Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.422 de membri si 6.662 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.536.087 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Model cerere divort Noul Cod Civil

 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Luni, 28 Februarie 2011, 10:21

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 23 Noiembrie 2011, 21:23

Buna seara,
Sunt casatorit de 20 de ani si avem o fetita de 16 ani.In urma unor imprejurari nefericite am ajuns la concluzia ca trebuie sa divortam.Am hotarat impreuna cu sotia ca cel mai bine ar fii sa ne despartim cu acordul partilor.Avem rugamintea,daca cineva ne poate ajuta cu un Model de Cerere de divort la instanta, cu acordul patilor in conditiile noului Cod civil.
Va multumim pentru sprijinul acordat.
 
 
 
offline
24

Data înregistrării:
Miercuri, 31 Ianuarie 2007, 13:32

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 23 Noiembrie 2011, 22:09
Legea 287/2009 privind Noul Cod Civil republicat, prezentat in materialul de fata, intra in vigoare incepand cu 1 octombrie 2011 ,versiunea republicata contine si modificarile aduse de Legea 71/2011 , republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 505 din 15 iulie 2011 prevede:
Divorțul prin acordul soților pe cale judiciară –art. 374 din Noul Cod civil
Începând cu 1 octombrie, soții au la dispoziție trei căi de soluționare a divorțului pe cale amiabilă și anume:
1. Divorțul pe cale judiciară;
2. Divorțul pe cale administrativă;
3. Divorțul pe cale notarială.
Divorțul prin acordul soților pe cale judiciară.
Această modalitate de încetare a căsătoriei se realizează pe cale judiciară indiferent dacă soții au sau nu copii din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați.
Art. 374 din Noul Cod civil reglementează condițiile divorțului prin acordul soților pe cale judiciară. Diferit de vechea reglementare, divorțul prin acordul soților poate fi pronunțat indiferent de durata căsătoriei. De asemenea, nu are importanță dacă din căsătorie au rezultat minori sau nu.
Daca unul dintre soti este pus sub interdicție, divorțul prin acordul soților nu poate fi admis.
Procedura de soluționare pe cale judiciară.
Unde se efectueaza divortul. Unde se depun actele de divort
1. Prin instanta
In cazul divortului prin instanta, in ceea ce priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatoria.
Regula este ca instanta competenta teritoriala sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.
2. Pe cale administrativa - doar pentru divorturi prin acord
In baza Codului Civil, in cazul divorturilor prin acord, cererea de divort poate fi depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, sau la un notar public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor. In aceste doua cazuri, se vor acorda sotilor mai intai un termen de gandire de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca depunerea cererii de divort se poate face, in anumite situatii, si prin mandatar, la termenul de verificare a consimtamantului, prezenta ambilor soti este necesara.
Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor. Daca sotii nu se inteleg asupra unui aspect accesoriu cererii de divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 38. Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.
Divortul la notar
Detalii privind divortul la notar: Noul Cod civil
1. Când soții sunt de acord cu privire la desfacerea căsătoriei și a tuturor aspectelor accesorii cum este cazul incredințării minorului, stabilirea domiciliului acestuia, contribuția părinților privind creșterea și educarea minorilor și a altor aspecte obligatorii de soluționat odată cu divorțul, soții pot redacta împreună o cerere prin care solicită instanței desfacerea căsătoriei și să încuviințeze înțelegerea soților ce va fi atașată cererii. Pățile pot include în cuprinsul cererii înțelegerea la care au ajuns înainte de a se adresa instanței.
2. Dacă soții mai au divergențe nesoluționate, pot apela la procedura medierii în vederea ajungerii la un acord, astfel încât aceștia să poată păstra bunele relații ulterioare, acest aspect fiind mai important în cazurile în care există și minori. Astfel, cu sprijinul unui mediator, soții pot încheia un acord de mediere pe care să-l atașeze cererii de divorț. Insă, nimic nu oprește soții ca mai întâi să depună cererea de divorț și mai apoi să încheie acordul de mediere.
La acest punct aș adauga o recomandare. Atunci cand mediatorul apreciază ca poate fi benefic atat pentru parinti cat si pentru minori, dupa o discutie prealabila cu parintii, la o parte din sedinta de mediere pot participa si copiii care au implinit varsta de 10 ani.
3. După depunerea acordului, instanța este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot. De asemenea, instanța are obligația de a verifica respectarea interesului superior al copilului. In acest sens, poate cere efectuarea raortului de anchetă socială și poate asculta copilul.
4. Dacă acordul de mediere se depune după sesizarea isntanței, odată cu cordul de mediere soții pot depune și cererea de restituire a taxei de timbru. Restituirea taxei de timbru se poate obține și separat, in termen de un an de zile de la pronunțarea hotarârii de consfințire a acordului de mediere.
5. Odată îndeplinită procedura, instanța încuviințează acordul de mediere și pronunță desfacerea căsătoriei în condițiile cerute de soți, potrivit celor inscrise in acord.
6. Instanța competentă este este cea de la locul încheierii căsătoriei sau ultimei locuințe comune a soților.
Acordul soților trebuie să cuprindă mențiuni cu privire la:
- Numele de familie pe care să-l poarte după divorț;
- Exercitarea autorității părintești (de către ambii părinți);
- Stabilirea locuinței copiilor după divorț;
- Modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii;
- Stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.
- După caz, acordul poate cuprinde și modalitatea de partajare a bunurilor comune.
Apelarea la mediere nu este obligatorie însă ea conferă câteva avantaje.
- In condițiile legii, procedura este mai rapidă.
- Nu mai este necesară administrarea de probe prin care să dovedească cine este vinovat de destrămarea căsniciei.
- Taxa de timbru se restituie. După cum știm deja, pentru a încuraja părțile să apeleze la mediere, statul restituie taxa de timbru (care de multe ori este consistentă, spre exemplu de 3% la partaj) în totalitate și nuami dacă părțile încheie un acord de mediere.
- Soții sunt cei ce hotărăsc asupra tuturor aspectelor divorțului și beneficiază sprijinul unui mediator în cndiții de confidențialitate, diferit de instanță cand sedintele sunt publice.
Fiind o problema foarte sensibila Inainte de a lua decizia initierii unui divort, analizati cu mare atentie si calm situatia in care va aflati. Decizia asupra unui divort nu trebuie luata niciodata in graba, la suparare. Nu uitati faptul ca, conform Codului Familiei, familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti, in relatiile dintre soti, precum si in exercitiul drepturilor fata de copii, barbatul si femeia avand drepturi egale.
Priviti divortul mai ales ca pe o cale de a rezolva probleme majore in viata dumneavoastra, generate de casatoria in care va aflati.
Daca, dupa o analiza suficienta a situatiei dumneavoastra considerati ca divortul este singura cale de a obtine o stare de normalitate, si nu una de a obtine o razbunare, un avantaj material, atunci puteti incepe demersurile privind obtinerea divortului.
Odata luata decizia inceperii divortului, cautati intotdeauna sa ajungeti la un acord cu sotul/sotia dumneavoastra in ceea ce priveste cat mai multe aspecte: realizarea divortului, custodia copilului(ilor) - incredintarea minorilor, impartirea bunurilor comune, alte aspecte. Obtinerea acestui acord duce la evitarea cresterii efectelor traumatizante inerente divortului precum si a multor discutii in contradictoriu purtate in sedinta publica.
Daca acordul nu poate fi obtinut, este extrem de indicat sa fiti asistat(a) de un avocat, incredintarea copiilor precum si partajarea aducand in timpul procesului o serie de elemente complexe, in conditiile in care partile nu se inteleg.
 
 
 
offline
1.40

Data înregistrării:
Joi, 27 August 2009, 09:11

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 25 Noiembrie 2011, 08:44
Domnule Presedinte,

Subsemnatii (nume, prenume, domiciliu), soti, solicitam:
1. desfacerea casatoriei incheiate la data de........... in localitatea......si inscrisa in Registrul de stare civila sub nr.... , din culpa comuna si fara motivare.
2. revenirea sotiei la numele purtat anterior casatoriei, acela de............ (daca este cazul, daca nu se fac mentini despre pastrarea numelui avut in timpul casatoriei)
3. incredintarea spre crestere si educare a minorei .....(nume, prenume, CNP) mamei (sau tatalui) si stabilirea domiciliului minorei la acest parinte
4. exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti sau, dupa caz, de catre parintele la care se cere sa fie incedintat minorul
5. stabilirea dreptului de vizitare a minorului de catre parintele caruia nu i se va incredinta minorul dupa urmatorul program......
6. stabilirea pensiei de intretinere in favoarea minorului in cuantum legal (pana la o patrime pentru un copil, pana la o treime pentru doi copii si pana la jumatate din salariul net pentru trei sau mai multi copii).


data semnatura sotilor


Cererea trebuie insotita de certificatul de casatorie in original, de copie dupa actul de nastere al minorului, si taxa de timbru.
La termenul te judecata ce se va acorda trebuie sa se prezinte ambii soti cu cartile de identitate.
 
 
 
offline
8.36
10

Data înregistrării:
Sambata, 16 Ianuarie 2010, 19:20

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Sambata, 26 Noiembrie 2011, 14:28
Ajuta ori de cate ori iti sta in putere!
 
Intrebarea dvs. vizeaza formularea unei actiuni de divort prin acordul partilor, astfel ca acesta trebuie sa cuprinda mentiunile prevazute de art 112 c,proc.civ , sa cuprinda solicitarea privind desfacerea casatoriei prin acordul partilor, modalitatile in care sotii au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului, semnatura ambilor soti, iar actiunea va fi depusa de ambii soti pentru verificarea identitatii si consimtamantului acestora.

Capete de cerere:
1.-solicitarea privind desfacerea casatoriei prin acordul partilor,
2.-reluarea numelui avut anterior casatoriei de catre numita " X" si anume acela de " X" sau pastrarea numelui de catre numita "X" si anume acela de "X",

Pe langa cele 2 capete de cerere daca din casatoria dvs. au rezultat copii minori sau ati adoptati in timpul casatoriei copii si acestia sunt minori, cererea va mai cuprinde:
3.-exercitarea autoritatii parintesti asupra minorilor de catre ambii parinti sau exercitarea autoritatii parintesti doar de catre mama sau tata dupa caz,
4.-stabilirea domiciliului minorilor la parintele "X",tata sau mama dupa caz,
5.-stabilirea unei pensiii de intretinere in favoarea minorilor in functie de venitul realizat de catre parintele la care nu se stabileste domiciliul minorilor sau in functie de venitul minim pe economie dupa caz si obligarea acestuia la plata acesteia incepand cu data introducerii actiunii si pana la implinirea varstei majoratului ( pensia se va stabili procentual sau in suma fixa dupa caz si in functie de nr. de copii aflati in intretinere).
6.-stabilirea unui program de vizita ( optional) in favoarea minorilor de catre parintele la care nu se stabileste locuinta minorilor dupa cum urmeaza....

 
 
 

Discuţie Model cerere divort Noul Cod Civil

Acest subiect este moderat de către
AVLIL,    gi-jane2,    romascanu 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 231
Total subiecte: 524444
Total mesaje: 2536087


 

Acum online

Utilizatori (57)
Cris1971 , alexboiciuc , Santoswp , Simona_Voiculescu , gglaza , jubak , leopolf , Martonze , iulianabloju , MihaiTTT , When , scconfortdambovita , popescueduard , cris08 , costy0866 , cyan , Karla12 , Standard_Cont , Roxana Neagu , andreea_motoc , aidu , cosmindaniel12 , vicarcont , milan65 , Eugen_P , Gicuta_pas , Ovidiu1110 , ClipCris , carmenpo , duky , IlexCom , csatariplastsrl , Victoria_Victor , Endodiabet , sierra , bucurlivia73 , marin05 , GenescuSorina , Allona , julyet , Data Logger , Kiss82 , dobreflorin , c-mihaela , delia2007 , Dapix , Lia Laslau , AngelicaBoiangiu , MateiIonela , todor etelka , Silvana09 , Moldovan Dan , againstPAS , CondeescuMagda , magiccom , ruxandar , PopaGabi1

Consultanţi (4)
AjutorFirma , lung cristina , av_plac , matei_chirilov

Moderatori (0)
-

Administratori (1)
Admin

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

IONITAGRIGORELUCIAN , GRIGORELUCIANIONITA , cezarcri , cathy_tanase , mariaionescu , ciufina , sorinacho , ghidwayup , ioanalol , ppscaurel , dislexic , Laza Maria Monica , drandy2k , minnie , roxanadarie , otiliamirela , crengi , andrutzaaa99 , ncc1270 , viobim , ugotrading , Carmen G , carmenvaradi , Addicted R4v3n , valeriucta , uscons , flopozippo , migdonia51 , lauto20tm , tyby8 , laviniao , drcretoiu , siralmi , catalin30 , Atipico , dan oancea , didiazf , niko 94 , cmariusstancu , almasankatalin , nicoleta grama , violeta radulescu , anisoarabalut , marianasincu , vivere , karmens75 , delia_ionica , dana_trifa , iulipetrov , annynna , thesanco , silvia stanescu , iosifescun , eugen a , andreea2004 , eduard edy , anna1967 , whiterose12 , pescadore , robert19841209 , andreea_busa , sorinspataru , Talida01 , Maria_ , luminitacornea , atdacris , alimirela , geotonyus , cschieb , robi_gyongyi10 , iris9 , armeniaD , rozi.bucataru@yahoo.com , Horatiu2011 , blankab , CIMPEANU MIRELA , Popalelia , jitariu , Fabich , Mahtub , DanielCariga , SIMONA09 , dallexino , simcontab , noane , mocanu_eugen-nicky , mirelusha65 , lianaagrisan , simonamiron , mirelaojog , Ilinca1958 , dsorescu , lilibobocul , AniRotaru , AlexandraHDR , erudt2 , psdbf32 , isiv0884 , Errolubrp , zoif7803 , Brazlese3n , Teodorapoit , tthorayunt , rprsz39 , Dwainhd , Archiebvre , Sammyok , shula , Oscarao , Rourase8e , radackaang , Johnxs , Janitadizh , Kolodzieskise1q

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro