Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 325.809 de membri si 5.988 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.103.768 mesaje in forum.

Discutie concediu si indemnizatie crestere copil

 
 
offline
Avatar 2

Data inregistrarii:
Miercuri, 7 Aprilie 2010, 11:39

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Joi, 29 Iulie 2010, 09:39

Buna ziua!
Problema mea este urmatoarea: sunt insarcinata in 30 de saptamani si am intrat in concediu prenatal de pe data de 19 iulie iar data probabila a nasterii este 1 octombrie. Eu lucrez cu contract pe perioada determinata, contract care expira pe 31 august. Pana atunci concediul prenatal mi-l plateste actualul angajator, dar dilema mea este cine imi plateste in continuare zilele ramase din prenatal si postanatalul? Si as mai avea o nelamurire: in situatia mea pot beneficia de indemnizatia de creste a copilului pana la 2 ani? Va rog sa imi explicati si unde ar trebui sa ma duc sa ma interesez si sa depun actele necesare pentru a putea beneficia de aceste indemnizatii?( concediul medical si indemnizatia crestere copil). Va multumesc anticipat.
 
 
 
offline
2.00
1 4 1

Data inregistrarii:
Marti, 20 Octombrie 2009, 15:10

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Joi, 29 Iulie 2010, 22:48
1.Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate

2.Persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, BENEFICIAZA de:
 concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de
 o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).


Cele 12 luni prevăzute mai sus pot fi constituite integral și din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații:
a) și-au însoțit soțul/sotia trimis/trimisa în misiune permanenta în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizație de șomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
e) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condițiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare;
f) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condițiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
g) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare socială;
h) au beneficiat de indemnizația lunară pentru creșterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
i) au beneficiat de pensii de invaliditate;
j) au beneficiat de concediu fără plata pentru a participa la cursuri de formare și perfecționare profesională din initiativa angajatorului sau la care acesta și-a dat acordul, organizate în condițiile legii;
k) au lucrat cu contract individual de munca în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
l) se afla în perioada de întrerupere temporară a activității, din initiativa angajatorului, fără încetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
m) se afla în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în șomaj, potrivit legii.
Prin ,,venituri profesionale’’, supuse impozitului pe venit, cfm Legii nr, 571/2003 privind Codul fical, se intelege:
- venituri din salarii,
- venituri din activitati independente,
- venituri din activitati agricole. 
 
 
offline
9.76
2 26 1

Data inregistrarii:
Miercuri, 23 Iulie 2003, 00:00

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Vineri, 30 Iulie 2010, 07:07
Cuantumul minim al indemnizatiei este de 600 lei si nu de 800 lei ...

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC ar trebui ca in ultimul an anaterior datei nasterii copilului sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
In speta, este vorba despre perioada 1 oct 2009 - 1 oct 2010.

Dosarul pentru indemnizatia pentru CCC se depune la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale in a carei raza aveti domiciliu.
 
 
 
offline
Avatar 2

Data inregistrarii:
Miercuri, 7 Aprilie 2010, 11:39

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Vineri, 30 Iulie 2010, 08:56
Multumesc pentru raspunsuri!
Din cate am citit ar trebui sa beneficiez de ambele indemnizatii: si de cea de maternitate si de cea de crestere copil. Insa tot nu imi este clar ce fac cu cartea de munca dupa expirarea contractului de munca(31 august). Unde o depun si cine imi plateste concediul pe perioada 1 sept- pana la nasterea copilului( aprox 1 oct) Aceasta perioada nu se considera intrerupere?
 
 
 
online
10
2 39 2

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Duminica, 1 August 2010, 11:49
DEMOCRATIE = Regim in care fiecare are dreptul sa sustina ca e sub dictatura.
 
1. Din Norma de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, care s-au născut anterior ivirii acestor situații, se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplică și în situația în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcția publică ori a expirat mandatul în baza căruia s-a desfășurat activitate în funcții elective sau în funcții numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.
2. CIM inceteaza de drept la data expirarii sale iar concediul de maternitate va este platit in continuare de Casa de Asigurari de Sanatate.
3. Dupa incetarea concediului de maternitate (sau incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului) puteti beneficia de indemnizatie de CCC pana la 2 ani.
4. Carnetul de munca il pastrati la dvs., dupa ce il luati de la ultimul angajator.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Luni, 2 August 2010, 07:49

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 2 August 2010, 08:21
Buna ziua!

Indemnizatia pentru concediul de crestere a copilului este calculat in functie de veniturile nete din ultimele 12 luni? Nu este o suma fixa pentru toata lumea, nu?
Va multumesc anticipat.

 
 
 
online
10
2 39 2

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Luni, 2 August 2010, 08:36
DEMOCRATIE = Regim in care fiecare are dreptul sa sustina ca e sub dictatura.
 
1. Indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani se calculeaza ca medie a veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii.
2. Indemnizatia pentru CCC nu poate fi mai mica de 600 lei.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Luni, 2 August 2010, 07:49

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 2 August 2010, 13:53
Va multumesc pentru ajutor.
 
 
 
 

Discutie concediu si indemnizatie crestere copil

Acest subiect este moderat de catre
ioanbutariu,    carmen01011958,    george-neagu,    Iulian Manea 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 471
Total subiecte: 411836
Total mesaje: 2103768


 

Acum online

Utilizatori (36)
gepop , doberv , rauh_antoniu , iulianw , titi58 , andrei2233 , miky01 , ionascad , Valentin76 , spring1 , nadiamaria28@yahoo.es , ecaterinaneagu41 , monica66 , potarnichegalbena , roxana69 , creativo , cristid89 , Lungu88mihai , capucino , Patrick_ , luminar , marcuand , rares93 , Ana Maria Coman , irwirw , C.Geta , Petrea Iosif , mamaruta2011 , liviuap_4 , moretialex , romanulnevoias , silster , Ovidiu1991 , tiby_2014 , adi_09 , anaroxana_hela

Consultanti (8)
Car3men , stefan.g , iulia53 , luanaagapie , adisan , harramaia , lupupartners , bote marius

Moderatori (5)
gi-jane2 , tudorvaleriu , Ares-3 , gerberga , elena138

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

aba812001 , codra , lush2peu , acting , gabrielagrigoras , marya radu , aditarta , mae , marak , ANCA GABRIELA , son_tommyk , andam , Tatiana Mancos , Grati , ALICEDREPT , luverdo , marcelapetrica , armeanu , antonia.m , extremeangell , bagylaudacescu , corneliap75 , Gafar , herflorena , nanita , ialdea2003 , criya , Dr.E , COSICO , balilescu , lenutza_pantescu , mvirginia , iqstormic , LEODOR , andreeas2244 , Alinutza_g2003 , hedi , leoruxi , gratielatv , nick77 , Violeta 2002 , sighiartaucosmin , claudia58 , annya08 , pallacra , marina.marina67 , marza_alexa , florincamelia , newtraderglobal , kintaregala , m_daniela2009 , ciubotariu claudiu , nasty , NONAME2 , xenia_mn , ginablonduta , ciubotariu_claudiu , piscinarul , ionut_psv , Florentina G , simon janos , alessandrina , cata22cid , sevir , Alina80 , ana36 , Diara , 22.08.2009 , roxa01 , Andreeaf , ankuta , elamihaela , alexandru.cenusa , mica_cuth , basu , adec , cornelpoprock , valian , stelios , truta monica , Ciobanu_Mihaela , Milotin , cristinavr , Dana220868 , lisandraa , Plopeanu Gianina , magda4008 , palomita , corina ciurea , clocotici , VlaicuVasile , Benko Katalin , michiuco , VALYTA , dima anca , MariusMunteanu , ctgadina , Gabriela-M , nicoloff , petruta_bz , sergiu.mir , ela2208 , CristinaMF , constantinescu teluta , modelare , ana.mi , kmly , voicu81 , Musat Mihai , gava2 , Irina_Ung , viorika_negoita , Enciu_Gabriel , ana-cer , ingeras2005 , josephx90 , catalinzaharia , contzilla , natalia stefanita , GeorgeRoman , bogdan2277 , DumitruStefan , DMSimion , highpowerm , hazlia , Adrian_Tripon , emilgabor1988 , DaddyEngineer , drepturi , mehrdana786 , alexandramariana1989

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro