Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 326.433 de membri si 5.997 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.108.467 mesaje in forum.

Discutie Interceptari telefonice pana la inceperea urmarii penale

 
 
offline
7

Data inregistrarii:
Luni, 22 Februarie 2010, 17:51

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Joi, 9 Septembrie 2010, 15:14

Interceptarea convorbirilor si inregistrarile audio-video pot fi incuviintate , atat in perioada urmaririi penale , cat si in etapa judecatii a procesului penal , pe o durata de maxim 30 de zile , cu posibilitatea de prelungire.
Durata maxima , insa , nu poate depasi 120 de zile.

Procurorul poate face propunere pt a fi ascultate telefoanele unei persoane pe timpul efectuarii actelor premergatoare? Pot fi ele folosite atata timp cat nu a inceput urmarirea penala?
Va rog un raspuns avizat., deaoarece nu consider normal asa ceva.
 
 
 
offline
7

Data inregistrarii:
Luni, 22 Februarie 2010, 17:51

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Joi, 9 Septembrie 2010, 15:36
Eu am gasit o decizie a ICCJ, insa e din 2008. Nu s-a mai modificat nimic intre timp?

În conformitate cu prevederile art. 911 alin. (1) C. proc. pen., interceptările și înregistrările audio sau video se realizează cu autorizarea motivată a judecătorului, la cererea procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală, în condițiile prevăzute de lege, dacă sunt date sau indicii temeinice privind pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni pentru care urmărirea penală se efectuează din oficiu, iar interceptarea și înregistrarea se impune pentru stabilirea situației de fapt ori pentru că identificarea sau localizarea participanților nu poate fi făcută prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult întârziată. În dispozițiile alin. (2) al aceluiași articol sunt enumerate infracțiunile pentru care pot fi autorizate interceptările și înregistrările audio sau video.

Din analiza prevederilor art. 911 alin. (1) și (2) C. proc. pen., care stabilesc în mod strict condițiile legale de realizare a interceptările și înregistrările audio sau video, rezultă că legalitatea acestora nu este condiționată de începerea urmăririi penale, ci interceptările și înregistrările audio sau video pot fi autorizate și în faza actelor premergătoare.I.C.C.J., secția penală, decizia nr. 10 din 7 ianuarie 2008

ultima data editat de klaus86 pe data de Joi, 9 Septembrie 2010, 19:41
 
 
 
offline
7

Data inregistrarii:
Luni, 22 Februarie 2010, 17:51

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Miercuri, 15 Septembrie 2010, 13:44
Chiar nu intervine niciun avocat sa ma lamureasca?
 
 
 
offline
Avatar 0.00

Data inregistrarii:
Marti, 16 Decembrie 2008, 17:39

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Miercuri, 15 Septembrie 2010, 14:28
exist o noutate totusiECIZIA Nr.962
din 25 iunie 2009
referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.911 din Codul de procedură penală
Publicată în Monitorul Oficial nr.563 din 13.08.2009


Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea constată că dispozițiile legale criticate au mai fost supuse controlului instanței de contencios constituțional prin raportare la critici similare. Astfel, cu prilejul pronunțării Deciziei nr.410 din 10 aprilie 2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.338 din 1 mai 2008, a respins ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.911 din Codul de procedură penală, reținând, în esență, că interceptările și înregistrările audio sau video prevăd suficiente garanții, prin reglementarea în detaliu a justificării emiterii autorizației, a condițiilor și a modalităților de efectuare a înregistrărilor, a instituirii unor limite cu privire la durata măsurii, a consemnării și certificării autenticității convorbirilor înregistrate, a redării integrale a acestora, a definirii persoanelor care sunt supuse interceptării, iar eventuala nerespectare a acestor reglementări nu constituie o problemă de constituționalitate, ci una de aplicare, ceea ce însă excedează competenței Curții Constituționale, întrucât, potrivit alin.(3) al art.2 din Legea nr.47/1992, "Curtea Constituțională se pronunță numai asupra constituționalității actelor cu privire la care a fost sesizată [...]".
Dispozițiile legale criticate nu permit, așa cum în mod eronat susține autorul excepției, administrarea mijloacelor de probă în afara procesului penal, adică în faza actelor premergătoare. Dacă ar fi așa, în mod evident o astfel de instrumentare poate fi cenzurată în fața instanțelor de judecată. Nu se poate admite însă ideea înfrângerii prezumției de constituționalitate ca urmare a aplicării unor dispoziții legale în contradicție cu legea ori cu principiile fundamentale.
Actele premergătoare au o natură proprie, care nu poate fi identificată sau subsumată naturii precise și bine determinate a altor instituții și care au ca scop verificarea și completarea informațiilor deținute de organele de urmărire penală în vederea fundamentării convingerii cu privire la oportunitatea urmăririi penale. Având un caracter sui-generis sustras hegemoniei garanțiilor impuse de faza propriu-zisă de urmărire penală, este unanim acceptat faptul că în cadrul investigațiilor prealabile nu pot fi luate măsuri procesuale ori administrate probe care presupun existența certă a unei urmăriri penale începute.
De altfel, interceptarea și înregistrarea convorbirilor pot fi dispuse, așa cum se prevede în alin.1 al art.911 din Codul de procedură penală, la cererea procurorului care efectuează ori supraveghează urmărirea penală, lată deci că administrarea unor astfel de mijloace de probă este plasată în cadrul primei faze a procesului penal, urmărirea penală putând fi începută, potrivit art.221 și 228 din Codul de procedură penală, atât in personam, cât și in rem. În plus, textul stabilește în termeni fără echivoc că înregistrarea audio sau video se dispune dacă sunt date privind pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni, prin această a doua alternativă înțelegându-se evident și situațiile ce intră în sfera actelor de punere în executare a hotărârii de a săvârși infracțiunea în acord cu art.20 din Codul penal referitor la tentativă, și nu în sfera unor simple acte de pregătire."
Problema se pune k nu prea e pusa in practica de catre instanta, dar cred k in curand o sa aibe aplicabilitate, odata cu pronuntarea unor decizii de speta in materie si odata cu formarea practicii in sesnsul asta. ar fi bine sa invoci aspectul totusi.

 
 
 
offline
9.99
23

Data inregistrarii:
Marti, 25 Septembrie 2007, 12:00

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Miercuri, 15 Septembrie 2010, 20:45
Problema nu este deloc lamurita sub aspect juridic.
Nu s-a admis nicio exceptie de neconstitutionalitate cu privire la aceasta chestiune juridica si ICCJ poate pronunta orice solutie considera ca ar fi legala.
Simplul fapt ca, Curtea Constitutionala face o apreciere fara a exista insa o finalitate prin admiterea unei exceptii de neconstitutionalitate nu inseamna ca textul de lege ar fi neconstitutional.
Doar daca s-ar admite o exceptie de neconstitutionalitate s-ar putea discuta despre obligativitatea instantelor de a considera neconstitutionala respectiva prevedere legala.

S-a creat o idee falsa intocmai ca aceea care a facut multi avocati sa creada ca ceea ce nu este...exista...
Ma refer la ipoteza in care se sustinea de avocati ca daca recursul nu se judeca intr-un anumit termen inculpatul trebuie sa fie pus in stare de libertate...
Fals...
Probabil ca era mult prea greu sa faca aparari adevarate...

avocat Claudiu Lascoschi
 
 
 
 

Discutie Interceptari telefonice pana la inceperea urmarii penale

Acest subiect este moderat de catre
freeelis,    GabrielaA,    legally_aid,    simonette12 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 170
Total subiecte: 412899
Total mesaje: 2108467


 

Acum online

Utilizatori (26)
gelu71 , olteanu_cristina , danutmihaila , StudentulAbuzat , GianinaDita , costel01 , mic1976 , gilmeanuemanuel , dental , constantin1983 , nicolaee , elidaioana , chimardan , RodicaVolmer , meri_ti , einwirkeN , Kappa Metal SRL , carmen2010 , PHS , lee_vue , crn , Miki2014 , Drujescu , Edelweib , Marinnescu , aaduta

Consultanti (4)
BogdanBucalae , consilierjr , IonicaPorumbel , AndreeaCampeanu

Moderatori (7)
Laura Ciobeica , elga50 , Iulian Manea , freeelis , Ares-3 , gigipopa , arockz

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

andru308 , avocat_calin , orar , irinamircea , mct , mariana_flo , zsakrm , lexmit31 , natexint , bogdan1974 , agafitei_luminita , vim_1978 , alexya , ralu_eleny , adinac34 , CAZACU IONUT , paul80pantea , gpopovici , sorin76 , Petre_bio , vasaluc , flycatalin , zbanciu , pomohaci , vmg , nicoleta_av , ditta , marlen_dud , adi6982 , roland81 , NIkleon , klaudia772001 , dany3087 , antoaneta1986 , bbc2bbc , lucimct , gia_25 , moranduzza , mircea76dumitru , seliman , camelia-maria , jadomini , bebemariaelena , deejayx , felicia andronache , Dinia , okidoki0809 , cornelia apopei , Ingrida , ymca , arianas , cristianflorea , nelu x , bato laura , schumy80 , oanaj , gheorghita marius , bionpi , NISTOR. MARIOARA , Sam2005 , huli , adriananeacsu , lelcunadia , minca84 , gheorghiu silvestru mihail , cruceanu maria camelia , Chiscari Mihai , lias , liliana state , danutzam , deniss16 , juliac , aaaaaaaaaaaaaa , caraman_ion , necula mihaela , paulwushu , Geanina-Irina , lorymiha , alexneagu , vasib , Mdlyyn , nncristi , iana-maria , carevbus , MihaiCH , Pitiku87 , pacaliciosu , antoaxel , geo_sajjad , vas zelma , mrnneculai , adrianady , szabo_csongor , ioanon , monika-monik , maryus_tl , j_jasmine , PYZY , sorin_iacob87 , evoelena , Iosunt , friends , mariadobner , carmen_dum , doina.panoiu , claudia_e , alexnic , adrian_o , cristina.munteanu , av_plac , cristirus06 , Potco , costin_eduard , walmar , lbaltaru , Mariacica , fendissimaIO , lilimagureanu , ptkvip87

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro