avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Prescriere amenzi contraventionale aplicate conform ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Prescriere amenzi contraventionale aplicate conform Legii nr. 61/1991

BUNA ZIUA!
Incepand ca anul 2004 am acumulat mai multe amenzi la legea 61/91.Am auzit ca acestea se mai si prescriu dar nu stiu dupa cat timp si in ce conditii.Din anul 2005,la inceputul fiecarui an,primesc prin posta de la ANAF cate un plic prin care sunt instiintat cat am de plata.Pe an ce trece parca e din ce in ce mai mult,anul asta am aflat ca am de plata 3400 ron.
Dupa cat timp se prescrie o amenda la legea 61/91?
Daca nu este platita o amenda la legea 61/91(neavand cu ce)ce urmeaza sa se intamle?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARIAN MOCANU , Consultant fiscal 09:32, 22 Martie 2011
Potrivit Codului de procedura fiscala, dreptul organului fiscal de a porni executarea silita a creantelor fiscale reprezentind impozite si taxe se prescrie in termen de 5 ani; termenul curge de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.

In practica, insa, de cele mai multe ori, apar situatii care intrerup curgerea termenului de prescriptie, astfel incit calculul termenului se reia de la momentul in care intervine situatia respectiva. O astfel de situatie care intrerupe termenul de prescriptie si care este prevazut in Codul de procedura fiscala este, de regula, initierea de catre organul fiscal a unui act de executare-somatie, titlu executoriu, poprire, sechestru, vinzare la licitatie etc.

Practic, ori de cite ori organul fiscal emite orice act de executare, termenul de prescriptie, asa cum am aratat, se intrerupe si incepe sa curga un nou termen de prescriptie. Asadar, numai in situatia in care organul de executare manifesta pasivitate exista „sansa" de a opera prescriptia.
Nu sunt proprietar de bunuri mobile nici imobile,deci n-au ce sa-mi ia. La ce ma pot astepta daca nu am cu ce plati aceste amenzi?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2011
vivi678, utilizator
Daca nu aveti bunuri pe numele dvs si nici nu realizati venituri atunci nu au ce sa va faca ...
cunosc foarte multe cazuri cand pentru L611991 s-a aplicat munca in folosul comunitatii. procedura fiind cam asa:

-aplicare amenda
-trimitere in debit
-minim doua somari de plata contravenientului
-adresa catre judecatorie pt executarea silita
-hotarare judecatoareasca pt aplicarea muncii in folosul comunitatii care nu va depasii 300 ore

in caz de nerespectare devine caz penal comform art 271 cp. -nerespectarea hotararii judecatoresti.
munca in folosul comunitatii se facea pana anul trecut cu acceptul celui in cauza, acum fiind obligatorie.


DECI TE VEI DUCE LA MUNCA.
Art. 21 din O.G. Nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunilor prestarii unei activitati in folosul comunitatii:
"In cazul in care contravenientul, cu reavointa, nu se prezinta la primar pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii, se sustrage de la executarea sanctiunii dupa inceperea activitatii sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca, judecatoria, la sesizarea primarului, a unitatii de politie sau a conducerii unitatii la care contravenientul avea obligatia sa se prezinte si sa presteze activitatea in folosul comunitatii, poate inlocui aceasta sanctiune cu sanctiunea amenzii."
Dupa cum se observa, se mai adauga o alta amenda, data de catre instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie amenzi mayakrun mayakrun Buna!! Stie cineva daca amenzile se prescriu? s-a castigat vreun proces in acest sens? (vezi toată discuția)
Prescriptia amenzi radar ovidiu_macovei ovidiu_macovei Buna seara.... In cursul anului 2004, mai exact pe 12.06.2004, am luat un radar. Normal, nu ma platiti amenda si ma ramas in debit la primarie. Intre timp, nu ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)