Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.746 de membri si 6.658 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.808 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Calculul caldurii la comun

Du-te la pagina:  1 2 3 4 5
 
offline
29

Data înregistrării:
Sambata, 12 Aprilie 2008, 14:07

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 2 Decembrie 2011, 15:15
Nu stiu cand ati facut izolarea tevilor, dar.....aceasta chestiune a contat la un moment dat, fiind chiar prevazut in Ordinul 233/2004 ANRSC ca apartamentele ale caror tevi verticale sunt izolate de natura incat diferenta de temperatura intre peretele izolator si camera sa nu fie mai mare de 0,5 grade C. Va dati seama ca nu statea nimeni sa masoare cu un termometru performant aceasta diferenta si toata lumea care avea tevile izolate mai mult sau mai putin beneficia de aceasta scutire.
Vine Ordinul 255/2006 ANRSC care abroga articolul cu pricina (cu scutirea celor care si-au izolat tevile).
Aceasta abrogare de articol nu a fost popularizata sau a fost ingaduita in diferite forme fie de firmele de calcul, fie de asociatii. Devenise o scutire de plata caldurii la comun nelegala.
Probabil ca dv. ati stiut un lucru simplu, nu stiu de unde aflat....ca daca va ,izolati tevile nu veti mai plati caldura la comun.

Si noi am stiut asa pana mai acum 2-3 ani pana cand am citit cele doua ordine.

De multe ori documentele publicate in M.Of nu sunt cunoscute de publicul larg, cei indreptatiti sa aplice legea treneaza sau pur si simplu ignora acolo unde se poate acest lucru...si prevederi legale nu se pun in aplicare.

Va recomand sa cititi si aici:
http://www.avocatnet.ro/con...

 
 
 
offline
Avatar 19

Data înregistrării:
Duminica, 2 Martie 2008, 21:44

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 4 Decembrie 2011, 16:44
Pentru Dragos45
Spuneati despre tevile verticale sa sunt unele nefolosite deoarece toti propietarii au centrala. Va sugerez sa chemati un specialist care sa verifice daca pot fi decuplate de la instalatie la subsol si la ultimul etaj, fara sa ii afecteze pe cei care se incalzesc de la termoficare.
Luati in calcul ca va trebui modificat inventarul facut de firma de repartitoare deci vor mai fi si acolo niste costuri,dar macar unii scapa de plata pentru tevi.

Pentru Doamna Elga50

Va rog sa imi explicati ce diferenta este intre un calorifer inchis si unul debransat definitiv de la retea in ceeace priveste consumul (si, implicit, suprafata termica echivalenta). Eu nu vad nici o diferenta: e un calorifer rece in ambele cazuri. Doar ca cel cu robinetele inchise este plin cu apa iar cel debransat e gol.

Personal consider ca nu aveti obiectivitatea necesara si OBLIGATORIE pentru un moderator atunci cand este vroba de repartitoare.
Dumneavoasta aparati un sistem, care, asa cum e aplicat in Romania, deschide larg portile hotiei legale.
Nu imi convine si nu mi se pare corect sa stau tot timpul sa verifica ce platesc eu si ce platesc vecinii ca sa nu fiu furat.

Am gasit pe net date din care rezulta ca economia facuta cu repartitoarele (folosite corect) este de 10-20 % nu de 100 % cum este cazul unui apartament cu caloriferle inchise dar nedebransate; situatie permisa la noi dar nu si in Vest unde trebuie, asa cum este corect, sa asiguri o temperatura minima in apartament pentru a nu deranja vecinii.
 
 
 
offline
29

Data înregistrării:
Sambata, 12 Aprilie 2008, 14:07

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 4 Decembrie 2011, 18:22
Va recomand sa cititi aici:
http://www.cet-iasi.ro/My_H...

Poate in final va veti lamuri, daca lucrurile sunt facute cum trebuie, inventarierea sistemul de incalzire in condominiu, montarea unui repartitor martor in subsol etc.

Sunt obiectiva atata timp cat inteleg cum se face calculul si sustin folosirea repartitoarelor atata timp cat cu ajutorul lor oamenii pot face economie la cheltuiala pe caldura, fara sa fie nevoiti sa arunce banii pe fereastra in zilele mai calde din sezonul rece, cand in lipsa repartitoarelor nu ai de ce inchide caloriferele, dar deschizi geamul.
Sigur ca exista si situatii anormale cand unii nu dau drumul la calorifere, considerand ca duc economia pe culmi, dar cu timpul, in ani de zile lucrurile incep sa intre in normal.

Faptul ca nu va sustin punctul dv. de vedere si al altora nu inseamna neaparat ca sunt subiectiva in mod condamnabil, ci ca sunt de partea celor care s-au convins ca repartitoarele sunt bune.

Eu nu-mi exprim parerea in calitate de moderator, sunt in primul rand utilizator, iar ca moderator am alte atributiuni care nu tin de esenta discutiilor, ci de forma lor.
Daca va plac populustii, este problema dv. Eu nu sunt deoarece nu am de gand sa particip la niciun fel alegeri, nici macar la bloc.
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Vineri, 2 Decembrie 2011, 09:22

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 5 Decembrie 2011, 10:28
M-am lamurit de anul trecut ca nu avem ce face si trebuie sa platim, asta nu inseamna ca acest mod de a face repartitia costurilor caldurii centralizate este neaparat si corect.Daca toti locatarii unui bloc ar fi beneficiarii caldurii centralizate , atunci , da , cred ca aceasta lege ar fi ajutat...Problema este ca au gandit-o(dat-o) dupa 20 ani....si nu s-a tinut cont de realitatea din teritoriu...
Se uita foarte repede de ce ne-am apucat sa ne punem centrala....credeti ca nu aveam ce face cu 8000 ron ....
- nu aveam apa calda
- caldura venea dupa 2 luni de frig...si la ce costuri....!!!
Ganditi-va in ce situatii sunt foarte multe blocuri ...si implicit proprietari....ptr ca nu a fost promovata, discutata ...lamurita cum trebuie aceasta ''lege''....argumentul cu care s-a pornit la drum a fost ca cei cu incalzirea centralizata incalzesc vecinii(si blocul)...cum pot crede ca este asa in cazul meu?..cand stiu ca cei 5 ramasi in sistemul centralizat folosesc doar 1 - 2 calorifere din 5(asta din declaratiile lor) ...si asta cand isi aduc aminte cei de la Apaterm sa dea drumul la caldura...
Am facut de la inceputul verii cerere catre Apaterm ptr blindarea coloanelor care nu mai sunt folosite de nimeni....si totodata de redimensionare a conductei ( debitului )de agent termic ce intra in scara blocului....
Mai este nevoie sa va spun care a fost rezultatul???..in vara am primit raspuns ca vor rezolva problema cand vor face probele cu instalatia....nu ne-au anuntat in ce an....
Oricum acum e tarziu de a mai comenta ceva....Apatermul a dat faliment...sentinta judecatoreasca pronuntata...e un circ....
In momentul acesta e clar ca 14 proprietari din 19 , vor plati pierderile (in mare parte din subsol...) dar si datorita faptului ca instalatia nu a fost recalibrata ptr consumul a 5 apartamente(ideal ar fi fort ptr maxim 3...avand in vedere ca oricum nu folosesc decat 30-40% caldura)....
Pentru cei 5 e bine ....au realizat ca vor plati cu mult mai putin....si nici nu vor sa auda ca trebuie izolat subsolul...
Ce protectie sociala mai buna se poate realiza in conditiile astea....pe de o parte sunt foarte multumiti , ptr ca cei cu centrale le incalzesc peretii, (am chiar o locatara care era foarte incantata de faptul ca isi spala holul in miezul iernii si se usuca instant...mai ceva ca vara..datorita faptului ca apartamentul de sub are centrala...)...pe de alta parte pierderile , si pretul mare al gigacaloriei nu mai este greu de suportat fiind subventionat de vecinii cu centrale....
Am reusit si am vorbit cu un angajat de la (I.S.T...) firma cu repartitoarele....care mi-a confirmat ce mi-ati spus, ...ca am fost fraieri ca am mai dat bani si pe izolarea si zidirea tevilor care trec prin apartament...ptr ca tot vom plati ....,deci aviz ptr cei care nu au facut acest lucru...nu mai aruncati banii pe fereastra cu izolarea!!!!...ptr ca oricum ideea ca o sa economisiti gaz incalzindu-va de la tevile respective e o poveste.....
Nu m-am lamurit inca care este pricipiul functionarii acestor repartitoare...si daca sunt verificabile metrologic...si catre cine ar trebui sa facem reclamatie in cazul in care repartitorul comun o sa indice ca 90% din factura de caldura trebuie impartita catre toti locatarii...
Sper ca ai nostri alesi sa se gandeasca la o lege prin care sa oblige locatarii sa mai si izoleze tevile din subsol.....inainte de a propune impartirea pierderilor catre toata lumea... sper ca realizati ca glumesc...
 
 
 
offline
Avatar 19

Data înregistrării:
Duminica, 2 Martie 2008, 21:44

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 5 Decembrie 2011, 21:10
Din pacate repartitoarele nu se verifica metrologic fiindca nu sunt considerate aparate de masura, ca apometrele, de exemplu.
Principiul de functionare este urmatorul: in interiorul repartitorului sunt doua termometre: unul care masoara temperatura caloriferului si altul care masoara temperatura camerei. Un circuit electronic calculueaza (prin integrare) cantitatea de caldura transmisa de calorifer camerei.
Repartitoarele indica nu direct gigacalorii ci unitati deoarece sunt proiectate pentru un calorifer etalon de 1 m lungime. Adaptarea la dimensiunea reala a caloriferului se face prin acel "factor de conversie / factor de scala" stabilit de firmele de repartitoare pe baza unor norme (nu am gasit nicaieri mentionat care sunt aceste norme si unde pot fi consultate).

In ceeace priveste izolarea conductelor din subsol cred ca intra sub incidenta articolului referitor la reparatiile / intretinerea partilor comnune ale blocului din legea 230, presupunand ca au fost izolate initial.

Cat priveste legi corecte, nu va asteptati la asa ceva. Legile (la noi) sunt gandite cat mai prost ca sa genereze procese sa aiba judecatorii si avocatii ce face.
Poate gresesc in aceasta privinta dar alta explicatie nu vad fiindca incompetenta are si ea limitele ei, reaua credinta nu.
Un exemplu concret de prevedere legala [EDIT]: in legea 230 a asociatiilor de propietari se prevede ca asociatia poate vinde (in urma unei sentinte) apartamentul rau-platinicului.
Situatia inversa, cand un propietar are de recuperat ceva de la asociatie nu e prevazuta in lege si, ca atare, cel aflat in situatia asta nu are voie sa dea in judecata decat asociatia.
Ce se intmpla dupa ce omul castiga procesul: trebuie sa astepte ca asociatia sa stranga banii de la ceilalti propietari. Ce te feci insa cu rau platnicii (si este vorba de majoritatea asociatiei in acest caz, altfel nu se ajungea la proces)? Trebuie ca omul sa astepte sa ii dea in judecata asociatia, alt proces, alti ani de asteptare in care timp banii se devalorizeaza.
Ba, mai mult, daca presedintele asociatiei nu plateste vom vedea situatia ridicola, dar perfect legala, cand presedintele asociatiei trebuie sa se dea pe sine insusi in judecata.
Corect ar fi fost ca propietarul in cauza sa aiba dreptul sa actioneze in judecata individual fiecare propietar. Atunci sigur ca oamenii s-ar hotari mai repede sa plateasca ce datoreaza stiind ca se pot trezi cu executorul judecatoresc la usa.
Chiar acum am citit un post in care un propietar a platit reparatia acoperisului ca sa nu ii ploua in casa iar asociatia refuza sa plateasca.
Cu legea 230 omul o sa aiba mult de asteptat ca sa isi ia banii inapoi.

Personal nu sunt populist cum ma acuza doamna elga50 ci vreau doar legi corecte nu sa trebuiasca sa platesc eu caldura celor[EDIT] care vor sa stea in mai multe camere decat isi pot permite.

Un exemplu de lege corecta (din Vest, evident): daca un propietar nu isi intretine corespunzator exteriorul casei vecinii reclama la primarie care trmite un inspector ce ii pune in vedere respectivului sa repare casa intr-un termen dat, altfel ii va fi confiscata. In felul acesta cei care nu isi pot permite o locuinta in cartierul respectiv trebuie sa vanda si sa plece intr-o zona mai ieftina, conform venitului pe care il au.

ultima dată editat de elga50 pe data de Luni, 5 Decembrie 2011, 21:28
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Vineri, 2 Decembrie 2011, 09:22

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 6 Decembrie 2011, 09:48
Multumesc ptr raspuns Carturarului...
Daca aceste repartitoare fac astfel citirea..., avem o problema:
-daca izolez tevile la subsol, diferenta dintre teava si temperatura din subsol o sa fie mare..ptr ca nu s-ar mai ceda caldura in subsol
-daca lasam asa cum este...diferenta e clar ca o sa fie mai mica....tevile comportandu-se precum radiatoarele
Ceva nu se leaga...., sigur ar trebui sa mai existe ceva care sa completeze explicatia ta ...pentru am ajunge la concluzia ca e mai bine sa nu economisim prin izolarea tevilor...
Vezi tu exact despre asta vorbesc cand spun ca nu este transparenta deloc modalitatea in care se face calculul......
Si dupa cum se vede nu se inghesuie nimeni sa elucideze problema...suntem ca in Dosarele X ....
Cum sa convingi proprietarii ca e bine sa bage mana in buzunar ...cand totul este ambiguu????
Nu este nimeni in stare sa faca un exemplu....ca la clasa a 4-a ...avem una scara de bloc ... in care o data , locatarii au fost destepti si si-au izolat subsolul....iar cealalta varianta nu....
In primul caz se face asa calculul ,deoarece....
In al doilea caz se calculeaza ...etc...
Oricum vorba ardeleanului....eu si stiu ...si pot ...dar ce atata graba....
...sau ca sa-l citez pe un angajat al unei firme de repartitoare...''tampitilor astora le-au trebuit vreo 5 ani sa ajunga la concluzia ca trebuie montat un repartitor comun....tot ce e posibil ca peste alti 5 ani sa ne anunte ca nu a fost buna varianta aceasta''.....
 
 
 
offline
29

Data înregistrării:
Sambata, 12 Aprilie 2008, 14:07

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 6 Decembrie 2011, 12:45
La asociatia noastra s-au montat repartitoare in vara anului 2007. O data cu montarea in apartamente a acestora s-a montat si un repartitor martor. Deci nu le-a trebuit 5 ani, ci a existat de la bun inceput aceasta cerinta.
La vremea respectiva firma a propus asociatiei sa faca si inventarierea sistemului de incalzire, dar reprezentantii de atunci nu au dorit acest lucru pentru ca "costa", ceea ce a facut ca firma sa considere un procent de 10% pentru spatiile comune si 15% pentru tevile verticale, din oficiu, ca procente pentru caldura la comun.
Faptul ca presedintele de atunci nu a inteles necesitatea acestei inventarieri s-a repercutat in calculul facut pentru fiecare dintre apartamente.

A trebuit sa vina Ordinul 343/2010 sa impuna aceasta inventariere care sa defineasca pentru fiecare scara de bloc masura acestei calduri la comun si, in consecinta, corecta repartizare pe aceste spatii si coloane verticale.

Vad ca tot va exprimati nedumerirea cu privire la acest calcul. Eu v-am sugerat sa va uitati in formulele de calcul din Norme. Poate ca totusi va veti lamuri...
 
 
 
offline
Avatar 19

Data înregistrării:
Duminica, 2 Martie 2008, 21:44

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 6 Decembrie 2011, 20:40
Ceeace am explicat eu se refera la repartitoarele de pe caloriferele din apartamente. Repartitorul de pe teava comuna, montat la subsol cred ca lucreaza altfel. Banuiesc ca are doar un termometru, cel dinspre calorifer (teava), asa incat masoara doar atata timp cat trece agent termic prin teava si tine cont de temperatura agentului termic. Ar trebui sa ii intrebati pe cei de la firma de repartitoare daca are sau nu importanta izolarea tevilor.
Intrebati-i si daca nu cumva sunt, de fapt doua repartitoare, unul pe tur si unul pe retur, masuratoarea facandu-se in acest ca prin diferenta dintre ele. In acest caz conteaza izolarea tevilor fiindca scade consumul datorat pierderilor.

Cat priveste modul de calcul este prezentat atat de complicat in norme incat nu se poate intelege cum se face (probabil ca acesta e si scopul, sa nu se inteleaga, fiindca repartitoarele au o pecizie scazuta iar erorile sunt mari, motiv pentru care nici nu se verifica metorlogic).

Pot sa va spun doar cum am inteles eu ca lucreaza sistemul:
1. Daca nu este repartitor pe partile comune, consumul lor se va stabili la un numar de procente, nu stiu de ce si nici n-am reusit sa gasesc pasajul din norme unde scrie asa ceva.
2. Partea care ramane pentru consumul apartamentelor (se presupune ca toate au repartitoare) se imparte dupa unitatile indicate de repartitoare:

Pentru fiecare calorifer se calculeaza unitatile ca fiind indicatia repartitorului inmultita cu factorul de scala.
Se aduna toate aceste unitati.
Se imparte numarul de Gcal repartizate pentru incalzirea apartamentelor la aceasta suma.
Rezulta o fractiune de Gcal per unitate.
Se inmulteste cu pretul Gcal si rezulta un cost per unitate.
Fiecare propietar plateste in functie de numarul de unitati aferente apartamentului lui.

Procesul este similar, daca vreti, cu repartizarea beneficiilor unei firme detinatorilor de actiuni.

Apartamentele fara repartitoare trebuie sa plateasca cu 10 % mai mult decat orice apartament comparabil (conform normelor).
Ceeace va spun in continuare este deductie fiindca din nou, normele sunt de neinteles.
Pentru fiecare apartament se face un calcul al consumului (socotit in unitati) per metru patrat si valoarea cea mai mare care rezulta sa fie majorata cu 10 %.
Pentru apartamentele fara repartitoare se aloca un numar de unitati egal cu suprafata lor inmultita cu valoarea majorata obtinuta mai sus.

Acum suntem in prima situatie cand fiecare apartament are un numar de unitati aferente consumului propriu si se poate face repartitia.
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3 4 5
 

Discuţie Calculul caldurii la comun

Acest subiect este moderat de către
freeelis,    Adriantot,    elga50 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 208
Total subiecte: 523799
Total mesaje: 2533808


 

Acum online

Utilizatori (14)
pyty , sara070169 , MariusDecebal , nicoletachiorescu , nicolas25 , Elena1956 , Bestrecycling , cyan , sanador , sclicuriciimportexportsrl , hebrewo41 , eugarizan , raspunsutil , Carp Mircea

Consultanţi (3)
andreea19982 , danpopescu2011 , sad

Moderatori (3)
freeelis , gi-jane2 , legally_aid

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

Sabina_Raicu , marovb , nik66 , marius79 , adrianvintilescu , marmura , vasile algeorge , GRIGAIOAN , Zora , ckeptea , lmajeri , kriss80 , kyd , vamil , SURANG , kisse0468 , fana_calin , alexia76 , cureleaf , Cris Rusu , roanstef , ams , CRISTHA , nc_sandu , simmo , anab , asistenta , Cerry , Nutulica26 , dana.m , mario_85 , esthera , trinc_carmen , jenygyna , diogene67 , alexandru.hubert , mioarachirila , maria-mihaela , neagu sorina , liviacj , mihaela bucur , bita , andra_galati , ardeleanvali , LUMI1971 , alinutza290 , Gryg87 , dnd76 , varlan , cristina mc , stefania.mirabela , anca curtean , desentzano , matanza , fadeconsulting , Madalina Tanase , popescu ana mihaela , TrecyRef , nikol18 , gancean_emilia , alexdink , hgvlad , Cristianstefanescu2007 , zefir , nikmircea , Floppy75 , petrescu maria , adriaadi , Raluca Stoean , nikoleta miclaoni , cezar31 , ADRIANA CALATAN , Araya , Myador , marianstavaroiu , gabriela1554 , sabrai , ralukdas , Elidor , traduceri10 , dncl , scuteristul , kinetix , nikku_suteu , ileana74 , virtopeanu costel , Crisan_valentin , szaboalexandru , edanapaun , Klarax , carmen_lutu , dianabalan , filipaurel , patriciabibi , supreme.house , dgs04 , Nicoleta_Tare , Nicoleta Sisca , iordacheromeo , Daniela04 , polefkadaiana , rares001 , cdmdorinelius , anti_lop , Robert Prisecaru , garson , emilia75 , gpnindependenta , MagS , Lucyciuf , gcprmr , adonis13 , larisa-ioana , mateiluc , seneca399 , jedrysiak_stelian , balutagabriela , andreiu85 , giulia84 , Inna20 , ara3 , razvanvelicu , Harapalb , Andrei955 , nicoletaionel , Harrylby , gigienciu , nyisztor , luox4395 , qetz1466 , Lydiexcp , xocr2658 , rbqku29 , fwsfa95 , legtwl68 , ecxdpbdjw49 , andreicristianstoica , Songznjy , Chingzay

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro