Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.625 de membri si 6.656 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.324 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Du-te la pagina:  1 2 3 ... 5
 
offline
-

Data înregistrării:
Sambata, 7 Iunie 2008, 13:32

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 7 Iunie 2008, 13:58

In urma cu o saptamana eu si mama mea am semnat un contract de intretinere in urma caruia eu m-am angajat sa-i ofer toate cele necesare traiului zilnic pe tot restul vietii iar la decesul ei sa suport cheltuielile de inmormantare,iar ea imi va lasa casa .Intrebarea mea este daca acest contract de intretinere este acelasi cu contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere? Va multumesc frumos!
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Sambata, 12 Ianuarie 2008, 20:02

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Sambata, 7 Iunie 2008, 14:44
Daca contractul de intretinere are forma autentica ( s-a facut de un notar si / sau s-a semnat de ambele parti in prezenta lui ), notarul daca e profesionist, a stiut cu siguranta ce are de facut si l-a constituit ca act de vanzare cumparare cu inscriere in CF cu un nou proprietar (intretinatorii) care au o obligatie legala de implinit.

Daca ati facut contractul fara asistenta unui specialist, numai intre parti fara forma autentica ( semnarea in prezenta unui notar) e alceva si puteti ulterior sa aveti pronbleme cu posibili mostenitori de care nici nu aveti cunostiinta.

 
 
 
offline
8.18
2

Data înregistrării:
Duminica, 13 Aprilie 2008, 14:13

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Sambata, 7 Iunie 2008, 14:51
www.albuavocat.ro
 
Da, se poate intitula si contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.
 
 
 
offline
2.00
1

Data înregistrării:
Marti, 27 Decembrie 2005, 14:31

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Duminica, 8 Iunie 2008, 14:48
În practică, şi mai ales în rândul notarilor, se face des confuzie între contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de uzufruct şi contractul de întreţinere cu clauză de uzufruct.
Prin contractul de vânzare, are loc transmiterea dreptului de proprietate în schimbul unei sume de bani!
Prin contractul de întreţinere, are loc transmiterea dreptului de proprietate în schimbul prestării unei întreţineri în natură!
Astfel NU EXISTÃ EGALITATE ÎNTRE CELE DOUÃ CONTRACTE!
Contractul poate fi numit oricum, dar dacă din interpretarea clauzelor sale rezultă un alt act, acesta va fi calificat potrivit interpretării clauzelor sale şi nu potrivit denumirii sale!
De aceea, recomand tuturor celor interesaţi să redacteze contractul un avocat potrivit voinţei părţilor, deoarece notarul nu oferă consultaţii juridice şi, în mod sumar califică intenţia părţilor astfel că, în final pe un document tipizat de contract schimbă doar numele părţilor, fără a mai solicita şi alte detalii. Astfel că, în practică, noi avocaţii ne-am confruntat de multe ori cu litigii datorate faptului că părţile nu ştiau ce să ceară notarului, acesta a calificat sumar intenţia lor şi nu a inclus în clauzele contractuale adevărata voinţă a părţilor, deoarece a fost mai interesat de câştigarea mai multor clienţi prin încheierea mai multor acte într-un timp scurt decât să dea lămuriri părţilor cu privire la importanţa încheierii unui act juridic şi la efectele acestuia faţă de părţi, nefiind interesat să le spună că, în situaţia concretă a părţilor, este recomandat încheierea unui alt act juridic şi nu cel propus de părţi, în necunoştinţă de cauză. Au existat sute de cazuri în care părţile au încheiat contracte de vânzare fără clauză de uzufruct, şi părintele vânzător (practic era donatar deoarece banii nu s-au predat) a fost dat afară din casa sa imediat după încheierea contractului, sau când părintele a venit cu fiul şi a spus că vrea să-i dea casa acestuia din urmă dar să aibă grijă de el, însă notarului i-a fost mai uşor să încheie un contract de vânzare în locul unui contract de întreţinere cu clauză de uzufruct şi exemplele pot continua...
De aceea recomand consultarea unui avocat de către părţi, care are şi timpul necesar şi atribuţii de a da consultaţii juridice pentru ca părţile, în cunoştinţă de cauză, aflând de toate efectele încheierii unui act juridic, să aleagă modalitatea cea mai convenabilă şi cu includerea în contract a clauzelor pe care le doresc a fi stipulate, cu respectarea legii, bineînţeles...şi în final, redactarea contractului de către avocat şi apoi, autentificarea sa la oricare notar.
 
 
 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Sambata, 28 Iunie 2008, 19:34

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 15 Ianuarie 2009, 20:50
1.In cazul unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere,dobanditorii au dreptul legal sa locuiasca in acel apartament ?Au dreptul legal vanzatorii sa refuze coabitarea dobanditorilor in apartamentul in cauza?
Mentionez ca in contract sunt inscrise: pentru vanzatori dreptul de habitatie viagera si a interdictiei de instrainare si grevare,iar pentru cumparatori dreptul de proprietate asupra apartamentului si asupra terenului aferent.
2.Daca in contract este evaluata ,de comun acord, valoarea clauzei de intretinere la o anumita suma,pe 10 ani(dar specificat ca numai in vederea taxarii actului),au dreptul vanzatorii ca mai tarziu sa ceara,in locul intretinerii in natura,o suma lunara mult mai mare decat ar fi media lunara ce rezulta din valoarea trecuta in contract ?
Astept cu recunostinta raspunsurile dumneavoastra,si va multumesc anticipat.
 
 
 
offline
2.00
1

Data înregistrării:
Marti, 27 Decembrie 2005, 14:31

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 15 Ianuarie 2009, 22:13
1. In primul rand, contract de vânzare-cumpărare cu clauza de întretinere este o denumire ce nu este juridica, deoarece am explicat pe larg in mesajul postat anterior diferenta dintre contractul de intretinere si cel de vanzare, care nu pot fi confundate si nici combinate in vreun fel...
Potrivit art. 517 Cod civil: Uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta.
Art. 518. - Uzufructul se stabileste prin lege sau prin vointa omului.

Drepturile uzufructuarului sunt descrise in dispozitiile art. 521 - 539 Cod civil.
Uzufructuarul are dreptul de a se folosi de bun şi de accesoriile sale materiale sau juridice, întocmai ca şi proprietarul.
Uzufructuarul poate exercita posesia si folosinta asupra bunului şi prin intermediul altor persoane cu care poate încheia contracte de închiriere sau de arendă. El va putea chiar să cedeze prin act juridic cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, beneficiul uzufructului (art. 534 C.civ.).
Nudul proprietar trebuie să se abţină de la orice act juridic sau fapt material care ar împiedica sau tulbura exerciţiul normal al uzufructului (art. 539 C.civ.).
Obligatiile uzufructuarului sunt prevazute in art. 540 - 556 Cod civil.
...................................................................................................
Art. 545. - Uzufructuarul nu este obligat decat la reparatiile de intretinere. Reparatiile cele mari raman in sarcina proprietarului, afara numai daca acestea s-ar fi cauzat din lipsa reparatiilor de intretinere de la deschiderea uzufructului, in care caz uzufructuarul este obligat a le face si pe acestea.
Art. 557 - 564 Cod civil prevede conditiile de stingere a dreptului de uzufruct.
.....................................................................................................
Art. 561. - Vanzarea lucrului supus la uzufruct nu aduce nici o schimbare dreptului uzufructuarului; el continua a se folosi de uzufructul sau, de nu a renuntat la dansul in mod formal.
Pe cale de consecinta, daca in contract s-a stipulat in favoarea vanzatorilor sau a intretinutului, pastrarea dreptului de uzufruct asupra imobilului, cumparatorii, respectiv intretinatorii sunt obligati a respecta acest drept uzufructuarului, iar uzufructuarul are dreptul de a refuza incalcarea dreptului sau de uzufruct de catre dobanditorii nudei proprietati a bunului imobil. In contract, nu poate ca vanzatorii sa dobandeasca un drept de proprietate asupra bunului atata timp cat vanzatorul/intretinutul si-a rezervat dreptul de uzufruct viager asupra bunului instrainat, astfel ca primii au dobandit doar nuda proprietate, uzufructul fiind rezultatul separării elementelor dreptului de proprietate şi atribuirii lor provizorii către două persoane diferite, astfel ca uzufructuarul are posesia şi folosinţa asupra bunului (usus şi fructus), iar cumparatorul/intretinatorul va avea doar dreptul de dispozitie asupra bunului respectiv.
Uzufructul constituit asupra unui bun imobil poate fi apărat prin acţiunile posesorii sau uzufructuarul va putea obţine predarea bunului şi pe calea unei acţiuni personale, întemeiate pe contract.

2. Daca in contractul incheiat se stipuleaza ca transmiterea dreptului de proprietate a avut loc in schimbul intretinerii instrainatorului, atunci acesta nu are dreptul de a solicita o suma de bani in locul intretinerii, deoarece intretinerea este personala, zilnica si se presteaza in natura. Nu se poate transforma aceasta obligatie in bani, intr-o suma mai mare sau mai mica, deoarece obligatia contractata nu a fost aceea de renta viagera ci de intretinere.
Evaluarea intretinerii a fost necesara pe o perioada de 10 ani, doar in vederea taxarii, aceea nu are nicio importanta in ceea ce priveste intretinerea pe care trebuie sa o asigure dobanditorul intretinutului uzufructuar.
 
 
 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Miercuri, 11 Iunie 2008, 10:50

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 16 Ianuarie 2009, 15:26
Ulterior desfacerii unei casatorii, se poate partaja imobilul dobandit in timpul casatoriei printr-un astfel de contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, avand in vedere ca numai unul dintre vanzatori mai este in viata, iar in contract a fost cuprinsa si clauza de habitatie viagera? In caz contrar, care sunt alternativele?
Multumesc
 
 
 
offline
2.00
1

Data înregistrării:
Marti, 27 Decembrie 2005, 14:31

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Duminica, 18 Ianuarie 2009, 12:47
Sa inteleg ca datele probelemei sunt urmatoarele:
Doi soti au dobandit in timpul casatoriei un bun imobil. Dupa ani de convietuire, acestia divorteaza si divortul se finalizeaza cand ambii traiesc. In timpul casatoriei acestora, ei au incheiat un contract prin care au instrainat bunul lor comun unor terti in schimbul unei sume de bani sau a intretinerii, pastrandu-si totusi dreptul de uzufruct pe durata vietii. Dupa desfacerea casatoriei, dar inainte de efectuarea partajului asupra bunurilor comune, unul dintre soti decedeaza.

In speta, daca bunul instrainat de soti in timpul vietii era singurul bun comun al acestora, nu mai este nimic de partajat, eventual bunurile mobile cu privire la care insa exista prezumtia de proprietate prin simpla posesie a lor, daca nu exista mostenitori ai decedatului care au pretentii asupra acestor bunuri. În aceasta situatie, sotul decedat nu are ce sa mai transmita pentru ca el avea un drept de posesie si folosinta asupra bunului pe care nu l-a instrainat in timpul vietii prin act juridic altei persoane.
Pe cale de consecinta, dreptul de uzufruct il mai are doar sotia acestuia in viata, drept care se va stinge doar la moartea acesteia.
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3 ... 5
 

Discuţie contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Acest subiect este moderat de către
andreigrigoriu,    gerberga,    Joha,    simonette12,    romascanu,    AVLIL,    freeelis,    trandafir2 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 3
Total subiecte: 523661
Total mesaje: 2533324


 

Acum online

Utilizatori (12)
sery107 , ramonapep , alinadrapa , Stoica Tatiana , Catza , criscris1111 , cat33 , eneramonaloli , dtruiacob , ynocentta , lyly64 , Dragos90ro

Consultanţi (1)
Av. Gabriel Klein Kiritescu

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

avdanaarhire , MMB , bianspe , maia2006 , CRISTYSINDEAN , pacalici , BEN , silav_margareta , dmarchis , gabriela.nicoara , pantacosmina , VASILEP , k_lin , zmija , gramaco , simina2006 , oana tofan , adelina_alx , andrei dune , ionicaonix , Mirela Obrejan , senzual , Ana Placinta , boteaclaudiamarina , baziladrian , claudia2007 , viosarman , hantig_nicu@yahoo.com , maida , moise_v_mihai , alltavy , ALEXANDRA` , victor apostu , ellhnida , Bogdan Marcu , florinash1972 , maremarcel , tippaa , thuram , clauss984 , shaeraalexa , oanaeuskadi , daniela_elena67 , nicolaes02 , RAYMONA , nitu anca , ashi_bod , ana_monyka , Nikkolucia , mirelastc , doina_mihai , Ilenuþa C. , SINZIANA SUTO , ioana dimassi , furdeanrares , dea_power , cicisxn , anghelachedan , alexandru curelea , eremia , fl , firmadecontabilitate , gaby_apex , mitea mihaela , only1time , Nemitanu , AncaRom , verutastate , ghiranradu , ianos , g_lupu , nadia zbarce , palasteamari_ot , Nicoleta 24 , ROTARU DANIELA , danmadona@yahoo.com , al3xa , Anonymusz , marianTi , ninapascaru , xnicuxx , alexandra1234 , pan77curca , kouzmas , hristo , IlarieDorin , nan andra , Alice Sima , edy120376 , cojanstefan , dan.mkinvest , saaba , anin 312 , dpmsolutions , nutu92 , Carmen Milica , Anna-Marria , safriuc , fly333 , niros31 , eva_ela , VictorMosnegutu , moise33 , cris88 , mrbilcec , Dana2000x , kollnik , Marcelina-Maria , andreiwq , AliceNegru , ANUSCA55 , deea_r , argentinamarin , Alina Zaporojan , razvancatalindumitriu , mihaelush , catalin1980bubu , Ioana1313 , PAULAStoica , geopetrache , pirlog_mihai , Ana_Simmonds , Apafoc , Kamilica , sinzianasuto , firmadeconta , lizyca1961 , georgianamunt , LiNUtzu , 1techdrone1 , fark3805 , Pazminoaq1p , george2016 , ufa49bd , Aileenkvr , fozc1026 , ofgm9861 , Iancfr , renl7651 , argm7179 , Aubreybq , Cracraftse9b , eyux6425 , utreo9 , Denitarccx , Donnydi , Dilauroes9s , pqvkvmuzl74 , pyfct61 , Cecylia1981 , turborrm

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro