum limitări pentru încadrarea activităților independente, noile prevederi nu fac decât să ofere organelor de control justificări pentru calificarea oricăror activități ca dependente.
„Inclusiv o convenție civilă, care are un caracter absolut ocazional și care, de cele mai multe ori, presupune folosirea bazei tehnico-materiale a plătitorului de venit, poate fi reconsiderată ca venit de natură salarială“, precizează Istrate.
Modificările au o mulțime de neclarități. Una dintre ele vizează răspunderea în solidar a beneficiarului și a plătitorului de venit, iar alta se referă la retroactivitatea legii. Sorin Istrate spune că, în mod normal, ar trebui să se aplice de la data intrării în vigoare „însă, pentru că modificările introduse se referă doar la clarificări suplimentare a ceea ce înseamnă activitate dependentă, organele fiscale nu vor ezita să reconsidere pe toată perioada de valabilitate un contract care a fost încheiat anterior intrării în vigoare a acestei ordonanțe și care se află în derulare și după introducerea acesteia“.
Potrivit Ministerului Finanțelor, ordonanța de urgență va intra în vigoare la 1 iulie 2010.
Au existat lacune legislative care au permis utilizarea diverselor sisteme de plată sau circuite de fraudare fiscală, în scopul obținerii de venituri.
Sebastian Vlădescu, ministrul finanțelor
Cum se califică o activitate ca dependentă?
Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor și aprobat de Guvern, orice activitate independentă poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplinește cel puțin unul din următoarele criterii:

- Beneficiarul de venituri este în relație de subordonare față de plătitorul de venit și respectă condițiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuțiile ce îi revin și modul lor de îndeplinire, locul desfășurării activității, programul de lucru.

- Folosește baza materială a plătitorului de venit, respectiv spații cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecție, unelte de muncă și altele asemenea.

- Contribuie numai cu prestația fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu și cu capitalul propriu.

- Plătitorul de venituri suportă cheltuielile de deplasare, cum ar fi indemnizația de delegare-detașare în țară și în străinătate

- Plătitorul de venituri suportă indemnizația de concediu de odihnă și indemnizațiapentru incapacitate temporară de muncă în contul beneficiarului de venit.

- Orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activității.

 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Duminica, 27 Iunie 2010, 18:59

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 28 Iunie 2010, 22:56
multumesc de raspuns!
 
 
 
offline
Avatar 11

Data inregistrarii:
Marti, 7 Iulie 2009, 14:01

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 29 Iunie 2010, 09:29
Mie nu mi-e f clar si ma scuzati daca s-a mai discutat: DACA o PFA va fi considerata ca desf o activitate dependenta, inteleg ca se vor plati atat contributiile angajatului, cat si ale angajatorului; dar CINE le plateste pe toate? Numai PFA -ul????
Si daca da, vor fi considerate plati (cheltuieli) deductibile?
Va multumesc
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Duminica, 27 Iunie 2010, 18:59

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 29 Iunie 2010, 20:31
As dori si eu raspuns la intrebarea pe care ati pus-o... Poate ne ajuta cineva..
Si mai am o intrebare ce se intampla daca pe luna iulie inchei un contract de prestari servicii cu o durata de 2 saptamani..Ce taxe trebuie sa platesc la Sata pt suma perceputa?
 
 
 
offline
Avatar 8

Data inregistrarii:
Luni, 15 Octombrie 2007, 22:28

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Miercuri, 30 Iunie 2010, 03:24
Raspunsul e simplu. Contractul pe care il aveti deja va creste cu x%, eventual faceti act aditional la contract. La cealalta intrebare, mi se pare normal ca aceste biruri sa fie deductibile, ca si in cazul CAS.
Eu promit ca nu am sa reduc cu 60% poate chiar si mai mult contractul meu pentru ca vreau sa platesc multe multe procente dintr-o suma mare mare de tot...
Se va ajunge exact ca in CIM unde ai un salariu brut de 720 lei si in mana luai 2000 neoficial bineinteles.
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 
 

Discutie Ce se intampla cu PFA-urile?

Acest subiect este moderat de catre
george-neagu 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 14
Total subiecte: 412866
Total mesaje: 2108312


 

Acum online

Utilizatori (9)
niadar , sch , MariusAdrianRaducea , webknight , liviu_cernat , emanueladinu , Herra_ , silversentinel , dalia2013

Consultanti (1)
romania inedit

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

andru308 , avocat_calin , orar , irinamircea , mct , mariana_flo , zsakrm , lexmit31 , natexint , bogdan1974 , agafitei_luminita , vim_1978 , alexya , ralu_eleny , adinac34 , CAZACU IONUT , paul80pantea , gpopovici , sorin76 , Petre_bio , vasaluc , flycatalin , zbanciu , pomohaci , vmg , nicoleta_av , ditta , marlen_dud , adi6982 , roland81 , NIkleon , klaudia772001 , dany3087 , antoaneta1986 , bbc2bbc , lucimct , gia_25 , moranduzza , mircea76dumitru , seliman , camelia-maria , jadomini , bebemariaelena , deejayx , felicia andronache , Dinia , okidoki0809 , cornelia apopei , Ingrida , ymca , arianas , cristianflorea , nelu x , bato laura , schumy80 , oanaj , gheorghita marius , bionpi , NISTOR. MARIOARA , Sam2005 , huli , adriananeacsu , lelcunadia , minca84 , gheorghiu silvestru mihail , cruceanu maria camelia , Chiscari Mihai , lias , liliana state , danutzam , deniss16 , juliac , aaaaaaaaaaaaaa , caraman_ion , necula mihaela , paulwushu , Geanina-Irina , lorymiha , alexneagu , vasib , Mdlyyn , nncristi , iana-maria , carevbus , MihaiCH , Pitiku87 , pacaliciosu , antoaxel , geo_sajjad , vas zelma , mrnneculai , adrianady , szabo_csongor , ioanon , monika-monik , maryus_tl , j_jasmine , PYZY , sorin_iacob87 , evoelena , Iosunt , friends , mariadobner , carmen_dum , doina.panoiu , claudia_e , alexnic , adrian_o , cristina.munteanu , av_plac , cristirus06 , Potco , costin_eduard , walmar , lbaltaru , Mariacica , fendissimaIO , lilimagureanu , ptkvip87

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro