avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Trecerea unui teren din extravilan in intravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Trecerea unui teren din extravilan in intravilan

Va rog sa imi dati cateva detalii despre cum as putea trece un teren extravilan in intravilan, pentru ca ulterior sa imi construiesc o locuinta.#-o
Multumesc tuturor celor care imi vor raspunde.
Cel mai recent răspuns: irinapostole , utilizator 21:37, 21 Ianuarie 2009
Intai il treceti in intravilanul localitatii, iar apoi il scoateti din circuitul agricol. Nu orice teren extravilan scos din circuitul agricol poate oferi conditii pt construirea unei case (de ex, un teren aflat in mijlocul unui camp cultivat agricol nu e potrivit si nu stiu daca se aproba construirea...). Verificati Planul Urbanistic General (PUG) al localitatii (care se gaseste la serviciul urbanism din cadrul primariei) - un teren aflat in apropierea intravilanului e mai „avantajos” decat unul aflat la o distanta prea mare de limita intravilanului (cu cat dist de limita intravilanului este mai mare, cu atat mai "dificile" vor fi trecerea acestuia in intravilan si aducerea utilitatilor). Verificati la primarie daca nu cumva este in proiect o extindere a intravilanului prin extindere de PUG facuta chiar de primarie - daca e in proiect atunci va scuteste de multa alergatura si chiar ceva cheltuieli. Trecerea unui teren din extravilan in intravilan se face numai in baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), terenul fiind ulterior inclus in PUG. In vederea intocmirii unui PUZ, trebuie sa luati legatura cu un arhitect; pretul realizarii unui PUZ (o „schita” a zonei: vecinatate s.a.), precum si durata intocmirii acestuia e in functie de complexitatea proiectului. Dupa intocmirea acestuia, PUZ-ul trebuie aprobat de autoritatea locala administrativa competenta (Consiliul local, judetean etc). Termenul de intocmire si aprobare a unui PUZ poate dura de la cateva luni la un an..., in functie de cum se „misca” cei care tb sa se implice...
Scoaterea unui teren cu suprafata de pana la 1 ha din circuitul agricol se aproba prin decizia directorului executiv al directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala, pe baza avizului oficiului de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia se situeaza terenul (cf unui regulament al Min Agriculturii, dar, imi pare rau, nu ii stiu nr-ul). Pt mai mult de un hectar, din nou: imi pare rau, dar nu stiu ce sa va spun...
Anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 247/2005 se percepea o taxa pentru scoaterea din circuitul agricol. Acum, aceasta taxa nu se mai cere, platindu-se numai o suma pentru analiza documentatiei – daca, intre timp, nu a mai aparut vreo modificare.
Apoi, urmeaza obtinerea autorizatiilor pt construire...
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator
Satul s-a extins in ultimii ani, iar terenul pe care vreau sa construies este in interiorul satului, dar este extravilan. :(
Am intrebat la primarie si este in plan o extindere a satului, dar mai multe informatii nu a putut sa imi dea persoana careia m-am adresat. O sa mai merg sa intreb cat ar putea dura, sa treca ei, primaria, si partea pe care este terenul, in intravilanul satului. Pe terenuri invecinate, sunt deja cateva case in constructie, chiar daca terenul pe care se construiesc ar trebui sa fie tot extravilan, din moment ce este mai indepartat de sat decat al meu.#-o
Multumesc pentru raspuns trope_doi si mai astept lamuriri daca se poate.
Va pot expune numai „teoria” privind aceste aprobari de planuri pt ca reprezentantii cons local sunt cei abilitati cu aprobarea acestora... Cu certitudine aveti nevoie de implicarea unui arhitect... Reprezentantii cons local sunt cei mai in masura sa va spuna daca puteti demara actiunile pt aprobarea constructiei si ordinea in care tb sa procedati. Nu puteti vorbi cu cei care au inceput constructiile? Poate va lamuresc si ei...
Cand P.U.G. va fi definitivat va tb sa apara o hotarare data de cons local, unde se specifica ce suprafete trec la intravilan... (limitele pana la care se va extinde supraf potrivita pt constructii). Daca in zona mai sunt constructii incepute banuiesc ca puteti demara actiunea de obtinere a doc necesare... Oricum, e nec existenta P.U.G. si P.U.Z. pt ca urmeaza (de fapt, se incepe cu) un ... P.U.D. (Planul Urbanistic de Detaliu) = documentatia aferenta P.U.G. si P.U.Z., explicand si detailand continutul acestor planuri, sub forma de prescriptii si recomandari, corelate cu toate conditionarile din certificatul de urbanism, in vederea urmaririi si aplicarii lor. P.U.D. reprezinta documentatia prin care se asigura conditiile de amplasare, dimensionare, conformare si servire edilitara, a unuia sau mai multor obiective, pe o parcela, in corelare cu functiunea predominanta si vecinatatiile imediate. E doc consultat de comisia de urbanism atunci cand este cerut un certificat de urbanism sau o autorizatie de construire. Daca nu exista P.U.D. pt terenul respectiv, primaria cere mai intai intocmirea lui, pe baza P.U.G. si P.U.Z.
La P.U.D. se iau in considerare: in ce domeniu urmeaza sa functioneze constructia; inaltimea max a imobilului exprimata atat in metri cat si in etaje; dist dintre cladire si limitele terenului. (in gen min 3 m fata de partile laterale ale terenului si min 5 m fata de fata si spate); procentul de ocupare al terenului (P.O.T). (= un raport intre suprafata acoperita la sol de imobilul de construit si supraf totala a terenului; coef de utilizare al terenului (C.U.T). (= un raport intre supraf totala desfasurata a imobilului (toate etajele imobilului) si supraf totala a terenului. Coef ac este rezultat prin inmultirea procentului de ocupare cu numarul de etaje admise.). Poate ca ar tb sa cereti certificat de urbanism = actul prin care autoritatea responsabila cu construirea din zona dv va instinteaza ce si in ce conditii puteti construi. Durata legala de emitere a certificatului, calculata de la depunerea actelor, este de max 30 de zile.
Actele si documentele necesare obtinerii certificatului de urbanism: cerere tip pentru emiterea certificatului de urbanism, cu precizarea scopului solicitarii actului; documentul de plata a taxei de eliberare a certificatul de urbanism; plan de incadrare in zona ( scara 1:5000 ), eliberat pe suport topografic si vizat de Oficiul de cadastru, geodezie si cartografie + plan de situatie ( scara 1:1000, 1:1500); memoriu de prezentare; act de proprietate sau alt titlu referitor la situatia juridica a terenului (optional).
Am reusit sa vorbesc cu unul dintre vecinii care isi construieste casa. Mi-a spus ca, cand a cumparat terenul, era in intravilan, a ramas chiar surprins cand i-am spus ca la primarie terenul meu figureaza ca fiind extravilan. Este ceva gen zona crepusculara. :stunned: Cum poate intr-o localitate sa fie teren extravilan in interiorul satului. Sa fiu mai exact, terenul meu era la iesirea din sat. Acum s-a extins cu aprox. 500m pe soseaua nationala, tot la sosea am si eu terenul, dupa terenul meu este iar intravilan ???!!!!!!?????
Cum e posibil oare? Se poate asa ceva ? Sper totusi sa fie o greseala din partea celor de la primarie, si poate terenul este in intravilan.:)
Multumesc mult pentru raspunsurile anterioare.
Buna seara,

Va rog sa ma ajutati in urmatoare problema :

Anul trecut am cumparat un teren extravilan(640 mp + 180mp cota drum) si intentioez sa construiesc o casa. Am fost la primaria comunei de care apartine terenul si ni s-a spus ca tb intocmit un Puz pt a construi. Am luat leg telefonic cu un arhitect(fara sa vada exact unde e amplasat terenul, i-am prezicat doar zona unde este situat) si ne-a spus ca se poate intocmi puz pt o suprafata asa mica doar ca ne va costa mai mult. Daca ne-am asocia cu cativa vecini , costurile s-au imparti. Am depus deja cerere la consiliul judetean pt certificat de urbanism in vederea intocmirii puz=lui. Arhitectul ne-a spus ca dupa ce ave,m acest certificat de urbanism sa ne intalnim pt a imcepe demersurile pt intcmirea ac puz. Terenul este situat in apropiere placutei de iesire din sat. Este a 7-a parcela de la strada. Fasia de la strada este impartita in mai multe parcele cu drum cota indiviza pt fiecare parcela. Intrebarea mea e daca am gasit o persoana care detine a doua parcela de la drum care vrea sa intocmeasca si ea puz pt a putea construi, pot sa ma asociez cu ac persoana chioar daca nu includem celelalte parcele dintre noi?
Arhitectul mi-a spus ca putem sa ne asociem, pt ca sa se imparta costurile dar nu a precizat cum ar tb sa fie amplasate parcelele.
Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoatere teren din circuitul agricol meleka meleka buna detin o suprafata de 62000 mp intr o comuna in momentul de fata terenul are destinatia arabil extravilan as dori sa scot din circuit agricol si sa l ... (vezi toată discuția)
Proiect puz avram172 avram172 buna ziua. rog tare ma mult sa ma ajutati cu o problema, care ma tine pe loc. detin un teren agricol in suprafata de 1, 53 ha pe raza unei comune din jud ... (vezi toată discuția)
Trecere teren din extravilan in intravilan AlinaBadea08 AlinaBadea08 Buna ziua, Stie cineva unde ar trebui sa ma adresez pentru scoaterea unui teren din extravilan si trecerea lui in intravilan? Am primit informatii ... (vezi toată discuția)