Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 327.903 de membri si 6.022 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.120.626 mesaje in forum.

Discutie retinere salariu

 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Vineri, 28 Martie 2008, 21:25

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Miercuri, 23 Aprilie 2008, 10:54

Buna ziua !
Va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie : sunt salariata a unei societati comerciale de transoprt international de marfuri in functia de contabil ; unul din salariatii firmei a iesit lipsa la motorina ( 1700 l ) , administratorul firmei a hotarat sa-l dea afara si sa-i deschida proces ; mi-a spus sa nu-i dau salariul si diurna ; cum pot sa ma justific in contabilitate pe suma retinuta .
Va multumesc !ultima data editat de ContSters42967 pe data de Miercuri, 23 Aprilie 2008, 13:43
 
 
 
offline
Avatar 10

Data inregistrarii:
Marti, 3 Iulie 2007, 20:20

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Miercuri, 23 Aprilie 2008, 13:43
olga2 a scris:

Buna ziua !
Va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie : sunt salariata a unei societati comerciale de transoprt international de marfuri in functia de contabil ; unul din salariatii firmei a iesit lipsa la motorina ( 1700 l ) , administratorul firmei a hotarat sa-l dea afara si sa-i deschida proces ; mi-a spus sa nu-i dau salariul si diurna ; cum pot sa ma justific in contabilitate pe suma retinuta .
Va multumesc !

Faceti proces-verbal de constatare a daunei, proces-verbal ce cercetare prealabila disciplinara, decizie de imputare si retineti din salariu suma.
Răspundere solidară, potrivit Legii 22/1969 privind angajarea şi răspunderea gestionarilor trebuia obţinut acceptul acestora că-şi asumă răspunderea de gestiune şi apoi trebuia formată garanţia materială şi în numerar. Apoi, dacă în gestiune a apărut o lipsă, răspunderea revine în egală măsură tuturor celor care au avut acces în gestiune iar paguba produsă se recuperează de la aceştia proporţional cu salarul de angajare. Pe lângă faptul că nu s-au respectat prevederile Legii 22/1969, patronul poate proceda şi la desfacerea contractului de muncă .

 
 
 
offline
10
26 1

Data inregistrarii:
Miercuri, 23 Iulie 2003, 00:00

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Miercuri, 23 Aprilie 2008, 21:25
Qui certat de damno vitando anteponendus est ei qui certat de lucro captando.
 
Cred ca mai repede se aplica art.270 din Codul muncii , privitor la raspunderea patrimoniala, decat Legea nr.22/1969
 
 
 
offline
Avatar 2.57

Data inregistrarii:
Joi, 14 Februarie 2008, 21:23

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Joi, 24 Aprilie 2008, 22:48
Art. 273. [reţinerile din salariu]
(1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv.

Retinerile din salariu sunt supuse unor reguli stricte cuprinse atat de Codul muncii, cat si de Codul de procedura civila. Dispozitii speciale privind retinerile din salariu sunt cuprinse si in reglementarile privind colectarea creantelor fiscale cuprinse in Codul de procedura fiscala.

Art. 164. [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite. Mai mult, retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata pe baza oricarui titlu executoriu, ci numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Art. 164 din Codul muncii interzice retinerile din salariu care au un alt temei decat hotararea judecatoreasca. Asadar, trebuie sa va adresati instantei chiar daca salariatul este de acord sa acopere prejudiciul. Aceasta inseamna pierdere de timp si de bani. |n practica, angajamentul de plata este in continuare utilizat, dar nu ca titlu executoriu, ci ca proba - pe care o veti putea ulterior utiliza in instanta - cu privire la intinderea prejudiciului si acordul salariatului de a-l acoperi.
Singura modalitate prin care prejudiciul s-ar putea acoperi fara sa va adresati instantei ar fi achitarea sumei de catre salariat in mod direct, deci dupa ce salariul i-a fost eliberat integral. Salariatul achita suma independent de momentul platii salariului, din banii aflati deja in patrimoniul sau. Desi imperfecta, aceasta solutie este utilizata in practica, pentru a evita apelul la organele judecatoresti de cate ori exista un prejudiciu, iar partile sunt de acord cu privire la acoperirea lui.
Asadar, este important sa se cunoasca si dispozitiile art. 409 din Codul de procedura civila, potrivit carora limitele retinerilor sunt urmatoarele:
• pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
• pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Deci cel mai simplu este: ii faci dispozitie de plata pentru salariu si diurna. Apoi ii faci decizie de imputare, proces verbal de constatare, cu semnaturi ca a luat la cunostinta de ele, si angajament de plata si ii faci chitanta pe valoarea salariului si diurnei scriind ca reprezinta c/v cf deciziei de imputare si sa ii faci si dispozitie de incasare.
Sau mai exista un caz: eu am aplicat prima metode si deoarece mai aveam de recuperat o suma destul de mare am apelat la o firma de recuperare creante si am recuperat banii de la salariat contra comisionului pe care mi l-a facturat firma de recuperare creante. Nu iti pot spune firma ca sa nu se considere ca fac reclama. Daca vrei detalii da-mi un email la contecs@gmail.com.


 
 
 
 

Discutie retinere salariu

Acest subiect este moderat de catre
carmen01011958,    george-neagu,    Iulian Manea,    ioanbutariu 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 33
Total subiecte: 415465
Total mesaje: 2120626


 

Acum online

Utilizatori (7)
meven , alext , SSAlexandru , mansourabugararah , viobarbu , tedddybear , davidph

Consultanti (3)
AvTudor_com , LegalToBusiness , denisa69

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

MOLOMAN GEORGE , AMBRA2 , Astrid , irina_tt , sierra , Cyb0rg83 , Prode , Iridon , mariusdanlt , adryan_ , dkolesnicov , ted6 , iulicamng , emarian , pandyany82 , lili59 , Efendy , space , ink-mate , ira_ioana , ion1980 , angigl , Ciup , iionela , danaaddy , sonad , camelia.ghenea , anca.muraru , forte ami , IRINATT , stelikbl , CIUP_CIUP , bastilia , russel , c_milanovici , mitulica , Dorin Victor Vasile , violeta.blaga , Delia Tepuse , tridemi , elenabad , Teotero1980 , angelicalaura , andros , venturianov , hurtsoul , zzenovia , ana-maria popa , manea_v@yahoo.com , luciiflorii , c.liliana , Roxini , auraș , marianacostea , aciv , inad , barbuiaalin , c60411495 , magicianu_kid , corneamadalina , Ancuta13 , cristian 46 , antonescu gheorghe , QUUEN , corinau , ionita elena , elena091970 , laura hanc , ivancarmen66 , geoalexya , Grigore Carmen , maria sandu , PREDUS ADRIAN , sorina dobrican , acivic , Puflea Cristina , iuli3098 , leyla , CPM17 , Vs8072425 , BENEA PETRICA , levi78 , anuta17 , simoprofa , reflexleg , Damacucameli , alek_g , aruvio , valy777 , Nadia Mionici , mirelasob , luca nuty , aaa123 , MARIUS TURCU , heisu andreea , ion aurel , nelika , luc1kws , rebecaiban , STANCIU FLORIAN , ghenisbr , anisoara71 , anne17091978 , BEJENARU NICOLETA , Stefaneli , IONCC , mirel-d , claus_ovb , ionutdinulescu , trei3 , nica anisoara , mmunion , misharoho , adytzu889 , buzz0ut , Kostyka , armadillo , sjenica , savaioan62 , gyongyike , nasu9 , steluta_mihai@yahoo.com , gabriellafk , DOMENIU REGAL , dorin1951 , geroge , minca_andrei , boltasudaniela , danpdanp , blueina

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Urmareste noutatile AvocatNet.ro

Lasa mai jos adresa de email si te tinem la curent gratuit cu analize, stiri si informatii utile. Peste 100.000 de oameni au ales sa ne urmareasca pe email.

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro