Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 325.828 de membri si 5.989 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.103.924 mesaje in forum.

Discutie Concediu medical dupa CIC

Du-te la pagina:  1 2
 
 
offline
Avatar 3

Data inregistrarii:
Sambata, 12 Februarie 2011, 15:39

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Sambata, 12 Februarie 2011, 15:45

Buna ziua,

Va cer ajutorul intr-o problema cu care ma voi confrunta peste 2 luni: poate o persoana beneficia de concediu medical platit imediat dupa concediu ingrijire copil si apoi sa intre in concediu de sarcina si lauzie?

Pe data de 05.aprilie 2011 copilul meu implineste 2 ani. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc pe 17 august 2011. Chiar daca perioada intre 05 aprilie si 10 august este mai mare de 126 zile calendaristice, nu ma pot intoarce la serviciu (sarcina cu risc) si trebuie sa-mi iau concediu medical 75% pentru 2-3 saptamani. Apoi voi prezenta concediul de sarcina si lauzie. De asemenea mentionez ca lucrez in sistemul privat si am 2 ani vechime la respectivul loc de munca inainte sa intru in concediu pt primul copil.

Va rog sa imi spuneti:
1. Care este baza de calcul a celor 75% pentru CM ,situatia mai sus mentionata? POate angajatorul sa-mi refuze acest concediu?
2. Care este baza de calcul pentru concediul prenatal si postnatal ?
3. Exista vreun temei legal care stipuleaza neplata drepturilor banesti pentru perioada de CM, daca acesta survine imediat dupa CIC?
4. Ce indemnizatie voi primi cand intru in CIC cu bebe 2? Baza legala si procentul?

Numai bine!

Cu multumiri,
Ioana Matei
 
 
 
offline
10
2 39 2

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Sambata, 12 Februarie 2011, 20:09
DEMOCRATIE = Regim in care fiecare are dreptul sa sustina ca e sub dictatura.
 
1. Din OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art.8...
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile și indemnizațiile prevãzute de prezenta ordonanțã de urgențã.
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate și perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanței de urgențã a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobatã cu modificãri și completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile și completãrile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile și completãrile ulterioare.
(literã introdusã prin art. I pct. 6 din O.U.G. nr. 36/2010, în vigoare de la 26 aprilie 2010)

2. Conform OUG111/2010, art.2(5), cele 12 luni premergatoare nasterii pot fi formate si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
- au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005;
- au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului.

3. Tot OUG 111/2010, art.13(3) spune:
La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5).

4. Certificatul medical nu poate fi refuzat de angajator decat daca este ilegal dat. Daca aveti neplaceri va adresati Casei de Asigurari de Sanatate.
5. Baza de calcul pentru concediile medicale, inclusiv cel de maternitate (pre si postnatal) este formata din cele 6 luni premergatoare evenimentului.
6. Nu exista temei legal care sa interzica un concediu medical imediat dupa CCC.
7. Indemnizatia pentru CCC este de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei (3.400 lei), in functie de ce varianta de CCC alegeti (OUG 111/2010, art.2, alin.(2) si (3).

ultima data editat de tudorvaleriu pe data de Sambata, 12 Februarie 2011, 20:09
 
 
 
offline
14

Data inregistrarii:
Sambata, 14 Martie 2009, 17:18

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Sambata, 12 Februarie 2011, 21:55


1. Baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
In stabilirea celor 6 luni se utilizeaza si perioadele asimilate stagiului de cotizare (sunt perioadele in care nu se contribuie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, dar care pot fi folosite la obtinerea unora dintre drepturile de asigurari sociale) , in cazul dvs. perioada in care ati beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, iar veniturile care se iau în considerare sunt indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani.
Angajatorul nu are dreptul sa va refuze acest concediu medical. Atentie, anterior datei de 5 aprilie 2011 trebuie sa depuneti o cerere la societate prin care sa solicitati reinceperea activitatii. La data de 5 aprilie mergeti la societate cu concediu medical.

2. 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

3. Nu

4. La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate. In cazul dvs. se vor lua in considerare o parte din veniturile aferente perioadei in care v-ati aflat in crestere copil (9 luni) iar restul, de pana la 12 luni, perioadele in care va veti afla in concediu medical si concediu de sarcina si lauzie (3 luni daca nasteti in august).
Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12. Cam greu de calculat, avand in vedere ca nu cunosc cuantumul indemnizatiei de care beneficiati si nici cuantumul indemnizatiei ptr. concediile ce urmeaza sa le luati.


Baza legala si procentul?
OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
16 mai intra in sarcina si lauzie
Procentul este de 75%.
 
 
 
offline
Avatar 2

Data inregistrarii:
Sambata, 12 Februarie 2011, 00:02

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Duminica, 13 Februarie 2011, 12:02
Buna ziua! Am si eu o intrebare referitor la calculul indemnizatiei de cresterea copiluluiaca am beneficiat de tichete de masa (care sunt impozitate) se cumuleaza cu venitul salarial?Din cate stiu eu se ia doar venitul brut si impozitul pe tichete se calculeaza separat,dar,logic ar fi sa fie inclus la calcul odata ce se impoziteaza ca venit salarial.Multumesc!
 
 
 
offline
19

Data inregistrarii:
Duminica, 24 Iunie 2007, 13:51

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Duminica, 13 Februarie 2011, 12:32
Nu orice venit impozabil se ia in calcul la indemnizatie de crestere copil ci doar venitul de natura profesionala.
Valoarea tichetelor de masa, la fel ca valoarea unei chirii nu sunt venituri de natura profesionala.
 
 
 
offline
9.76
2 26 1

Data inregistrarii:
Miercuri, 23 Iulie 2003, 00:00

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Duminica, 13 Februarie 2011, 12:42
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal :
Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relații contractuale de muncă, precum și orice sume de natură salarială primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referă, și care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum și pe baza actului de numire:
...
— valoarea nominală a tichetelor de masă, tichetelor de creșă, tichetelor de vacanță, acordate potrivit legii;
......

Asadar, valoarea nominala a tichetelor de masa este considerata venit salariat sau asimilat veniturilor salariale.
 
 
 
offline
Avatar 3

Data inregistrarii:
Sambata, 12 Februarie 2011, 15:39

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 15 Februarie 2011, 20:41
Multumesc foarte mult pentru lamuriri!

"Baza legala si procentul?
OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
16 mai intra in sarcina si lauzie
Procentul este de 75%."

Concediul medical obisnuit nu intra in baza de calcul a indemnizatiei pt CCC, pentru al doilea copil ?

Multumesc inca o data!
 
 
 
offline
14

Data inregistrarii:
Sambata, 14 Martie 2009, 17:18

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 15 Februarie 2011, 21:58
Ba da, v-am raspuns la punctul 4.
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 
 

Discutie Concediu medical dupa CIC

Acest subiect este moderat de catre
tudorvaleriu,    ana-cer,    AVLIL

Ultimele mesaje sterse in discutie ( total mesaje sterse - 1)

Autor mesaj: P. Alina
Mesaj sters de catre: tudorvaleriu
Data mesaj: Vineri, 27 Iulie 2012, 00:13
Mesaj sters la data: Vineri, 27 Iulie 2012, 15:32
Motiv: mesaj dublat


 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 8
Total subiecte: 411868
Total mesaje: 2103924


 

Acum online

Utilizatori (15)
iuliavreasastie , ioanam17 , mrsmonik , negreanalina , megan2008 , katsimitros doina , brazvan , itsgya , lusica1 , matrix77 , dandulaura , Tut_trademark , monika81 , andreeamed , gianina123

Consultanti (0)
-

Moderatori (1)
Adriantot

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

lola , Orwell , TOR , nadial , tatarnic , NAGY ZSOLT , monica.stanciu , pussycat , nicktwister , oaopri , mihai2382 , feryan , smnlp , gsilviu78 , lazar.ionut , Marinela_ br , nabejo , egreta , rapanviorel , rapviorel , nenna26 , irinuta , HORECA EXPERT , SPE , lipovasnj , LECRAM , nar , sonorom , mihalache , georgianacalin , ion neagu , stella_caracostea , horlaci2003 , valentina-meresz , AF Parpala , mamaina , Caligula , popescuvirgil44 , daniela5 , aura_s , alinat , phoenixpetra , gusty , roxiana , alinamugur , getam , mora_attila , antecume , edo23 , mireille_is , marianicoo , iulyian , dr Kiss Borbála , petcudanpetcu , sonia28 , mirunajad , waldymar , andreicsa , diamo , Ion d. , punctali , denisalacra , georgetap , damian088 , elenacarmen , Pantilie Nina , blagu , fl2308 , agafia.staicu , aanaderol , alexdeian , nicoleta.ion55@yahoo.co.uk , angela_capota , cami_imi , nicoleta teodorescu , alina.chituc , mirela popa , Peitho , cristidelice , iacob laurentiu dan , georgescuray , ANCA SPIRIDON , carmentza , Irina91 , hermannstadtady , Mujagado , onilogi , stanciu aurelia , andra-celia , pasaportista , nelda , alina2006alina91 , costelcalin , judgedredd , evaluarebrasov , virgula , Tya_27 , vrd , ghicosion , tudosevictorel , iuhasz , Viorica Alex , www.alegemedierea.ro , gabrielbulgaru , keleioan , andresclaudia , myoooo , marin raduti , fox23 , AndreASM , mena2308 , cristynika_79 , magdabarbu , CATALIN CORNELIU , trex2308 , jon58 , 230857 , sallai , neagusenior , popa liana , adrianaudroiu , ivan cornelia , bilu ana , Phoenix58 , cristinaobi , dadi68 , anna2308 , mgmediator , Andreea_Ius , Blagoi Daniel , marianacernica , NicuViorel , liviu_ionut , popescubogdan , Cametra , CameliaBP , timofteandreius , SLDTimisoara , MioaraOlteanu , PopaDaniel23 , CIOKOLATA , JohnnyX , Rodyr3 , asanacheromel , MARIANMATE

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro