avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt de identitate....
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt de identitate....

zilele trecute la Brasov.... m-au chemat la crima organizata pt ca in 2005 cineva a infiintat o firma pe numele meu ( din cele in care se "comercializau" din italia diferite utilaje grele urmand a fi vandute in romania). problema e ca eu din martie 2004 am plecat din tara, in germania si mai apoi in italia ( cu un contract de munca in regula). mi-au aratat o copie de pe buletin- poza nu era a mea, la fel si semnatura, scrisul.
faptele sunt urmatoarele: 1) societate cumparata pe numele meu , 2) inchirierea unui spatiu comercial pt desfasurarea activitatii, 3) imputernicirea unei persoane pt a merge la camera de comert si a face actele firmei.
la politie, totul parea in regula, in sensul ca au realizat ca eu nu am nici o vina. ce ma intereseaza; care sunt persoanele carora le pot face plangere penala si de unde pot obtine identitatea acestor persoane?
dosarul se judeca la brasov dar persoanele respective sunt din ploiesti din cate am inteles eu dupa miile de intrebari din partea anchetatorilor in privinta relatiilor mele din ploiesti.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 18:21, 20 Iulie 2010
Pentru orice plangere trebuie sa indicati faptuitorul. ori cum nu-l cunoasteti, nu aveti ce face.
Dar.... daca exista deja dosar in cercetare sau urmarire penala,veti afla dupa ce se intocmeste rechizitoriul , apoi cauza se va judeca in instanta... In acest caz, parchetul identifica faptuitorul si tot parchetul il trimite in judecata pntru stabilirea vinovatiei incadrarea juridica a faptei si condamnarea lui.
Ultima modificare: Luni, 19 Iulie 2010
ContSters122901, utilizator
multumesc frumos pt raspuns,
politistul care mi-a pus intrebarile mi-a spus sa merg la camera de comert sa cer toate informatiile despre aceasta firma sugerandu-mi ca cei de acolo m-i le vor da, eventual o copie a datelor despre societate, ca dora e pe numele meu.
eu in schimb ma tem sa fac asta pt ca desi e pe numele meu nu e a mea. ma gandeam sa merg la dna sa fac o sesizare acolo.
sunt implicati cei cate au vandut firma , cei care au cumparat-o notarul care a finalizat actele, persoana care a inchiriat spatiul, persoana care a primit imputernicire sa mearga la camera de comert, inca un alt notar sau tot acelasi.
Eu vad situatia in felul urmator:

Puteti face plangere penala, chiar daca nu cunoasteti autorul ca si identitate, pentru ca se va inregistra ca plangere cu A.N.( autor necunoscut)

Problema este ca furtul de identitate ca si infractiune, la noi, inca nu este prevazuta distinct si pedepsita de lege, desi fapta in sine exista si se comite in foarte multe cazuri!

In practica penala, se aplica fie prevederile ce incrimineaza furtul in sine, ca fapta, fie normele prevazute in Legea 161/ 2003 privind infractiuni informatice...este dificil sa lucrezi fara a avea reglementari clare .

Cred ca ar fi mai avantajos sa va constituiti ca parte vatamata si ca parte civila( cu pretentii materiale/financiare) in dosarul deja aflat in instrumentare la Crima Organizata, si tot de acolo, de la Crima Organizata aflati si identitatea persoanelor care au comis fapte penale sub numele dv.
pe mine ma intereseaza sa aflu mai mult ca orice identitatea persoanelor din acest dosar. sa va spun si de ce : din cate stiu eu, din cate am inteles in discutia mea cu ei la brasov ei cerceteaza firma si activitatea acesteia din 2005 de la infiintare si pana in 2008 -august cand a fost radiata din oficiu. nu stiu cum stau lucrurile , nu cunosc asa bine legea, implicit cand se pune o astfel de problema trebuiesc cercetate si persoanele care au contribuit la acest act de furt de identitate si la faptele comise de ei in interiorul firmei???
ce implica inscrierea ca parte civila si vatamata intr-un proces?
In cadrul unui dosar penal , pe parcursul cercetarilor desfasurate, se pot descoperi noi fapte sau identifica si alte persoane care au comis acele noi fapte ori au participat, impreuna cu cele initial cercetate, la comiterea infractiunilor constatate. In aceste conditii, cercetarile se pot extinde atat asupra faptelor cat si asupra persoanelor respective, in acelasi dosar.

Faptul ca cercetarea se efectueaza de catre unitatea de Crima organizata, denota ca este vorba de un grup infractional, organizat in scopul savarsirii de infractiuni. Printre faptele comise , se numara si folosirea datelor dv personale in scopul ascunderii adevaratei identitati a infractorilor.

Deci dumneavoastra ati suferit o vatamare morala, ceea ce va indreptateste sa aveti calitatea de persoana vatamata in acel dosar.

De asemenea, puteti sa exercitati actiunea civila, care are ca obiect, in speta dv., tragerea la raspundere civila a infractorului pentru repararea daunelor morale ce vi le- a provocat., adica va constituiti parte civila. Legea penala permite ca actiunea civila sa fie alaturata actiunii penale in cadrul procesului penal.

Constituirea ca parte vatamata/parte civila , presupune sa faceti plangere impotriva persoanelor ( chiar daca sunt autori necunoscuti )care au comis fapta/faptele ce v- au provocat aceste vatamari si sa precizati ca va constituiti parte vatamata/ p. civila in cauza. Plangerea o faceti cu referire la dosarul deja constituit si aflat la Crim. Org.
In calitatea dv.procesuala beneficiati de drepturile prevazute de lege: dreptul la aparare, dreptul de a participa la proces, de a afla stadiul cercetarilor, de a vi se repara prejudiciul suferit etc.

Alte discuții în legătură

Incalcare proprietate privata si furt teodora stanescu teodora stanescu care este procedura legala prin care persoane care au incalcat o proprietate privata si au furat material lemnos pot sa fie trase la raspundere pt. fapta ... (vezi toată discuția)
Citare ca faptuitor dsitc dsitc Buna seara, Azi am primit o veste la care chiar nu ma asteptam , o citare ca faptuitor intr-un dosar penal, aparent deschis in 2008, la Bacau desi eu sunt din ... (vezi toată discuția)
Este mai bine sa imi retrag plangerea penala depusa la judecatorie? ContSters282078 ContSters282078 Buna ziua. Am primit Neinceperea Urmaririi Penale si de la Politie si de la Prim Procuror, pe motiv ca am depus cu 2 luni intarziere plangerea penala, martorii ... (vezi toată discuția)