Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.601 de membri si 6.662 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.536.654 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Concediu medical dupa CIC

Du-te la pagina:  1 2
 
offline
Avatar 4

Data înregistrării:
Sambata, 12 Februarie 2011, 15:39

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 12 Februarie 2011, 15:45

Buna ziua,

Va cer ajutorul intr-o problema cu care ma voi confrunta peste 2 luni: poate o persoana beneficia de concediu medical platit imediat dupa concediu ingrijire copil si apoi sa intre in concediu de sarcina si lauzie?

Pe data de 05.aprilie 2011 copilul meu implineste 2 ani. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc pe 17 august 2011. Chiar daca perioada intre 05 aprilie si 10 august este mai mare de 126 zile calendaristice, nu ma pot intoarce la serviciu (sarcina cu risc) si trebuie sa-mi iau concediu medical 75% pentru 2-3 saptamani. Apoi voi prezenta concediul de sarcina si lauzie. De asemenea mentionez ca lucrez in sistemul privat si am 2 ani vechime la respectivul loc de munca inainte sa intru in concediu pt primul copil.

Va rog sa imi spuneti:
1. Care este baza de calcul a celor 75% pentru CM ,situatia mai sus mentionata? POate angajatorul sa-mi refuze acest concediu?
2. Care este baza de calcul pentru concediul prenatal si postnatal ?
3. Exista vreun temei legal care stipuleaza neplata drepturilor banesti pentru perioada de CM, daca acesta survine imediat dupa CIC?
4. Ce indemnizatie voi primi cand intru in CIC cu bebe 2? Baza legala si procentul?

Numai bine!

Cu multumiri,
Ioana Matei
 
 
 
offline
3.83
42 2

Data înregistrării:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Sambata, 12 Februarie 2011, 20:09
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art.8...
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(literã introdusã prin art. I pct. 6 din O.U.G. nr. 36/2010, în vigoare de la 26 aprilie 2010)

2. Conform OUG111/2010, art.2(5), cele 12 luni premergatoare nasterii pot fi formate si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
- au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005;
- au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului.

3. Tot OUG 111/2010, art.13(3) spune:
La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5).

4. Certificatul medical nu poate fi refuzat de angajator decat daca este ilegal dat. Daca aveti neplaceri va adresati Casei de Asigurari de Sanatate.
5. Baza de calcul pentru concediile medicale, inclusiv cel de maternitate (pre si postnatal) este formata din cele 6 luni premergatoare evenimentului.
6. Nu exista temei legal care sa interzica un concediu medical imediat dupa CCC.
7. Indemnizatia pentru CCC este de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei (3.400 lei), in functie de ce varianta de CCC alegeti (OUG 111/2010, art.2, alin.(2) si (3).

ultima dată editat de tudorvaleriu pe data de Sambata, 12 Februarie 2011, 20:09
 
 
 
offline
14

Data înregistrării:
Sambata, 14 Martie 2009, 17:18

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 12 Februarie 2011, 21:55


1. Baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
In stabilirea celor 6 luni se utilizeaza si perioadele asimilate stagiului de cotizare (sunt perioadele in care nu se contribuie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, dar care pot fi folosite la obtinerea unora dintre drepturile de asigurari sociale) , in cazul dvs. perioada in care ati beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, iar veniturile care se iau în considerare sunt indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani.
Angajatorul nu are dreptul sa va refuze acest concediu medical. Atentie, anterior datei de 5 aprilie 2011 trebuie sa depuneti o cerere la societate prin care sa solicitati reinceperea activitatii. La data de 5 aprilie mergeti la societate cu concediu medical.

2. 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

3. Nu

4. La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate. In cazul dvs. se vor lua in considerare o parte din veniturile aferente perioadei in care v-ati aflat in crestere copil (9 luni) iar restul, de pana la 12 luni, perioadele in care va veti afla in concediu medical si concediu de sarcina si lauzie (3 luni daca nasteti in august).
Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12. Cam greu de calculat, avand in vedere ca nu cunosc cuantumul indemnizatiei de care beneficiati si nici cuantumul indemnizatiei ptr. concediile ce urmeaza sa le luati.


Baza legala si procentul?
OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
16 mai intra in sarcina si lauzie
Procentul este de 75%.
 
 
 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Sambata, 12 Februarie 2011, 00:02

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 13 Februarie 2011, 12:02
Buna ziua! Am si eu o intrebare referitor la calculul indemnizatiei de cresterea copiluluiaca am beneficiat de tichete de masa (care sunt impozitate) se cumuleaza cu venitul salarial?Din cate stiu eu se ia doar venitul brut si impozitul pe tichete se calculeaza separat,dar,logic ar fi sa fie inclus la calcul odata ce se impoziteaza ca venit salarial.Multumesc!
 
 
 
offline
19

Data înregistrării:
Duminica, 24 Iunie 2007, 13:51

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 13 Februarie 2011, 12:32
Nu orice venit impozabil se ia in calcul la indemnizatie de crestere copil ci doar venitul de natura profesionala.
Valoarea tichetelor de masa, la fel ca valoarea unei chirii nu sunt venituri de natura profesionala.
 
 
 
offline
9.92
32 12

Data înregistrării:
Miercuri, 23 Iulie 2003, 00:00

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Duminica, 13 Februarie 2011, 12:42
un pas mare spre promovare :)))))))
 
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal :
Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, precum şi orice sume de natură salarială primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referă, şi care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire:
...
— valoarea nominală a tichetelor de masă, tichetelor de creșă, tichetelor de vacanță, acordate potrivit legii;
......

Asadar, valoarea nominala a tichetelor de masa este considerata venit salariat sau asimilat veniturilor salariale.
 
 
 
offline
Avatar 4

Data înregistrării:
Sambata, 12 Februarie 2011, 15:39

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 15 Februarie 2011, 20:41
Multumesc foarte mult pentru lamuriri!

"Baza legala si procentul?
OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
16 mai intra in sarcina si lauzie
Procentul este de 75%."

Concediul medical obisnuit nu intra in baza de calcul a indemnizatiei pt CCC, pentru al doilea copil ?

Multumesc inca o data!
 
 
 
offline
14

Data înregistrării:
Sambata, 14 Martie 2009, 17:18

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 15 Februarie 2011, 21:58
Ba da, v-am raspuns la punctul 4.
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 

Discuţie Concediu medical dupa CIC

Acest subiect este moderat de către
tudorvaleriu,    ana-cer,    freeelis

Ultimele mesaje şterse în discuţie ( total mesaje şterse - 1)

Autor mesaj: P. Alina
Mesaj şters de către: tudorvaleriu
Dată mesaj: Vineri, 27 Iulie 2012, 00:13
Mesaj şters la data: Vineri, 27 Iulie 2012, 15:32
Motiv: mesaj dublat


 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 20
Total subiecte: 524623
Total mesaje: 2536654


 

Acum online

Utilizatori (1)
Anamaria04

Consultanţi (0)
-

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

tmr , Horvath , vali2006 , adi.r , psimion12ro , mirceaflorea , gre , uai , laviniamihai , nelajivan , faraonul , draganu.elisabeta , lumy4you , radu.mihai , rusana , paulppp , albu dorin , carmentudorescu , beva , nutucu5i , ASM , MaMiKa , cristina chiva , paulsimion , studdent , jb , cata26 , tzindirela , CLAUDIA IACOB , ioasaf , anajo , mona m , koleus , juja , Ella F , sebys75 , moniczi , alintaroma2 , grigore ecaterina , forumachizitii , eujad , ADRIANA CRYSS , florinana , altradis , lallika , NYKOL , amygos , SimonaCR , borodi , danielaapetroae , ionut simion , mirela rotaru , freeck , ro.elena , catalivalentinion , popparaschiva , lizuca_andrecito , niccu , morgans , Claudiu Agrijan , cernencobogdan , nufarul_12 , NICU LUCAN , rose_ell3 , vanta_cristian , oanabeatrice , LiviuNecula , elena.daniela.popescu , silviu3marian , elenadragoi2008 , boicea radu , val18 , coneasca , monicaflorescu24 , snapshat , littlefish , sddn_46 , traian2008 , Manole Dumitru , andrewdan , sovid , SERMAC , liliana81 , kami11 , LIDIAM , gicatgjiu , StefanCP , Teodora_Stoian , ROGNEANUILDIKO , diaccezar , emmerem , activinvestigatii , filipciucg , erwinotto , gridangtg , Larinne , Teona1993Ioa , mariadragus , monicaciuca , nicoelena , stefanbaesu , valoy75 , Gabitza29 , topjuristi , cristinel22 , Catalina_Z , feliciatimisoara , nykw6075 , BaleanuIsabela , ralucka , chrystmass , Bebe99 , APVIO , Necunoscutul123 , dragosverban , cbzo8881 , i3ianka , Ameliakor , iwbk1361 , Schmiererse5u , 32pz49bc , Choatees5l , socimyy , Burneisense7p , aachugha , Arciolase8m , Penninose8n , Jamalpgpo , wxmju58 , Denishf

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro