Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 326.235 de membri si 5.997 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.106.967 mesaje in forum.

Discutie Intrebari PFA: documente necesare/inregistrare fiscala (sistem real/norma de venit)

 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Sambata, 23 Aprilie 2011, 03:22

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Sambata, 23 Aprilie 2011, 03:49

Buna ziua,

Am depus documentele necesare pentru infiintarea unei PFA. Intrebarile pe care indraznesc sa vi le adresez, in ordinea importantei lor, sunt:
- pentru infiintarea PFA m-am prevalat de prevederile art. 37, alin. si alin. 3 lit. c din OUG 44/2008, avand in vedere ca am o licenta de functionare, echivalenta unei PFA, intr-un alt stat al Uniunii Europene. La dosar am depus o copie xerox certificata olograf a acestei licente de functionare si o traducere efectuata de mine, de asemenea certificata olograf. Doamna directoare de la Registrul Comertului mi-a respins cererea si mi-a dat un termen de 15 zile sa depun o traducere legalizata a acestei licente, cu toate ca textul articolului citat mai sus prevede in mod explicit:

art. 37, alin. 3: "Cererea va fi însoțită de următoarele acte:"... lit. c: "documentația care atestă funcționarea legală, obținută în celalalt stat al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European - fotocopie și traducere în limba română, certificate olograf."

Doamna directoare mi-a comunicat ca, si in situatia aparenta in care textul de lege mai sus mentionat ar putea justifica atasarea unei traduceri olografe, normele metodologice dupa care dansii functioneaza nu permit, totusi, acceptarea de documente in limbi straine fara traducerile legalizate aferente.

Intrebarea mea in acest caz este: s-a procedat corect la refuzarea dosarului meu, sau am temeiul legal de a contesta decizia, in baza art. 12, alin. 1 din OUG 44/2008 ?

2) In cererea de autorizare a PFA am optat pentru 4 activitati CAEN, si anume:

Activitate principala:
6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei

Activitati secundare:
6201 Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
6203 Activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul
6311 Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe

Intrebarile mele, referitoare la fiscalitate, sunt urmatoarele:
a. studiind diverse forumuri, am capatat o vaga impresie (si s-ar putea sa spun, totusi, o ineptie aici, dar nu am experienta in lucrul cu organele fiscale) ca, pentru aceste clasificari CAEN, impozitarea se face DOAR la norma de venit (fara posibilitatea impozitarii in sistem real). Este adevarat, sau nu ? Pot opta pentru impozitarea in sistem real (cu respectarea, evident, a prevederilor legii referitoare la contabilitatea in partida simpla) ?
b. din aceleasi diverse forumuri, am inteles ca, in cazul optarii pentru impozitarea la norma de venit, mi-ar reveni o norma egala cu de 4 ori valoarea normei judetene pentru "servicii informatice", deoarece am 4 activitati CAEN ca domenii de activitate (practic, in judetul meu, norma de venit pentru servicii informatice este de 14.000 lei/an, deci mi s-ar calcula un impozit aferent unei sume de 4 activitati x 14.000 lei/an/activitate, adica 56.000 lei). Cum s-ar face de fapt calculul in situatia mea ? Este adevarat ca as avea de plata un impozit aferent unei norme de 56.000 lei, sau calculul s-ar face doar pe baza activitatii CAEN de baza, deci norma de venit ar fi doar de 14.000 lei ? Care este baza legala pe care s-ar motiva un eventual raspuns ?

Va multumesc pentru rabdarea de a-mi citi acest post, cat si, anticipat, pentru amabilitatea unui raspuns.
 
 
 
offline
20

Data inregistrarii:
Marti, 8 Martie 2011, 20:38

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Sambata, 23 Aprilie 2011, 07:58
1. puteti formula plangere imporiva rezolutiei directorului, dar ganditi-va practic cat timp ati pierde cu instanta de judecata.
intr-adevar, legea nu prevede copii certificate, dar este posibil sa existe ceva norme interne care sa treaca peste acest aspect.

2. contribuabilii nou infiintati, impusi la norma de venit isi pot exprima optiunea pentru determinarea venitului in sistem real, in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, conform art. 51 din codul fiscal.

in ceea ce priveste cuantumul normei de venit, veti fi impozitat doar pentru o singura norma, intrucat desfasurati un singur tip de activitate principala si anume servicii de informatica.
daca o sa va uitati atent pe site-ul directiei de finante de care apartineti, la rubrica "norme de venit", veti observa ca toate cele 4 coduri caen mentionate de dvs. sunt cuprinse intr-o singura norma de venit.
conform art. 49 din codul fiscal, insumarea nivelului normei de venit se realizeaza atunci cand un contribuabil realizeaza doua sau mai multe activitati principale diferite, cum ar fi servicii de morarit si servicii de coafura, de exemplu.
 
 
 
offline
Avatar 18

Data inregistrarii:
Duminica, 27 Iunie 2010, 12:51

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Sambata, 23 Aprilie 2011, 11:12
@xerxes, in practica nu cred ca e chiar asa, norma de venit se insumeaza dupa codul CAEN, ai 4 coduri CAEN (chiar daca fac toate parte din grupa 62 / chiar daca apar sub Servicii informatice) se face suma. In Mures de pilda pe servicii informatice norma de venit la inceput de an a fost undeva la 30.000 RON, dupa ce a aparut faza cu insumarea au scazut norma la 15.000 RON, multe PFA-uri avand cel mai probabil coduri CAEN multiple.

Codul fiscal spune:
http://static.anaf.ro/stati...

(5) Dacă un contribuabil desfășoară două sau mai multe activități care generează venituri comerciale, venitul net din aceste activități se stabilește prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activități.


Cel mai bine inainte de inregistrarea la finante intrebi inspectorul cum sta treaba exact cu insumarea si alegi norma / real, dar in cazul expus cred ca o sa fie vorba de o norma 56.000 RON vs. venit real si nu de 14.000 RON vs. real...

Optiunea de impozitare se face in momentul inregistrarii la finante, la depunerea declaratiei 220 parca. Nimeni nu te obliga la infiintare sa treci la norma sau la real (daca poti sa fii impozitat in oricare din aceste moduri), DAR dupa ce ti-ai ales optiunea esti obligat sa ramii cu optiunea respectiva 2 ani cel putin. Deci daca alegi real nu poti sa treci la norma mai repede de 2 ani. Codul fiscal nu spune si de varianta inversa, daca esti la norma nu poti sa treci la real mai repede de 2 ani, dar din nou in practica indiferent de sistemul de impozitare ales cei de la finante nu te lasa sa schimbi sistemul mai repede de 2 ani.
 
 
 
offline
11

Data inregistrarii:
Luni, 7 Februarie 2011, 00:07

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Duminica, 24 Aprilie 2011, 22:05
nu este obligatorie norma FIXA cand intocmiti declaratia la Finante optati dvs. pentru norma.*aveti grija ce depuneti la onrc cu privire la sediul profesional trebuie si la finante auzi dovada sediului profesional in ORIGINAL ! toti te verifica si te "legalizeaza" si de aia tot te trezesti ca nu e bine ceva

ultima data editat de doradragan pe data de Duminica, 24 Aprilie 2011, 22:08
 
 
 
 

Discutie Intrebari PFA: documente necesare/inregistrare fiscala (sistem real/norma de venit)

Acest subiect este moderat de catre
george-neagu 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 21
Total subiecte: 412576
Total mesaje: 2106967


 

Acum online

Utilizatori (4)
diaconu oana , adrian_ghelase70 , bogdanciu , adrisan

Consultanti (1)
Pako

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

avocatul diavolului , lilky , CONST , Dumitru Nicolau , adelaaringhe , adinar , xxxxxcata , daregirl , rcristian , aidin , valiiancu2003 , florinc39 , puy , axel_alina , Grig76 , cornel_eds , vancaovidiu , achim_ramona , morki , sefu2509 , pinguin , sagrunu , BuliBuli , madastefan , lupyancus , adana , cristi.negrut@mymail.ro , claudiu78 , dtm , geolex00 , MIL2002 , libra.prest , FLORINA28 , iulianz , Adina22 , ahamedia , oldniku , Alexx23 , cheloo_no_1 , piticbun , giulia2008 , burebista , balmus marin , duosenti , martin_38 , mihaelasopterean , navram , PETRICA ILEANA , slave silviu , ANIMRAC , razvan84 , todinica , carmen crenguta , emilia_zm , NINEL T. , ancutam , elconst , Buzgau Marian , udin , Chirila Corina , daplayer , gabrielpgg , Monica68 , vvtudor , GRATIELA PETIC , StolnicuIlie , iorgulescu razvan , claud1982 , roxio37 , anamaria_ploiesti , mfs1988 , fafu1 , margineana912 , greus , serban33 , azimut_ab , liliana59 , ionutnegrea , dragoianu , ana10 , roberto_i , MarcelaNeagu , HarryBcL , pompierii iernut , cristianpopa , agape_mihai , denisa28 , blkegl , mariana isac , melinda24 , gabriela paius , constantin_nicu_cl , Laura Anastasiu , CONSTANTIN NICU , MarilenaVlad , neludana2000 , Serban Paul daniel , chaimae , natasaP , bigfane008 , marius_striblea , collin , ladi , mingavasile , miresanu , Carla77 , SimonaLazarescu , cristeadan2000 , georgiapopa , alina_bubu , turcanurobert68 , maximana , denisuk , Costachecristina , Nelman , crisoprea , alexana , mizdrache , ADRIANAILIESCU , andressa , cradulescu , gbroscareanu , AN-CON , iliwxl , adrianioja , majdy99 , Ileana2013 , h_suzana , roxana100 , motik_4u , pireadana , daniela.axente

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro