Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.696 de membri si 6.657 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.543 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie concediu si indemnizatie crestere copil

 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Miercuri, 7 Aprilie 2010, 11:39

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 29 Iulie 2010, 09:39

Buna ziua!
Problema mea este urmatoarea: sunt insarcinata in 30 de saptamani si am intrat in concediu prenatal de pe data de 19 iulie iar data probabila a nasterii este 1 octombrie. Eu lucrez cu contract pe perioada determinata, contract care expira pe 31 august. Pana atunci concediul prenatal mi-l plateste actualul angajator, dar dilema mea este cine imi plateste in continuare zilele ramase din prenatal si postanatalul? Si as mai avea o nelamurire: in situatia mea pot beneficia de indemnizatia de creste a copilului pana la 2 ani? Va rog sa imi explicati si unde ar trebui sa ma duc sa ma interesez si sa depun actele necesare pentru a putea beneficia de aceste indemnizatii?( concediul medical si indemnizatia crestere copil). Va multumesc anticipat.
 
 
 
offline
2.00
4 1

Data înregistrării:
Marti, 20 Octombrie 2009, 15:10

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 29 Iulie 2010, 22:48
1.Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate

2.Persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, BENEFICIAZA de:
 concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de
 o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).


Cele 12 luni prevăzute mai sus pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit soţul/sotia trimis/trimisa în misiune permanenta în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
e) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
f) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
g) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare socială;
h) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
i) au beneficiat de pensii de invaliditate;
j) au beneficiat de concediu fără plata pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din initiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
k) au lucrat cu contract individual de munca în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
l) se afla în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din initiativa angajatorului, fără încetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
m) se afla în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.
Prin ,,venituri profesionale’’, supuse impozitului pe venit, cfm Legii nr, 571/2003 privind Codul fical, se intelege:
- venituri din salarii,
- venituri din activitati independente,
- venituri din activitati agricole. 
 
 
offline
10
32 12

Data înregistrării:
Miercuri, 23 Iulie 2003, 00:00

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 30 Iulie 2010, 07:07
Cuantumul minim al indemnizatiei este de 600 lei si nu de 800 lei ...

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC ar trebui ca in ultimul an anaterior datei nasterii copilului sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
In speta, este vorba despre perioada 1 oct 2009 - 1 oct 2010.

Dosarul pentru indemnizatia pentru CCC se depune la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale in a carei raza aveti domiciliu.
 
 
 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Miercuri, 7 Aprilie 2010, 11:39

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 30 Iulie 2010, 08:56
Multumesc pentru raspunsuri!
Din cate am citit ar trebui sa beneficiez de ambele indemnizatii: si de cea de maternitate si de cea de crestere copil. Insa tot nu imi este clar ce fac cu cartea de munca dupa expirarea contractului de munca(31 august). Unde o depun si cine imi plateste concediul pe perioada 1 sept- pana la nasterea copilului( aprox 1 oct) Aceasta perioada nu se considera intrerupere?
 
 
 
offline
3.72
42 2

Data înregistrării:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Duminica, 1 August 2010, 11:49
1. Din Norma de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia s-a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
2. CIM inceteaza de drept la data expirarii sale iar concediul de maternitate va este platit in continuare de Casa de Asigurari de Sanatate.
3. Dupa incetarea concediului de maternitate (sau incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului) puteti beneficia de indemnizatie de CCC pana la 2 ani.
4. Carnetul de munca il pastrati la dvs., dupa ce il luati de la ultimul angajator.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Luni, 2 August 2010, 07:49

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 2 August 2010, 08:21
Buna ziua!

Indemnizatia pentru concediul de crestere a copilului este calculat in functie de veniturile nete din ultimele 12 luni? Nu este o suma fixa pentru toata lumea, nu?
Va multumesc anticipat.

 
 
 
offline
3.72
42 2

Data înregistrării:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Luni, 2 August 2010, 08:36
1. Indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani se calculeaza ca medie a veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii.
2. Indemnizatia pentru CCC nu poate fi mai mica de 600 lei.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Luni, 2 August 2010, 07:49

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 2 August 2010, 13:53
Va multumesc pentru ajutor.
 
 
 

Discuţie concediu si indemnizatie crestere copil

Acest subiect este moderat de către
carmen01011958,    george-neagu,    Iulian Manea,    ioanbutariu 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 225
Total subiecte: 523726
Total mesaje: 2533543


 

Acum online

Utilizatori (21)
trailer1234 , crista26 , andrei2005 , EugenG1 , renato123 , vali05 , ciocoflender007 , stefluca , danac71 , DenisRif , eliza100 , nik2016 , Carp Mircea , Lau179 , Bianca M , Muresan Felicia , tgeorgescu , ovidiu2016 , adranto , zglimbea , mariantos

Consultanţi (5)
avocat_lascoschi@yahoo.com , carmen.stoean , Av. Gabriel Klein Kiritescu , Br-Andreea , dragupfa

Moderatori (1)
legally_aid

Administratori (2)
Alin Popescu , Admin

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

avdanaarhire , MMB , bianspe , maia2006 , CRISTYSINDEAN , pacalici , BEN , silav_margareta , dmarchis , gabriela.nicoara , pantacosmina , VASILEP , k_lin , zmija , gramaco , simina2006 , oana tofan , adelina_alx , andrei dune , ionicaonix , Mirela Obrejan , senzual , Ana Placinta , boteaclaudiamarina , baziladrian , claudia2007 , viosarman , hantig_nicu@yahoo.com , maida , moise_v_mihai , alltavy , ALEXANDRA` , victor apostu , ellhnida , Bogdan Marcu , florinash1972 , maremarcel , tippaa , thuram , clauss984 , shaeraalexa , oanaeuskadi , daniela_elena67 , nicolaes02 , RAYMONA , nitu anca , ashi_bod , ana_monyka , Nikkolucia , mirelastc , doina_mihai , Ilenuþa C. , SINZIANA SUTO , ioana dimassi , furdeanrares , dea_power , cicisxn , anghelachedan , alexandru curelea , eremia , fl , firmadecontabilitate , gaby_apex , mitea mihaela , only1time , Nemitanu , AncaRom , verutastate , ghiranradu , ianos , g_lupu , nadia zbarce , palasteamari_ot , Nicoleta 24 , ROTARU DANIELA , danmadona@yahoo.com , al3xa , Anonymusz , marianTi , ninapascaru , xnicuxx , alexandra1234 , pan77curca , kouzmas , hristo , IlarieDorin , nan andra , Alice Sima , edy120376 , cojanstefan , dan.mkinvest , saaba , anin 312 , dpmsolutions , nutu92 , Carmen Milica , Anna-Marria , safriuc , fly333 , niros31 , eva_ela , VictorMosnegutu , moise33 , cris88 , mrbilcec , Dana2000x , kollnik , Marcelina-Maria , andreiwq , AliceNegru , ANUSCA55 , deea_r , argentinamarin , Alina Zaporojan , razvancatalindumitriu , mihaelush , catalin1980bubu , Ioana1313 , PAULAStoica , geopetrache , pirlog_mihai , Ana_Simmonds , Apafoc , Kamilica , sinzianasuto , firmadeconta , lizyca1961 , georgianamunt , LiNUtzu , 1techdrone1 , fark3805 , Pazminoaq1p , george2016 , ufa49bd , Aileenkvr , fozc1026 , ofgm9861 , Iancfr , renl7651 , argm7179 , Aubreybq , Cracraftse9b , eyux6425 , utreo9 , Denitarccx , Donnydi , Dilauroes9s , pqvkvmuzl74 , pyfct61 , Cecylia1981 , turborrm , Sonntagaq9

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro